Voorpagina Colofon Sponsoren en adverteerders Voorwoord Rederij Doeksen Rederij Doeksen - vervolg Geen HT-race, maar wel bungee-roeien en feest De Walvis Markante Roeier, Kyra Landsmeer Markante roeier, Merijn de Haas Dirk, havenmeester en vrijwilliger Terschellinger Roeivereniging Terschellinger Roeivereniging vervolg Sagitta sloepen zeilrace 2023 Reddingboot Brandaris KNRM zorgt voor veiligheid Oude bekende gespot! Startlijst HT 2023 Startlijst HT 2023 vervolg Roeien over de Atlantische Oceaan Eindelijk naar Terschelling! Eindelijk naar Terschelling! vervolg Stielen Bear Vrouwe Geertruida - Labora Stulti Polynoom Easedale Saint Brandarius whisky Oproep Sloeproeikalender 2023 Sleep- en keurcommissie (SKC) Gedragsregels voor roeiteams en volgboten Voorbeeld Routekaart en Boeienlijst Verplichte inleverprocedure Tips en adviezen Voor de HT-roeirace: Volg de juiste route, niet je voorganger Informatie voor volgboten en sloepen

Roeien op Terschelling
door de jaren heen

Richting Canal Grande is het water wat ruimer en kunnen we weer in een normaal tempo roeien. Uiteindelijk komen we na ruim 30 km en net binnen de vier uur aan bij de finish. Met het ontvangen van onze medailles en oorkondes zit het er op!

Maandag 5 juni: Tweede Pinksterdag, de dag van vertrek. Om half 8 vertrekken we richting Nederland met ruim 1300 km voor de boeg. De reis gaat in één keer, zonder overnachting, door naar Kortgene. De vliegploeg vertrekt diezelfde dag rond 16.00 uur vanaf het vliegveld en kan die ochtend nog even Venetië in. De autoploeg rijdt via Oostenrijk en de Duitse Autobahn richting Nederland, België en weer Nederland. Met af en toe een stop voor de nodige liters diesel gaat de reis naar huis voorspoedig. Er is deze Pinkstermaandag geen vrachtverkeer in Duitsland dus de rechterbaan is vrij voor ons.

De vliegers zetten geheel volgens planning om 18.00 uur voet op Belgisch grondgebied en zijn rond 20.00 uur weer thuis in Kortgene. Na een lange rit en zit van 17 uur wordt om 02.30 uur ’s nachts de boot weer op haar plaats gezet in Kortgene. We zijn allemaal weer veilig, zeer voldaan en boordevol verhalen thuis.

Terugkijkend op onze Venetiëtrip zijn we er allemaal van overtuigd dat we graag nog eens terug gaan naar Venetië. De Vogalonga heeft indruk gemaakt; de hoeveelheid boten, de hoeveelheid roeiers, Venetië zelf, het weer, het eten, het drinken, de Italianen, de reis en natuurlijk het roeien. We raden het alle teams aan om deze trip naar Venetië te maken!

We verwachten dat de HT-Race 2023 net zo onvergetelijk wordt als de Vogalonga. We hebben er in ieder geval lang naar toegeleefd. En, hopelijk voelt onze kuikensloep zich thuis op het wad, de plek waar ze ooit voor ontworpen is. We wensen alle deelnemers een mooie wedstrijd toe!

Team Paardekreek

Kuikensloep

Zoals op de website van kuikensloep.nl staat geschreven ligt de oorsprong van de kuikensloep op Terschelling. In 1989 begon Kees Kuiken als docent aan de hogere zeevaartschool Willem Barentz en maakte hij een ontwerp voor een sloep die speciaal voor het roeien op de Waddenzee bestemd was. Met behulp van een aantal zeevaartschoolstudenten werd de eerste kuikensloep, de Cornelis Douwes gebouwd. Met name door de dubbele bodem en twee luchtkasten werd de veiligheid op open water gegarandeerd. Na verschillende proefvaarten en door de goede resultaten bij wedstrijden volgden er meer bouwopdrachten. Na de bouw van de eerste kuikensloep, volgden de Egbert Wagenborg, West Arvada, Last of Titanic, Anthony van Hoboken, Evert Deddes en In de Olie.

Als Kees Kuiken emigreert stopt de productie en komt de mal uiteindelijk via via na een paar jaar in Zwartsluis terecht. Na een doorstart volgden vanaf 2003 uit de eerste mal nog vele kuikens waaronder de sloep van Team Paardekreek. Toen nog de Red Pepper genaamd. Inmiddels is de originele mal van Terschelling vervangen door een nieuwe mal en produceert Ron Straver van roeisloepen.nl vanuit Deventer nog steeds nieuwe kuikensloepen. Momenteel varen er bijna 50 kuikensloepen rond en roeit Team Paardekreek naast de hoofdklasse ook jaarlijks mee voor het landelijke kuikenklassement. Dit jaar doen er 5 kuikensloepen mee aan de HT.

Meer informatie en verhalen over het ontstaan van de kuikensloep zijn terug te vinden op kuikensloep.nl