Voorpagina Colofon Sponsoren en adverteerders Voorwoord Rederij Doeksen Rederij Doeksen - vervolg Geen HT-race, maar wel bungee-roeien en feest De Walvis Markante Roeier, Kyra Landsmeer Markante roeier, Merijn de Haas Dirk, havenmeester en vrijwilliger Terschellinger Roeivereniging Terschellinger Roeivereniging vervolg Sagitta sloepen zeilrace 2023 Reddingboot Brandaris KNRM zorgt voor veiligheid Oude bekende gespot! Startlijst HT 2023 Startlijst HT 2023 vervolg Roeien over de Atlantische Oceaan Eindelijk naar Terschelling! Eindelijk naar Terschelling! vervolg Stielen Bear Vrouwe Geertruida - Labora Stulti Polynoom Easedale Saint Brandarius whisky Oproep Sloeproeikalender 2023 Sleep- en keurcommissie (SKC) Gedragsregels voor roeiteams en volgboten Voorbeeld Routekaart en Boeienlijst Verplichte inleverprocedure Tips en adviezen Voor de HT-roeirace: Volg de juiste route, niet je voorganger Informatie voor volgboten en sloepen

OPROEP

HT-Roeirace 1975 – 2024

Wie had ooit gedacht dat de oversteek in 1975 de basis zou leggen voor een echte tak van sport: het lange afstand roeien met sloepen. Van die ene HT in 1975 naar bijna twintig sloeproeiwedstrijden in 1999 met een overall Nationaal Kampioenklassement. Aldus de heer M. Harms in het voorwoord van het boek HT Racejournaal 1975 – 1999. Dit boek is in 1999 uitgebracht in verband met het jubileumjaar 25 jaar HT-sloeproeien.

Volgend jaar is het dus 50 jaar geleden dat de eerste HT-Race werd geroeid. Het bestuur wil hier graag aandacht aan besteden in de HT-krant van 2024. Dus hierbij een oproep:

om leuke anekdotes, artikelen, foto’s te mailen naar [email protected] van de afgelopen 50 jaar onder vermelding in het onderwerp: 50 jaar HT

Uit de ingestuurde foto’s, artikelen en anekdotes wordt een selectie gemaakt die geplaatst gaat worden in de speciale editie van de HT-krant van 2024.

Erfgoed Terschelling

Nu zal iedereen wel denken, ‘wat heeft Erfgoed Terschelling nu te maken met roeien?’ Niets en heel veel.

Erfgoed Terschelling is een initiatief van het Museum ’t Behouden Huys en de gemeente Terschelling om al het eilander erfgoed digitaal en duurzaam te archiveren.
Het doel is om alles te bewaren wat wij met elkaar in de Terschellinger gemeenschap belangrijk vinden. Denk hierbij aan oude foto’s, documenten en/of films. Zo kan iedereen terugvinden en kan de gemeenschap behouden wat belangrijk wordt gevonden en zo houden wij met elkaar de Terschellinger geschiedenis levend.

De HT-Roeirace maakt ook onderdeel uit van een rijke historie. De HT-Roeirace is ontstaan door het 100-jarig bestaan van de Zeevaartschool, roeien tussen 2 ploegen in 1975 als een prestatietocht, en anno 2023 uitgegroeid tot een evenement waaraan maximaal 140 roeisloepen mee mogen doen.

Dus ook hiervoor geldt een oproep: Wie heeft foto’s, artikelen, filmmateriaal dat gebruikt mag worden om op erfgoed Terschelling te plaatsen. Dit kan gemaild worden naar [email protected] onder vermelding van erfgoed Terschelling in het onderwerp.

Bij grote bestanden graag even contact hierover via de mail hoe en waar dit aangeleverd kan worden. Het is voor ons namelijk ook nog erg nieuw. In april krijgen een aantal bestuursleden een cursus hoe ze de gegevens kunnen oploaden e.d.

HT-kranten, het boek HT-race journaal 1975 - 1999, alle uitslagen zijn al in ons bezit.

De website van Erfgoed Terschelling is www.erfgoedterschelling.nl. Als je op Collecties klikt, vervolgens op Sport zie je HT-Roeirace staan en daarbij: Aan deze collectie wordt nog gewerkt.

Wij hopen dat de collectie gevuld is bij het 50-jarig bestaan van de HT-Roeirace.