Voorpagina Colofon Sponsoren en adverteerders Voorwoord Rederij Doeksen Rederij Doeksen - vervolg Geen HT-race, maar wel bungee-roeien en feest De Walvis Markante Roeier, Kyra Landsmeer Markante roeier, Merijn de Haas Dirk, havenmeester en vrijwilliger Terschellinger Roeivereniging Terschellinger Roeivereniging vervolg Sagitta sloepen zeilrace 2023 Reddingboot Brandaris KNRM zorgt voor veiligheid Oude bekende gespot! Startlijst HT 2023 Startlijst HT 2023 vervolg Roeien over de Atlantische Oceaan Eindelijk naar Terschelling! Eindelijk naar Terschelling! vervolg Stielen Bear Vrouwe Geertruida - Labora Stulti Polynoom Easedale Saint Brandarius whisky Oproep Sloeproeikalender 2023 Sleep- en keurcommissie (SKC) Gedragsregels voor roeiteams en volgboten Voorbeeld Routekaart en Boeienlijst Verplichte inleverprocedure Tips en adviezen Voor de HT-roeirace: Volg de juiste route, niet je voorganger Informatie voor volgboten en sloepen

Stielen Bear

Eigenlijk is ons seizoen al geslaagd want deelname aan de HT was voor ons niet vanzelfsprekend. En als kers op de taart mogen we ook nog een stukje schrijven voor de HT-krant! Eind 2020 hebben we voormalig roeisloep “HeBootje” opgehaald, deze lag al 10 jaar zonder aandacht aan een Rotterdamse kade te vergaan. Na een paar maanden ononderbroken klussen bleek de stalen sloep een behoorlijke metamorfose te hebben ondergaan, met onderstaand resultaat. In 2021 hebben we onze eerste wedstrijden geroeid in de Stielen Bear, maar in 2022 gingen we voor het echie! Ons team heeft jaren in de Grutte Bear geroeid en mooie prestaties behaald, voor ons was 2022 het jaar om te laten zien dat dergelijk presteren ook in een andere sloep lukt. Dat is aardig gelukt, met Nederlands Kampioen als resultaat.

We kijken uit naar de HT-Race. We vinden de strijd met Benwyvis en Orkaan geweldig en zien ook medestrijders als Magna Frisia serieus op het toneel verschijnen. We trainen hard om deze teams bij te kunnen blijven. Daarnaast hebben we ook een noviteitje; de Japanse slag. We hopen deze HT-editie weer samen te starten met de “oerroeiers” van Zeeleeuw II uit Ouwesyl. De afgelopen HT-edities trekken we met elkaar op tot aan het schuitengat, vanaf daar proberen we de senioren gedag de zeggen (al lukt dat niet altijd).

Forel

Wij roeien met de Forel de HT voor de tweede keer, de bemanning van de Forel voor de derde keer, eerste keer met de Willem van het loodswezen uit Vlissingen.

De Forel is een originele reddingsboot, in Griekenland gebouwd en jaren aan verschillende schepen gehangen. De sloep kwam na zijn “reddings” periode terecht bij STC in Rotterdam. De sloep werd daar gebruikt voor trainingsdoeleinden van de studenten. De huidige bemanning heeft de sloep overgenomen van STC.

Deze bemanning roeit al lang samen, begonnen als een soort sprint race tussen bedrijven. Heel simpel, twee sloepen met onervaren bemanning die het na 100 meter wel had gezien. De uitdaging was echter wel erg groot om de horizon wat te vergroten en om eens een keer mee te doen aan de Maasrace. Er moest dan wel goed getraind worden, lukte niet altijd, werd toch ingeschreven, het was afzien, maar er werd gefinishd en de eerste race was een feit. Dat was de start van veel grote en minder grote roei-uitdagingen.

Zo is de Great River Race op de Thames al zes keer geroeid. De eerste keer, was tegelijkertijd de enige keer, van buiten Londen richting zee, daarna altijd vanaf zee richting stad. Blijft een fantastische roei-race en het plan is om hem dit jaar weer te mee maken. Op de een na laatste keer vroegen een paar Engelsen die op de kant stonden waar de letters VOC (staan in onze vlag) voor stonden.

Wij grapten, voor “Very Old Crew”, dat hebben we maar zo gehouden en de vlag dekt de lading, want de gemiddelde leeftijd is zo’n beetje 50, oudste 75.

In 2012 hebben we The Crazy River Race in Rusland geroeid, 145 km in een keer. Was een fantastische beleving en we denken er in deze tijd met al die agressie nog vaak aan. Wij zijn daar zeer gastvrij onthaald. De tocht was zwaar, veel wind en hoge golven op de Wolga met een niet al te veilige boot.

Verder is in Italië in Venetië de Vogalonga geroeid, is meer een grote optocht dan een race. Het was wel fantastisch door het hoofdkanaal “Grande Canal” te roeien, een belevenis. Met de Forel hebben we in Gent (2x) geroeid en 3 maal in Cork in Ierland, waarvan helaas maar 1 keer op de oceaan en 2 keer in binnenwater in verband met de sterke wind. Een wedstrijd in Schotland op de Clyde was imposant door al de herinneringen aan het bouwen van grote cruiseschepen zoals de Queen Elisabeth.

En nu de HT-Race, the Queen van onze roeiraces. Het zal weer zwaar worden, maar we gaan ervoor!