Voorpagina Voorwoord Het sociaal team altijd bij u in de buurt! De Drie Notenboomen Een tegen eenzaamheid Centrum Jeugd & Gezin Oosterpoort Oss Hulp bij geldzorgen Woonzorgnet Mantelzorgers: Bedankt! Mantelzorg: waardevolle zorg die verlichting verdient Apetito Gezond in Oss Point O Zorg Werken of leren in de zorg Koning Willem I College SWZ Zorg - SMO Verdihuis SWZ Zorg MEE De Meent Groep - AVEM Kinderopvang AVEM Kinderopvang ONS Welzijn Kom werken bij ONS welzijn Beter Thuis Fysiotherapie & Ergotherapie - IBN IBN
in de gemeente Oss

Werken of leren in de zorg

Wat is er zo leuk aan een opleiding of werken in de zorg? Lotte (18) en Judith (18), beide tweedejaars studenten Verpleegkunde, vertellen vol enthousiasme over hun keuze. “Mijn droom is om aan de slag te gaan in het ziekenhuis en kinderen te kunnen helpen”, vertelt Lotte. Judith voegt toe: “Met mensen werken, hen ondersteunen en iets kunnen betekenen. Dat is voor mij heel belangrijk.” Of dit nu in een ziekenhuis, de gehandicaptenzorg of de ouderenzorg is, daar is Judith nog niet helemaal zeker van. Gelukkig biedt de opleiding studenten de kans om op verschillende plaatsen stage te lopen, zodat ze kunnen ontdekken welke doelgroep en richting het beste bij hen passen.

Basisvaardigheden

Het eerste jaar van de opleiding staat in het teken van het aanleren van de basisvaardigheden. Lotte legt uit: “Dit omvat onder andere het opmaken van bedden, maar ook hoe je contact maakt met cliënten. Alles wat je op school leert, kun je direct in de praktijk toepassen tijdens je stage. Vorig jaar had ik nog geen ervaring, maar nu kan ik al basiszorg verlenen.”

In de zorgsector ben je vanaf dag één al van grote waarde. Judith beaamt dit: “We ontwikkelen ons snel, waardoor we direct kunnen bijdragen aan de zorg.” Judith begon haar eerste jaar in de opleiding Verzorgende-IG combi met Begeleider Maatschappelijke Zorg (niveau 3) maar ontdekte al snel dat ze meer in haar mars had. Ze stapte over naar Verpleegkunde (niveau 4). Judith: “Dit kon zonder problemen omdat het eerste jaar van beide opleidingen veel overlapping heeft.”

De praktijk in huis

Docenten Marlies (Verpleegkunde) en Saskia (Verzorgende-IG combi met Begeleider Maatschappelijke Zorg) zijn trots op het feit dat beide opleidingen sterk de nadruk leggen op praktijkervaring. “Studenten lopen uitgebreide stages waar ze de opgedane kennis in de praktijk kunnen brengen en vragen uit de praktijk kunnen meenemen naar de lessen”, zegt Marlies.

“Daarnaast halen we de praktijk in huis. Een mooi voorbeeld hiervan is het Leijhuis. Hier gaan studenten in hun eerste jaar (intern) aan de slag. Het Leijhuis is een dagbesteding voor ouderen. Het is een waardevolle eerste kennismaking met het vakgebied.”

Ook worden er gastlessen gegeven door organisaties zoals Bureau Halt en Vluchtelingenwerk, en worden de meeste lessen verzorgd door docenten met praktijkervaring.

Met je hart

Maar voor wie is werken of leren in de zorg nu eigenlijk? Saskia benadrukt: “Je moet kunnen samenwerken, flexibel zijn en grenzen kunnen stellen. En het is essentieel om een mensenmens te zijn. Werken of leren in de zorg, dat moet je met passie doen: het komt recht uit je hart!”

Heb je interesse in een opleiding in de zorg? Bekijk www.kw1c.nl voor ons aanbod.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: