Voorpagina Colofon Sponsoren en adverteerders Voorwoord Rederij Doeksen Rederij Doeksen - vervolg Geen HT-race, maar wel bungee-roeien en feest De Walvis Markante Roeier, Kyra Landsmeer Markante roeier, Merijn de Haas Dirk, havenmeester en vrijwilliger Terschellinger Roeivereniging Terschellinger Roeivereniging vervolg Sagitta sloepen zeilrace 2023 Reddingboot Brandaris KNRM zorgt voor veiligheid Oude bekende gespot! Startlijst HT 2023 Startlijst HT 2023 vervolg Roeien over de Atlantische Oceaan Eindelijk naar Terschelling! Eindelijk naar Terschelling! vervolg Stielen Bear Vrouwe Geertruida - Labora Stulti Polynoom Easedale Saint Brandarius whisky Oproep Sloeproeikalender 2023 Sleep- en keurcommissie (SKC) Gedragsregels voor roeiteams en volgboten Voorbeeld Routekaart en Boeienlijst Verplichte inleverprocedure Tips en adviezen Voor de HT-roeirace: Volg de juiste route, niet je voorganger Informatie voor volgboten en sloepen

Markante roeier

Merijn de Haas

Naam: Merijn de Haas (42) ■ Woonplaats: Workum ■ Roeivereniging: RV Makkum

“Mijn naam is Merijn en ik ben geboren in Maassluis. Op vijfjarige leeftijd verhuisde ik naar Workum, gelegen in Zuidwest-Friesland. Ik woon samen met Nelleke. Ik werk als masseur in een sauna en geef Hamam massages. Mijn job vereist energie en kracht. Ik sta in 30 graden te masseren, daar krijg je wel conditie van. Dat komt van pas bij het roeien.”

Tineke van den Brink vindt je een markante roeier!

“Haha, we hebben een speciale band. We hebben een wedstrijd om te zien wie in de meeste verschillende sloepen kan roeien. Ik sta nu op 57 sloepen. Ik loop nog steeds achter, want Tineke heeft inmiddels in 62 verschillende sloepen geroeid! Zo blijven we elkaar uitdagen en dat is leuk.”

Wanneer ben je gaan roeien?

“In 2004, ben ik via via bij roeivereniging Makkum terecht gekomen. Ik roei nog steeds in de Twirre. In 2009 had ik een hele zware blessure en heb ik weinig geroeid. Van 2006 tot 2013 roeiden we in de top van Nederland. Dit jaar in de vrije klasse. Maar no worries, we zijn weer helemaal terug en hebben een superleuk team. Dit jaar gaan we er weer vol tegenaan en gaan we als een speer om onze doelen te behalen.”

Het leuke aan roeien

“Het is zo’n leuk wereldje, ik geniet enorm. Met roeien kun je echt al je frustraties kwijt. Zelfs als ik de hele dag heb gewerkt en allerlei toestanden heb meegemaakt, voel ik me na het roeien herboren. Ik zit vol met energie en voel me kiplekker. Sterker nog, ik stuiter bijna van alle adrenaline die door mijn lijf raast. Roeien is echt de beste manier om je hoofd leeg te maken en jezelf op te laden! Na een wedstrijd stuiter ik niet meer hoor, dan is mijn tank leeg en ben ik regelmatig over mijn fysieke grens gegaan.”

Hoe bereid je je voor op een wedstrijd?

“We trainen drie keer per week gevarieerd met intervaltrainingen en soms een duurtraining tot 20 kilometer. We beginnen altijd rustig, om blessures te voorkomen. Onze Twirre is best snel, maar ook behoorlijk zwaar omdat hij van staal is.

Tegenwoordig roeien we met langere slagen om de gelijkheid te bevorderen, anders wordt het een zooitje. Maar ik ga niet al onze geheimen vertellen”, lacht Merijn.

Over de HT-race

“Allereerst wil ik mijn waardering uitspreken voor de inzet van alle vrijwilligers bij de roeiwedstrijden en wil hen graag een compliment geven. Hun toewijding en inzet zijn bewonderenswaardig en verdienen mijn respect!

Tijdens de HT-Race is de Confiance al meer dan 10 jaar ons trouwe volgschip, dus als je ons een keer wilt supporteren? Ik heb de HT-Race al dertien keer geroeid. In 2005 roeide ik mijn 1e HT. In 2008 won ik voor het eerst de HT! Dat was een bijzondere race. 120 sloepen waaronder onze grootste concurrent namen een omweg terwijl dat niet nodig was. Met nog een paar teams namen we een kortere route en zo wonnen we de HT.

In 2010 waren we heel dicht bij de overwinning, op slechts 23 seconden afstand van de winnaars.”

Mijn traditie na de HT-race

“Ik neem altijd mijn massagetafel mee. Als mijn handen nog heel zijn na de wedstrijd, dan geef ik mijn teamgenoten graag een massage om de spieren losser te maken.

Dit jaar wordt het misschien wel een creatieve Hamam-massage, wie weet! Oh, en laten we duidelijk zijn, alleen voor teamgenoten hè. Merijn lacht: Ik wil niet dat er straks een lange rij staat te wachten. Na de massage is het tijd voor bungee roeien, want dat hoort ook bij de traditie.”

Heb je doelen?

“Ik heb de Great River Race over de Thames geroeid in 2010 met mijn team en dat was echt te gek. De Elfstedentocht staat bovenaan mijn lijstje, maar Cork wil ik ook meemaken. Ik heb ook een vlet, “Spetter” waar ik samen met Nelleke in roei. We zijn ermee begonnen tijdens de coronatijd en hebben zes tot zeven dagen per week geroeid. We hadden geen last van corona en hebben in onze eigen bubbel geroeid. We blijven in “Spetter” roeien voor nieuwe avonturen. Je kunt ons volgen op Facebook.”

Wie wil je nomineren voor volgend jaar?

“Daar hoef ik niet lang over na te denken. Ik nomineer Willem Borsboom. Hij is de ervaren stuurman van ‘de Cor de Bruin’ die foto’s maakt tijdens de race. Aan hem geef ik het stokje over.”