Voorpagina Voorwoord Het sociaal team altijd bij u in de buurt! De Drie Notenboomen Een tegen eenzaamheid Centrum Jeugd & Gezin Oosterpoort Oss Hulp bij geldzorgen Woonzorgnet Mantelzorgers: Bedankt! Mantelzorg: waardevolle zorg die verlichting verdient Apetito Gezond in Oss Point O Zorg Werken of leren in de zorg Koning Willem I College SWZ Zorg - SMO Verdihuis SWZ Zorg MEE De Meent Groep - AVEM Kinderopvang AVEM Kinderopvang ONS Welzijn Kom werken bij ONS welzijn Beter Thuis Fysiotherapie & Ergotherapie - IBN IBN
in de gemeente Oss

Mantelzorgers: Bedankt!

Ontvangt u mantelzorg en wilt u diegene bedanken? Dan kunt u een mantelzorgcompliment aanvragen bij de gemeente. Het mantelzorgcompliment is een VVV-cadeaukaart van €50. Deze geeft u zelf aan uw mantelzorger.

WAT IS EEN MANTELZORGER?

Een mantelzorger zorgt langdurig en onbetaald voor een naaste met een ziekte of beperking. Meestal is een mantelzorger een familielid, vriend of kennis. Mantelzorg kan zijn: huishoudelijke hulp, toezicht en gezelschap, begeleiding bij het vervoer of de administratie. Maar er zijn ook mantelzorgers die helpen bij het douchen, aankleden en naar de wc gaan.

OOK VOOR JONGE MANTELZORGERS

Is er bij jou thuis iemand lang ziek, gehandicapt, verslaafd, in de war of depressief? Maak je je daarover vaak zorgen? Of help je thuis soms mee? Als je jonger dan 25 jaar bent, ben jij een jonge mantelzorger.

Je (groot)ouders kunnen voor jou het mantelzorgcompliment aanvragen.

HOE KUNT U HET MANTELZORGCOMPLIMENT AANVRAGEN?

Ga naar www.oss.nl/mantelzorgcompliment om het mantelzorgcompliment aan te vragen. U kunt als inwoner van de gemeente Oss één mantelzorgcompliment per jaar aanvragen. Op de website staan de voorwaarden.

HEEFT U GEEN INTERNET?

Dan kunt u een papieren aanvraagformulier ophalen bij de publieksbalie in het gemeentehuis, Raadhuislaan 2 in Oss.

De zorg de baas:

training voor mantelzorgers in Oss

Als mantelzorger zorg je intensief voor een naaste die een ziekte of een beperking heeft. Je kind, je vader of moeder, een ander familielid, een buurvrouw of goede vriend. Het is van belang dat je zelf ook gezond blijft. Soms is het moeilijk om die balans te bewaren. Mantelzorgers gaan vaak onbewust over hun eigen grenzen.

Bij de bijeenkomsten ‘De zorg de baas’ leer je stil te staan bij je eigen situatie en waar nodig veranderingen aan te brengen. Je volgt de cursus samen met andere mantelzorgers en hebt dus contact met lotgenoten. Een groot pluspunt volgens deelnemers die veel herkenning vinden in elkaars verhalen.

Grenzen aangeven

De mantelzorgers zetten hun eigen ervaring in om elkaar op weg te helpen. Zij weten als geen ander hoe lastig het is om grenzen aan te geven. En dat je gauw geneigd bent door te werken, zonder daarbij aan jezelf te denken.

Omslag in denken

Doordat je kijkt naar je eigen situatie, leer je meer afstand te nemen. Je leert kijken naar de mogelijkheden. Een belangrijk onderdeel van de bijeenkomsten is dat je anders gaat denken, dat je leert hulp te vragen en dat je voor jezelf opkomt. Je krijgt daardoor meer energie. De training is onlangs vernieuwd en heeft veel leuke, interactieve elementen. Deelnemen aan de training is gratis. Aanmelden kan via [email protected], 14 0412 (keuze 1). Na je aanmelding neemt een van de trainers contact op voor een (korte) kennismaking.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: