Voorpagina Colofon Sponsoren en adverteerders Voorwoord Rederij Doeksen Rederij Doeksen - vervolg Geen HT-race, maar wel bungee-roeien en feest De Walvis Markante Roeier, Kyra Landsmeer Markante roeier, Merijn de Haas Dirk, havenmeester en vrijwilliger Terschellinger Roeivereniging Terschellinger Roeivereniging vervolg Sagitta sloepen zeilrace 2023 Reddingboot Brandaris KNRM zorgt voor veiligheid Oude bekende gespot! Startlijst HT 2023 Startlijst HT 2023 vervolg Roeien over de Atlantische Oceaan Eindelijk naar Terschelling! Eindelijk naar Terschelling! vervolg Stielen Bear Vrouwe Geertruida - Labora Stulti Polynoom Easedale Saint Brandarius whisky Oproep Sloeproeikalender 2023 Sleep- en keurcommissie (SKC) Gedragsregels voor roeiteams en volgboten Voorbeeld Routekaart en Boeienlijst Verplichte inleverprocedure Tips en adviezen Voor de HT-roeirace: Volg de juiste route, niet je voorganger Informatie voor volgboten en sloepen

Markante roeier

Kyra Landsmeer

Naam: Kyra Landsmeer (53) ■ Woonplaats: Harlingen ■ Roeivereniging: De Galliërs

“Mijn naam is Kyra Landsmeer en samen met mijn man Frank Seinen en onze twee kinderen Britt en Storm wonen we in Harlingen. Ik werk als docent lichamelijke opvoeding op het voortgezet onderwijs en ben nu bezig met een Masteropleiding. In mijn vrije tijd ben ik graag actief bezig met tennis, krachttraining en roei ik drie keer per week in de Bartix met het damesroeiteam de Galliërs

Het roeien heeft niet alleen mijn passie voor sport vergroot, maar heeft me ook mijn man Frank doen leren kennen. Na beiden de HT-Race twintig keer te hebben geroeid, werden we beloond met een medaille tijdens de prijsuitreiking.”

Wanneer kreeg je het roeivirus?

“In 1994 werd ik door Esther van der Schaaf benaderd om bij team De Hoezo Zwaar van fietsverhuur Frisia op Vlieland te komen roeien. Ik verhuisde toen van Groningen naar Vlieland. Aangezien ik altijd al aan sport deed, leek het me wel wat om te gaan roeien. En zo ben ik begonnen met roeien en leerde ik meteen nieuwe mensen kennen.”

Het leuke aan roeien

“Het mooie aan het roeien is dat je stoeit met alle elementen van de natuur. Met de wind, de golven. En het volbrengen van een taak met je team.”

Voorbereiding op een wedstrijd

“We nemen zo’n vijf à zes keer per jaar deel aan wedstrijden in de vrije klasse. Vorig jaar hebben we ons team vernieuwd met enkele jonge meiden, wat heeft geleid tot een geweldige mix van oude garde en nieuw talent. 

Woensdags eten we pasta met het team voor de wedstrijd en drinken na de training een biertje in de kroeg. Dit is gunstig voor de sfeer binnen ons team. We trainen drie keer per week en doen dan afwisselend duur- en intervaltraining.”

Wat maakt de HT-race bijzonder?

“Ik heb de HT-Race al 23 keer geroeid. En wat is er bijzonder aan deze race? Natuurlijk de wedstrijd zelf, maar vooral ook wat er daarna gebeurt. Wij hebben een volgschip dat de Pelikaan heet. De afgelopen tien jaar hebben we hier met het roeiteam de Zeeleeuw 2 tijdens de HT de tijd doorgebracht. We slapen allemaal op dit schip en maken er een heel weekend feest van. De Zeeleeuw 2 zijn onze matties. Na de race gaan we met zijn allen naar het feest, het roeiersbal en samen eten. Het is een groot plezier om de HT bij te wonen, niet alleen de race zelf, maar ook het weekend met alle andere teams.”

Wat zijn leuke uitdagingen die je hebt gedaan en welke wil je nog doen?

“Ik heb de Great River Race over de Thames geroeid met mijn team uit Vlieland. We hebben als enige damessloep de A.T. Race van Amsterdam naar Terschelling geroeid in 1997, als eerbetoon aan Willem Barentsz. Met de Bartix heb ik de epische tocht van Hull (Engeland) naar Harlingen volbracht in 2001. Samen met de Noordvaarder en de Toverbal roeiden we maar liefst 420 kilometer, afwisselend vier uur roeien en acht uur rusten. Het waren absoluut onvergetelijke ervaringen. Er waren drie roeilegendes bij: Vic Berends, Elvira Oosterom en Gerard Gorter. Helaas zijn deze mensen op jonge leeftijd overleden. Ze waren echte roeiliefhebbers in hart en nieren. Ik mis hen nog steeds enorm. De jonge meiden die nu bij ons roeien, horen graag onze roeiverhalen en de mooie races die we hebben gedaan. Daarom zijn we aan het brainstormen over wat onze volgende uitdaging zal zijn voor volgend jaar.”

Heb je als ervaren roeier nog tips?

“Naast het belang van techniek, is het ook van groot belang hoe je de riem in het water plaatst en hoe gelijk je als team roeit. Maar misschien nog wel belangrijker is dat je als team samenwerkt. Dat je bereid bent om voor elkaar te werken wanneer iemand het moeilijk heeft. Als je elkaar mentaal kunt steunen, dan heb je al een groot deel van de race gewonnen.”

Wie wil je nomineren voor volgend jaar?

“Ik nomineer Esther van de Schaaf om haar verhaal te delen volgend jaar. Ze was degene die me heeft geïnspireerd om te gaan roeien. Helaas mogen ze vanwege omstandigheden met de Waterhex dit jaar niet deelnemen aan de HT, maar ze zal er volgend jaar zeker bij zijn met haar team.”