Voorpagina Colofon Sponsoren en adverteerders Voorwoord Rederij Doeksen Rederij Doeksen - vervolg Geen HT-race, maar wel bungee-roeien en feest De Walvis Markante Roeier, Kyra Landsmeer Markante roeier, Merijn de Haas Dirk, havenmeester en vrijwilliger Terschellinger Roeivereniging Terschellinger Roeivereniging vervolg Sagitta sloepen zeilrace 2023 Reddingboot Brandaris KNRM zorgt voor veiligheid Oude bekende gespot! Startlijst HT 2023 Startlijst HT 2023 vervolg Roeien over de Atlantische Oceaan Eindelijk naar Terschelling! Eindelijk naar Terschelling! vervolg Stielen Bear Vrouwe Geertruida - Labora Stulti Polynoom Easedale Saint Brandarius whisky Oproep Sloeproeikalender 2023 Sleep- en keurcommissie (SKC) Gedragsregels voor roeiteams en volgboten Voorbeeld Routekaart en Boeienlijst Verplichte inleverprocedure Tips en adviezen Voor de HT-roeirace: Volg de juiste route, niet je voorganger Informatie voor volgboten en sloepen

SAGITTA sloepen
zeilrace 2023

De Sagitta race is dit jaar op zaterdag 20 mei 2023

We hopen dit jaar weer een wedstrijd te kunnen varen, na twee jaar van geen wedstrijden door het coronavirus en afgelasting vorig jaar vanwege harde wind.

Vanaf 2015 organiseert Schippers- en Watersportvereniging Het Wakend Oog de Sagitta. Het is elk jaar weer een prachtig schouwspel om deze traditionele schepen in al hun variaties te zien strijden om de hoogste klassering. Het is een spannend en vooral gezellig evenement.  

Meer informatie is te vinden op de website van watersportvereniging Het Wakend Oog: wv-hetwakendoog.nl

Historie

De Sagitta sloepen zeilrace is een evenement dat is afgeleid van de HT Sloepenrace. De eerste jaren vond de HT- Race voor roeiers tegelijkertijd plaats met de HT-Zeilrace. Er waren toen maar weinig sloepen. In 1982 zou de HT-Roeirace voor het eerst als zelfstandig evenement worden gehouden op de vrijdag na Hemelvaartsdag. Omdat het voor de roeiers een eenzame tocht zou worden, besloten de bemanningsleden van enkele zeilsloepen mee te varen. Voor deze sloepen zou de dag erna een zeilwedstrijd worden gehouden. Roeisloepen die voorzien waren van zeilen, konden ook hieraan deelnemen. De belangstelling was meteen behoorlijk groot, ruim 25 sloepen schreven zich in. Hoeveel er uiteindelijk zijn gestart is niet bekend. Wel is bekend dat dertien sloepen de finish hebben bereikt. Winnaar was de Twarker uit Harlingen (ook de vier volgende edities was deze sloep winnaar).

Sagitta bokaal

De wedstrijd dankt zijn naam aan de wisselprijs voor de winnaar: de Sagitta bokaal. Deze bokaal werd door de nazaten van kapitein Tijs Dirksz Lieuwen aan de zeevaartschool geschonken. Tijs Dirks Lieuwen werd op 14 december 1802 in Midsland, Terschelling, geboren.

Nadat hij in 1838 als jongen, kajuitsjongen, matroos en onderstuurman had gevaren, werd hij in 1838 stuurman op de galjoot “West-Indië” van kapitein J.J. Boon. Twee jaar later werd hij kapitein op de “Goeie Verwachting” en 3 jaar later op de hem bekende “West-Indië”. In 1852 kreeg hij het gezag over de nieuwe bark “Sagitta”. In 1853 overleed kapitein Lieuwen aan cholera. De bokaal werd jarenlang gebruikt als wisselprijs, maar op een dag was hij verdwenen. Mocht iemand weten waar dit stukje historie zich bevindt, dan houden we ons aanbevolen.

Brandaris bokaal

Deze zilveren beker was hetzelfde lot beschoren. Deze bokaal werd beschikbaar gesteld door G.K. Tegelberg, oud-directeur van de Koninklijke Nederlandse Roeiersvereniging. Deze bokaal werd door een familielid gewonnen op 29 juli 1910.

Deze bokaal was bedoeld om zeevaartscholen te stimuleren en ging naar de school met de beste klassering. Ook deze bokaal is verdwenen. Misschien heeft iemand hem ergens zien staan?

Starttijd en route Sagitta race

Onder voorbehoud van de weersomstandigheden:
Datum: Zaterdag 20 mei 2023
Starttijd: Vanaf 9:30 uur tot 10:15 uur
Hoogwater West-Terschelling: 10:41 uur, NAP+74
Start en finish: Tussen startschip en de SG33
Afstand: Ongeveer 8 zeemijlen
Palaver: Vrijdag 19 mei, 19:30 uur, Zeevaartschool

Vliegende start

Het is mogelijk vanaf 9:30 uur tot uiterlijk 10:15 uur te starten. Binnen deze tijd kunt u het moment van starten zelf bepalen. Wanneer u de startlijn passeert, zal uw starttijd worden geregistreerd.

Route en beschrijving

Er wordt gevaren vanaf de startlijn door het Oosterom naar de O13R2. Deze moet over bakboord worden gerond. Daarna weer terug naar de finish. Het is verplicht, behalve bij start en finish, alle groene en rode betonning aan de juiste kant te passeren. 

De kardinale betonning mag naar eigen inzicht worden gepasseerd. Denkt u wel aan de Vleugeldam die op de kop met een gele ton is gemarkeerd. Het start-/finish schip zal Zuid van de SG33 liggen.