Voorpagina Colofon Sponsoren en adverteerders Voorwoord Rederij Doeksen Rederij Doeksen - vervolg Geen HT-race, maar wel bungee-roeien en feest De Walvis Markante Roeier, Kyra Landsmeer Markante roeier, Merijn de Haas Dirk, havenmeester en vrijwilliger Terschellinger Roeivereniging Terschellinger Roeivereniging vervolg Sagitta sloepen zeilrace 2023 Reddingboot Brandaris KNRM zorgt voor veiligheid Oude bekende gespot! Startlijst HT 2023 Startlijst HT 2023 vervolg Roeien over de Atlantische Oceaan Eindelijk naar Terschelling! Eindelijk naar Terschelling! vervolg Stielen Bear Vrouwe Geertruida - Labora Stulti Polynoom Easedale Saint Brandarius whisky Oproep Sloeproeikalender 2023 Sleep- en keurcommissie (SKC) Gedragsregels voor roeiteams en volgboten Voorbeeld Routekaart en Boeienlijst Verplichte inleverprocedure Tips en adviezen Voor de HT-roeirace: Volg de juiste route, niet je voorganger Informatie voor volgboten en sloepen

Tips en adviezen Voor de Ht-roeirace:

WAT TE DOEN ALS EEN ROEISLOEP ACUTE HULP NODIG HEEFT?

 • 2 riemen loodrecht omhoog houden.
 • Met armen gaan zwaaien.
 • Als het mogelijk is benedenwinds een handstakellicht ontsteken (denk om rookontwikkeling).
 • Via je volgboot of andere volgboten zo snel mogelijk contact opnemen met het wedstrijdleidingschip op VHF CH 77 en dus NIET met verkeerscentrale Brandaris.

BESTE ROEIERS EN STUURLUI,

Enkele weken voor de HT-Race begint het hier op Terschelling al weer te broeien, de HT-koorts! Alle sloepen liggen weer te pronken in het dok hier in de haven en regelmatig zie ik de teams hard trainen voor de race waar iedereen zo naar uitkijkt. Dit jaar mag ik voor alweer de 12e keer de medische ondersteuning regelen en op de dag zelf alles coördineren. Dit vind ik nog steeds een hele grote eer. Met elkaar alles in het werk stellen om er weer een prachtig sportief evenement van te maken is elk jaar weer een feest. We varen dit jaar met totaal 3 artsen mee in het veld, verdeeld over het wedstrijdleidingschip en boten van de KNRM. Met een duidelijk onderling contact kunnen we zo in de gaten houden of alles goed blijft gaan. Grote calamiteiten zijn er gelukkig de laatste edities die doorgingen niet geweest en met een goede voorbereiding hopen we dit natuurlijk zo te houden. Zoals elk jaar nog wat tips en adviezen voor de roeirace.

