Voorpagina Colofon Sponsoren en adverteerders Voorwoord Rederij Doeksen Rederij Doeksen - vervolg Geen HT-race, maar wel bungee-roeien en feest De Walvis Markante Roeier, Kyra Landsmeer Markante roeier, Merijn de Haas Dirk, havenmeester en vrijwilliger Terschellinger Roeivereniging Terschellinger Roeivereniging vervolg Sagitta sloepen zeilrace 2023 Reddingboot Brandaris KNRM zorgt voor veiligheid Oude bekende gespot! Startlijst HT 2023 Startlijst HT 2023 vervolg Roeien over de Atlantische Oceaan Eindelijk naar Terschelling! Eindelijk naar Terschelling! vervolg Stielen Bear Vrouwe Geertruida - Labora Stulti Polynoom Easedale Saint Brandarius whisky Oproep Sloeproeikalender 2023 Sleep- en keurcommissie (SKC) Gedragsregels voor roeiteams en volgboten Voorbeeld Routekaart en Boeienlijst Verplichte inleverprocedure Tips en adviezen Voor de HT-roeirace: Volg de juiste route, niet je voorganger Informatie voor volgboten en sloepen

Voorwoord

Drie keer is
scheepsrecht

Deze uitdrukking ging vorig jaar duidelijk niet op. Nu is er inmiddels drie jaar geen HT geroeid. Tijdens de 1e coronaperiode had het bestuur ook al een deel van de voorbereidingen klaar. Het 2e jaar was het snel duidelijk dat er niet geroeid kon worden en vorig jaar toen we eindelijk weer echt los konden met zijn allen en alles in kannen en kruiken was, liet het weer ons en alle roeiers en vrijwilligers ernstig in de steek.

Nadat de beslissing op woensdagavond was genomen en we het zuur hadden weg gegeten en gespoeld, zijn we als organisatie overgestapt op plan B. Er moest toch nog wel wat gebeuren, maar wat dan? Om uiteindelijk op zo’n korte termijn van alles te organiseren werd hem niet. Het alternatief was om het bungee-roeien uit te breiden en dat bleek een schot in de roos. Er deden vele ploegen mee waardoor er toch nog strijd kon worden geleverd. Alleen niet op het Wad maar in het dokje van de haven. De prijsuitreiking van het bungee-roeien hebben we ook verplaatst naar de feesttent want dat was ook de enige prijsuitreiking die er was. Dat werd met luid applaus ontvangen en het is een leuk feest geworden op zaterdagavond.

Wat wij ook heel fijn vonden, is ondanks dat het woensdagavond al bekend werd dat de HT niet door zou gaan, dat meer dan 95% van de roeiers en supporters naar Terschelling zijn afgereisd. Velen hebben het eiland verkend en lekker gefietst. Dat kon ook, want niemand had blaren! Nog onze dank hiervoor. En we hebben praktisch geen wanklank ontvangen over de moeilijke beslissing die het bestuur heeft moeten nemen.

We hopen dat de weergoden ons dit jaar op vrijdag 19 mei wel goed gezind zijn.

Het blijft de oversteek die ieder roeiteam op zijn palmares wil hebben staan. Toch zien we ook dat door Corona er roeiteams zijn die het lastig hebben om voldoende roeiers te houden. Hopelijk wordt die trend doorbroken door jonge enthousiaste roeiers te vinden die graag voor een teamprestatie gaan in deze sport. Ondertussen zijn de voorbereidingen alweer een tijd in volle gang en we kunnen met een gerust hart zeggen... we zijn er klaar voor als organisatie!

Eén aspect daaruit is dat de deelnemende sloepen gecontroleerd kunnen worden op hun sloepgewicht, positie van de dollen, lengte en het zwaartepunt van de riemen en de verplichte veiligheidsuitrusting. Hierover staat ook een artikel in deze krant.

Uiteindelijk wil ieder organiserend roei-evenement dat de geldende spelregels goed opgevolgd worden. Hierbij ligt de grootste verantwoordelijkheid bij de roeiteams zelf. Dus kunnen wij als HT-bestuur niet vaak genoeg bedrukken: lees die regels goed, dit geldt natuurlijk ook voor de volgboten.

We zijn blij dat alle ondersteunende instanties, sponsoren en vrijwilligers ons mooie evenement wederom ondersteunen. Iedereen bedankt namens het HT-bestuur en zeker ook namens alle roeiers.

Alle deelnemende roeiteams veel succes met de laatste sportieve voorbereidingen en tot aan de start in Harlingen op 19 mei.

Met vriendelijke groet,

Dirk de Boer,
Voorzitter


Bedankjes

De 47e HT-sloepenroeirace start op vrijdag 19 mei 2023 om 12:00 uur en wordt georganiseerd door de stichting HT-Roeirace.

Voor zowel de dames- als de herenploegen is er een fraaie wisselprijs, maar zeker ook de geweldig ontworpen prijzen door sponsor Koninklijke Begeer, te verdienen. De 40e Sagitta sloepenzeilrace om de Sagitta wisselprijs is op 20 mei 2023 en wordt georganiseerd door watersportvereniging “Het Wakend Oog”. De start is van 09:30 tot 10:15 uur net buiten de haven van Terschelling t.h.v. de sparboei SG 33. Op de kop van de havenmond is de strijd mooi te volgen. Tevens is er zaterdagmiddag 20 mei om 14:00 uur in het “dokje” tegenover de havendienst voor de 8e keer een Bungee- roeiwedstrijd tussen diverse deelnemende dames- en herenploegen.

De prijsuitreiking van het bungee-roeien is gelijk aan het einde van de wedstrijd op de steiger.

De prijsuitreiking van de HT-Roeirace is ’s avonds om 20:00 uur in de feesttent, waarna het feest kan losbarsten.

Na 3 jaar geen HT hopen dat we dat iedereen weer van een geweldig sportief en gezellig weekend kan genieten!

Het 1e officiële startschot wordt gelost door Klaas Kuiken. Al jaren de starter van de HT-Roeirace.

Dit evenement kan georganiseerd worden dankzij medewerking van:

 • Sponsoren
 • Rijkswaterstaat
 • KNRM Harlingen/Vlieland/Terschelling
 • Gemeentehaven- en jachthavenmeesters Harlingen/Terschelling
 • KTF kranen
 • Hoekstra kranen Terschelling
 • Politie Landelijke Eenheid
 • Politiekorpsen Harlingen/Terschelling
 • BDS Harlingen
 • Kantoor en terminals Rederij Doeksen
 • EHBO Terschelling
 • Rode Kruis Harlingen
 • Base Security Terschelling
 • Roeivereniging Terschelling
 • Artsen en fysiotherapeuten
 • Gemeente Harlingen en Terschelling
 • Kantoor Rederij Noordgat
 • Vele enthousiaste particulieren en vrijwilligers

Stichting HT-Roeirace
Pirolastraat 25
8881 CD West-Terschelling
Mobiel 06-15154323
Internet: www.htroeien.nl
e-mail: [email protected]
IBAN: NL49 RABO 0301 8970 26