Voorpagina Colofon Sponsoren en adverteerders Voorwoord Rederij Doeksen Rederij Doeksen - vervolg Geen HT-race, maar wel bungee-roeien en feest De Walvis Markante Roeier, Kyra Landsmeer Markante roeier, Merijn de Haas Dirk, havenmeester en vrijwilliger Terschellinger Roeivereniging Terschellinger Roeivereniging vervolg Sagitta sloepen zeilrace 2023 Reddingboot Brandaris KNRM zorgt voor veiligheid Oude bekende gespot! Startlijst HT 2023 Startlijst HT 2023 vervolg Roeien over de Atlantische Oceaan Eindelijk naar Terschelling! Eindelijk naar Terschelling! vervolg Stielen Bear Vrouwe Geertruida - Labora Stulti Polynoom Easedale Saint Brandarius whisky Oproep Sloeproeikalender 2023 Sleep- en keurcommissie (SKC) Gedragsregels voor roeiteams en volgboten Voorbeeld Routekaart en Boeienlijst Verplichte inleverprocedure Tips en adviezen Voor de HT-roeirace: Volg de juiste route, niet je voorganger Informatie voor volgboten en sloepen

De Walvis; van koffietentje
naar grande strandpaviljoen

Sinds 1967/1968 bestaat De Walvis al. Precieze cijfers zijn er niet terug te vinden, dus we houden het op 1967..:-) Toentertijd was er nog amper toerisme, maar Ta en Mem van Dieren vonden dat er op het mooiste plekje van Terschelling een houten koffietentje moest komen. Zo geschiede. Koffie met een zacht rond cakeje met cranberries en slagroom, was de hoofdmoot der verdiensten. Toen Van Dieren het later verkocht aan zijn neef Jim Moes, zei hij er bij dat hij het alleen mocht verkopen aan één van zijn zeven kinderen.

De jongste van zeven

En zo kwam Neeke, de jongste van de zeven Van Dieren-kinderen, in bezit van De Walvis. Zelf had ze nog kleine kinderen, dus de eerste jaren werd het verhuurd. In 1981 kwam er een nieuw houten paviljoen. Deze bestaat nu nog steeds en staat in Hoorn onder het duin. Ondertussen kwam John Bijlsma - de man van Neeke - erbij en tot de dag van vandaag verricht hij nog steeds hand- en spandiensten achter de schermen. Neeke is ondertussen met pensioen.

Het pand werd te klein

Ieder seizoen kwam er wat meer bij; van met de hand afwassen naar een afwasmachine, van ijs en taart naar cocktails. Al snel werd het pand te klein en in 1991 kwam het nieuwe paviljoen waar we nog in werken. Nog één keer in de winter moest de Walvis afgebroken worden, maar in 1992 mochten het blijven staan. Wel sloot het paviljoen in de wintermaanden, want in die tijd was er niks te doen op het eiland. Later opende de deuren toch in de weekenden en uiteindelijk bijna het hele jaar.

Uitbreiden en uitbreiden

Ook wilde men niet alleen maar drinken, er moest iets bij. Dus hup, een keuken erin en broodjes en tacoschotels verkopen. De gast wilde steeds meer keuze, dus wij deden mee. En weer uitbreiden en uitbreiden. Vorig jaar nog is een een kelder en een grote opslagruimte gebouwd. Nu kunnen we efficiënter werken, en hoeven we niet meer iedere dag te bestellen. Het terras kon ook een opknapbeurt gebruiken dus dat is tegelijkertijd aangepakt. Met een overkapping die open en dicht kan, dus koud en nat krijgen we het niet meer!

Afgelopen winter is het voorterras vernieuwd en over 2 jaar staan de toiletten op de planning en een nieuwe keuken en dan hebben we het plaatje rond. Maar we gaan eerst lekker werken en gasten blij maken met wat lekkers en het mooiste uitzicht van Nederland. En daar zorgen Marleen en het Walvisteam voor.

HT’ers succes!

Ook tijdens de HT is iedereen welkom om te genieten van een hapje en drankje in ons prachtig vernieuwde Paviljoen. We wensen alle teams en de organisatie heel veel succes en plezier.

Het Walvisteam