 • Een goede voorbereiding is het halve werk. De HT-Race is een zware race, niet alleen omdat het een verre afstand is, maar ook omdat je onderweg te maken krijgt met wind en tij. Enkele maanden van te voren al met trainen beginnen is geen overbodige luxe en wees eerlijk naar jezelf, doe alleen mee als je fit en sterk bent.
 • Voeding is belangrijk, zowel in de voorbereiding, tijdens de HT-Race maar ook daarna! Eet voldoende koolhydraten, vetten en eiwitten. Je bouwt je spieren op, hiervoor is goede voeding hard nodig. Afvallen tijdens de voorberei­ding kan wel gebeuren maar dit moet niet te veel zijn, dan eet je niet voldoende.
 • Drink het liefst een week voor de roeirace geen alcohol meer en zeker niet de avond van te voren. Je prestaties worden echt slechter van (veel) alcohol in je lichaam als je zo’n zware inspanning moet leveren.
 • Neem de ochtend vóór de HT-Race voeding met ‘trage’ koolhydraten, oftewel waar je wat langer op door kan gaan. Brinta, volkorenpannenkoeken, etc.
 • Vul je energie tijdens de race ook aan met koolhydraten die je gemakkelijk op kan nemen. Denk hierbij ook aan de energie gels die te koop zijn. Neem dan de isotone gel. Bij de hypertone moet je nóg meer water drinken.
 • Drink tijdens de roeirace genoeg vocht. Door de inspan­ning ga je zweten en verlies je vocht maar ook zouten. Je kan, zeker op een warme dag 1-1,5 liter vocht kwijtraken. Drink liever een isotone sportdrank dan alleen water, hiermee vul je beide in een keer aan. Hiermee kan je voor een groot deel spierkrampen voorkomen.
 • Na de HT-Race is iedereen blij om in de haven van Terschelling te zijn. Om dit te vieren staan de kratjes met bier vaak al op de roeiers te wachten. Denk er wel aan dat als je lichaam uitgeput is, gelijk (veel) alcohol drinken erg verkeerd kan vallen. Eet liever eerst iets, trek wat warms en droogs aan en dan kan het feest beginnen!
 • We hopen natuurlijk op prachtig weer! Echter, de zon zorgt er voor, zeker omdat je op het water bent, dat je snel kan verbranden. De HT-Race is dit jaar eind mei dus de zon kan volop de kans krijgen. Smeer je goed in met zonnebrand­crème en draag een petje op je hoofd als je gauw last hebt van de zon. Roeiers met weinig hoofdhaar zeker!
 • Een zonnebril is op mooie dagen ook belangrijk. De weer­kaatsing van het zonlicht op het water kan er voor zorgen dat je ogen gaan prikken en tranen, dit kan je voorkomen met een zonnebril met een goed UV-filter.
 • Door buiswater en regen kan je lichaam flink nat worden. Natte kleding en wind zorgen gemakkelijk voor onderkoeling, ook als de zon schijnt. Wees hier dus op voorbereid. Neem een droge trui of windjack mee. Zeker als je niet verder kan roeien en stil komt te zitten, dan word je snel te koud.
 • Iedere sloep is verplicht om voor elke roeier en de stuurman/vrouw een isolatiedeken mee te nemen. Gebruik ze ook wanneer dat nodig is. Belangrijk is om jezelf of je teamgenoot die het nodig heeft, er goed in te verpakken, dus niet alleen maar als een cape om je heen slaan, dan werkt het niet.
 • Tijdens de roeirace zijn er artsen op het water, op elke reddingboot is er één. Hun hulp kan ingeroepen worden wanneer dat nodig is. Het is niet de bedoeling dat we jouw blaren door gaan prikken of ander klein ongemak. Maar heb je twijfel, roep liever op tijd hulp in dan te laat!
 • Kan je niet meer verder roeien, neem dan de verantwoor­delijkheid voor jezelf en je team. Niemand wil het opgeven in deze prachtige roeirace maar laat het niet ten koste van alles gaan.

We gaan er weer een prachtig evenement van maken met elkaar! Voor alle roeiteams heel veel succes!

Jojanneke Kuhlmann
Voor de HT-Roeirace meevarend arts en organisator van de medische begeleiding tijdens de race.

LET OP VOOR U WIJZIGINGEN AAN UW SLOEP AANBRENGT!

U KENT ONGETWIJFELD DE WAARSCHUWINGEN UIT EERDERE HT-KRANTEN OVER DE PROBLEMEN DIE HET AANSCHAFFEN VAN EEN SLOEP MET ZICH MEE KAN BRENGEN. HEEFT DE SLOEP EEN HT-NUMMER, LAAT DAN DOOR DE HT-COMMISSIE CONTROLEREN OF HET KLOPT. BIJ DE AANSCHAF VAN EEN TRADITIONELE SLOEP ZONDER HT-NUMMMER IS HET OOK WIJS OM BIJ DE COMMISSIE TE CHECKEN OF DE SLOEP OOIT VOOR EEN HT-NUMMER IN AANMERKING KAN KOMEN. DIT OM TELEURSTELLING TE VOORKOMEN.

Bij het aanbrengen van wijzigingen aan de sloep moet u zich ook realiseren dat de sloep dan in de meeste gevallen moet worden overgesleept. Dus ook bij het verplaatsen van één of meerdere doften en/of het vernieuwen van meerdere spanen en huidgangen is men verplicht zich te melden. De HT-commissie kan dan aangeven of overslepen noodzakelijk is. Zo ja, meld de sloep dan tijdig aan bij de Sleep-keurcommissie. Er kunnen niet meer dan 60 slepen in een weekend worden uitgevoerd, dus de mogelijkheden zijn beperkt.