Voorpagina Colofon Sponsoren en adverteerders Voorwoord Rederij Doeksen Rederij Doeksen - vervolg Geen HT-race, maar wel bungee-roeien en feest De Walvis Markante Roeier, Kyra Landsmeer Markante roeier, Merijn de Haas Dirk, havenmeester en vrijwilliger Terschellinger Roeivereniging Terschellinger Roeivereniging vervolg Sagitta sloepen zeilrace 2023 Reddingboot Brandaris KNRM zorgt voor veiligheid Oude bekende gespot! Startlijst HT 2023 Startlijst HT 2023 vervolg Roeien over de Atlantische Oceaan Eindelijk naar Terschelling! Eindelijk naar Terschelling! vervolg Stielen Bear Vrouwe Geertruida - Labora Stulti Polynoom Easedale Saint Brandarius whisky Oproep Sloeproeikalender 2023 Sleep- en keurcommissie (SKC) Gedragsregels voor roeiteams en volgboten Voorbeeld Routekaart en Boeienlijst Verplichte inleverprocedure Tips en adviezen Voor de HT-roeirace: Volg de juiste route, niet je voorganger Informatie voor volgboten en sloepen

Roeien over de Atlantische Oceaan

In december 2023 gaat het dan echt gebeuren. Wat wij al ruim twee jaar aan het voorbereiden zijn wordt werkelijkheid. Ook wij; Ingrid Voorn, Margot Vries, Ilse Schuurman en Marije van de Bor gaan de uitdaging aan om bijna 5000 km te roeien over de Atlantische Oceaan.

Het was eind januari 2021 toen Ingrid het initiatief nam om Margot en Marije te vragen of zij met haar wilde deelnemen aan de Talisker Whisky Atlantic Challenge. De geweldige race van de Dutch Atlantic Four in 2018 heeft ons allemaal geïnspireerd en de gedachte om dit zelf ooit te doen, bleef hangen. Omdat wij toch wel graag met z’n vieren wilden gaan, is Ilse ook aan boord gestapt. Ingrid en Ilse kenden elkaar nog niet, maar het was gelijk goed en tot op de dag van vandaag zijn wij heel gelukkig ‘getrouwd ‘ met elkaar.

Wat begon met het bedenken van een naam en het oprichten van een stichting, is inmiddels uitgelopen tot een hele mooie samenwerking. Het is als het beginnen van een bedrijf waarbij het zoeken is naar ieders talent, taken verdeeld moeten worden, maar ook elkaar heel goed leren kennen. Ze zeggen wel eens: ‘eenmaal op de oceaan is het toetje van een lange reis’, en dat is ook zo. Maar het is wel een mooie, leerzame en waardevolle reis.

Roeien voor Het Vergeten Kind en het Jeugdfonds Sport en Cultuur

Voor wie de TWAC niet kent, wij gaan roeien van La Gomera (Canarische Eilanden) naar Antigua (Caribisch gebied).

Dit doen wij met nog zo’n 40 andere teams uit de hele wereld. Wij roeien deze race voor twee goede doelen, Het Vergeten Kind en het Jeugdfonds Sport en Cultuur. Er zijn helaas veel kinderen die niet onbezorgd op kunnen groeien. Ze leven in armoede of in een onveilige situatie

Wij willen deze te grote groep onder de aandacht brengen en ons steentje bijdragen om ervoor te zorgen dat ze wel kunnen sporten, op muziekles kunnen en in een veilige omgeving kind kunnen zijn. Hiervoor willen wij zoveel mogelijk geld ophalen.

Winnaarsmentaliteit

Hiernaast hebben wij nog een doel; het vrouwenklassement winnen. Wij zijn alle vier sloeproeiers en hebben altijd in wedstrijdverband geroeid in Hattem en later in Zwolle. Die winnaarsmentaliteit zit er dus goed in, maar ook het doorgaan als je niet meer kunt. Dat hebben we wel geleerd tijdens de soms wel hele pittige sloeproeiwedstrijden. De roeisport zit in ons bloed, het buiten zijn op het water met elkaar, geweldig! Helemaal bovenaan staat wel onze vriendschap en gezondheid want na deze race willen we nog heel veel jaren verder samen.

Wanneer wij vertellen over ons avontuur, reageert men vaak met: ‘jullie zullen wel heel veel aan het trainen zijn’. Dat doen we zeker, maar het mentale aspect is zeker zo belangrijk. Wij weten niet hoe we reageren in bepaalde situaties die we daar tegen gaan komen. We roeien in tweetallen. Twee uur op, twee uur af. Dus je slaapt (eet, plast etc.) twee uur en roeit twee uur. Het continu samenzijn in combinatie met vermoeidheid kan mentaal zijn weerslag hebben. Samen met onze mental coach proberen wij ons hierop voor te bereiden.

Langzaam leren wij haar kennen

Om deze race te roeien hebben we een boot nodig. We hebben ons gestort in de wereld van oceaanroeiboten en hebben een boot laten bouwen in Engeland, de Rannoch RX45.

Inmiddels ligt deze schoonheid (Sirens Quest) in het Zwolse water en hebben wij er al heel wat kilometers in geroeid. Een onbeschrijflijk gevoel, zo gaaf! Langzaam leren wij haar kennen en wordt het ons tweede huisje.

Sponsoring: niet het leukste deel van dit project, maar wel noodzakelijk

Aan dit hele project, inclusief boot, hangt een aardig prijskaartje. Hiervoor moeten sponsoren gezocht worden. Voor ons niet het leukste deel van dit project, maar noodzakelijk om dit te kunnen doen. Hoe eerder wij ons budget rond hebben, hoe eerder we de goede doelen kunnen steunen. Gelukkig hebben wij een ondernemer in Zwolle (Eurosafe) bereid gevonden om onze boot te financieren. Wat een opluchting! Toen er nog een tweede hoofdsponsor (Aegir Marine) aanhaakte was de blijdschap bij ons enorm. Verder zijn wij enorm dankbaar voor de andere sponsoren (o.a. te bewonderen op onze boot) die ons hierbij steunen. Om deel te nemen aan deze race moeten we roei-uren maken. Wat ons betreft zoveel mogelijk. In onze planning kwam de maand mei voorbij en wij dachten gelijk aan de HT! Na deze spontane ingeving kwamen we toch tot de conclusie dat deze route heel geschikt is voor roeisloepen, maar niet voor onze boot Sirens Quest. Wij gaan de Noordzee verkennen terwijl jullie de Waddenzee bedwingen.

Hopelijk zijn de weergoden jullie goed gezind dit jaar!

Wij hopen jullie nog te ontmoeten tijdens de Zwolse Grachtenrace waar wij ook aanwezig zullen zijn met onze boot, voordat wij eind november vertrekken naar La Gomera om ons voor te bereiden op de start van 12 december 2023.