Voorpagina Colofon Sponsoren en adverteerders Voorwoord Rederij Doeksen Rederij Doeksen - vervolg Geen HT-race, maar wel bungee-roeien en feest De Walvis Markante Roeier, Kyra Landsmeer Markante roeier, Merijn de Haas Dirk, havenmeester en vrijwilliger Terschellinger Roeivereniging Terschellinger Roeivereniging vervolg Sagitta sloepen zeilrace 2023 Reddingboot Brandaris KNRM zorgt voor veiligheid Oude bekende gespot! Startlijst HT 2023 Startlijst HT 2023 vervolg Roeien over de Atlantische Oceaan Eindelijk naar Terschelling! Eindelijk naar Terschelling! vervolg Stielen Bear Vrouwe Geertruida - Labora Stulti Polynoom Easedale Saint Brandarius whisky Oproep Sloeproeikalender 2023 Sleep- en keurcommissie (SKC) Gedragsregels voor roeiteams en volgboten Voorbeeld Routekaart en Boeienlijst Verplichte inleverprocedure Tips en adviezen Voor de HT-roeirace: Volg de juiste route, niet je voorganger Informatie voor volgboten en sloepen

De Vrouwe Geertruida
terug op het wad, wat?

Roeiteam Woelwater uit Sneek krijgt dit jaar de kans om met twee sloepen aan de HT-race mee te doen. Naast de ‘Iwan Franko’ mag ook de ‘Vrouwe Geertruida’ meedoen. We treffen dit jaar dus zowel de heren als de dames Woelwater op het wad. Maar kennen we de ‘Vrouwe Geertruida’ niet van weleer? Hoe zit dit eigenlijk?

Als vereniging is Roeiteam Woelwater in 2018 op zoek gegaan naar een extra sloep met HT-nummer. Via het sloepenregister kwamen ze op het spoor van de ‘Vrouwe Geertruida’. Na een zoektocht is het contact met de bouwer en eigenaar van de sloep gelegd en werden de leden enthousiast over de prachtige replica van een authentieke whaler. Een sloep met potentie, mooie lijn, authentiek en met een verhaal.

Een HT-geschiedenis van niet enkel naar Terschelling roeien maar ook the day after meezeilen met de Sagitta. Op de HT-roeien website kan je teruglezen in de oudste uitslagen dat er in 2001 een 55e plek is behaald.

De whaler is echter in 2011 beschadigd geraakt doordat de boot niet juist is vervoerd. Sinds 2011 was de Vrouwe opgeslagen in een droge opslag. Een plan van aanpak werd geschreven om de eigenaar te overtuigen dat de ‘Vrouwe Geertruida’ in goede handen zou komen en weer wedstrijdklaar zou worden gemaakt. Binnen roeiteam Woelwater hebben we verschillende experts op het gebied van schepen, onder andere een botenmakelaar, een jachtelektricien, een scheepstimmerman en diverse leden die dagelijks op het water werken en ook een geschiedenis hebben met houten schepen. Daarnaast hebben we een creatieve PR en communicatie commissie die een grote sponsor hebben weten binnen te halen. Een effectieve combinatie.

Of het plan van aanpak de doorslag heeft gegeven of het aanbod van een lidmaatschap voor de oud-eigenaar, dat zullen we nooit weten. Maar de ‘Vrouwe’ werd aan Woelwater toevertrouwd. Na een periode van restauratie en renovatie is de sloep weer in topconditie gebracht. Aangepast aan de wens om er dagelijks met verschillende leden in te roeien. Ze is een ware blikvanger op het water! We hebben er al vele wedstrijden mee geroeid. De eerste wedstrijd in de sneeuw op Harlingen in 2019 werd zelfs gewonnen. Wie weet gaat ze binnenkort ook nog een keertje mee op een internationaal avontuur. Eerst maar op naar Terschelling!

labora stulti

Sloeproeien Almere gaat dit jaar 2023 voor de 2e keer meedoen aan de HT! We gaan de race roeien met een mix team; 4 dames van het dameswedstrijd team en 5 heren van het herenwedstrijd team. Onze stuurman is Jerome, hij zal de race voor de 2e keer sturen!! Tevens TRAINT hij ons team in de opmars naar deze geweldige en uitdagende wedstrijd. Onze sloep zal door het volgschip De Wending tezamen met een groep SUPPORTERS begeleid gaan worden.

De sloep “Labora Stulti’’ is ondanks zijn zwaargewicht (1200 kg) onze grote blauwe lieveling !! De “Labora Sulti” is gebouwd in 1970 en jarenlang een reddingsloep geweest over de gehele wereld.

Heel wat wedstrijden zijn er inmiddels mee gevaren.

Hij komt wat trager in beweging, maar eenmaal opgang... is geen golf ons te veel en roeien we hem met veel power de finish over. Ons vrouwenteam is dit jaar nog 1e geworden in de 2e klasse tijdens de Slag om de Zaan.

We zijn er helemaal klaar voor HT; Harlingen en Terschelling, tot 19 mei 2023!