Voorpagina Voorwoord Het sociaal team altijd bij u in de buurt! De Drie Notenboomen Een tegen eenzaamheid Centrum Jeugd & Gezin Oosterpoort Oss Hulp bij geldzorgen Woonzorgnet Mantelzorgers: Bedankt! Mantelzorg: waardevolle zorg die verlichting verdient Apetito Gezond in Oss Point O Zorg Werken of leren in de zorg Koning Willem I College SWZ Zorg - SMO Verdihuis SWZ Zorg MEE De Meent Groep - AVEM Kinderopvang AVEM Kinderopvang ONS Welzijn Kom werken bij ONS welzijn Beter Thuis Fysiotherapie & Ergotherapie - IBN IBN
in de gemeente Oss

Een tegen eenzaamheid

Eenzaamheid komt meer voor dan je denkt. Zo’n 44,5% van de Osse inwoners gaf in 2022 aan dat hij of zij zich soms eenzaam voelde. Je kunt aan iemand niet zien of degene zich eenzaam voelt en er wordt weinig over dit onderwerp gepraat.

Scherp op signalen

Wat kunt u doen om iemand die eenzaam is te helpen? U kunt alert zijn op aanwijsbare momenten waarop iemand zich eenzaam kan voelen. Denk hierbij aan ziek zijn, het overlijden van een geliefde, een verhuizing, ontslag of als iemand met pensioen gaat en zijn/haar collega’s niet meer ziet. Ook kan de tijd van het jaar invloed hebben op een gevoel van eenzaamheid, zoals de feestdagen of de zomerperiode.

Kent u iemand die op zo’n moeilijk punt beland is? Spreek diegene dan aan en vraag hoe het gaat op deze warme/koude/grijze/donkere dag. Benoem niet direct het thema eenzaamheid, dat kan soms moeilijk zijn om over te praten. Nodig iemand uit voor een kop koffie of ga eens op bezoek. Doe samen een klusje, maak een praatje, ga sporten, filmpje kijken, muziek luisteren en vergeet vooral niet te luisteren naar de ander. Grote kans dat u elkaar inspireert!

Wat kunt u doen als u eenzaam bent?

Het kan lastig zijn om over eenzaamheid te praten, maar het is goed om te weten dat er verschillende manieren zijn om iets te doen aan het gevoel van eenzaamheid. Het is wel belangrijk dat u dit zelf ook wilt.

Als u hulp wilt bij het aanpakken van eenzaamheid dan kunt u contact opnemen met ONS welzijn. Kijk voor meer informatie op www.ons-welzijn.nl. Zij organiseren allerlei activiteiten en workshops over het thema eenzaamheid en kunnen er ook voor zorgen dat je gemakkelijk in contact komt met anderen. Of neem eens een kijkje bij een buurtcentrum in uw buurt of wijk. Hier kunt u terecht voor een kop koffie en een praatje, of een activiteit.

Voor jongeren: Join Us!

Ben je tussen 12 en 30 jaar oud? Neem dan een kijkje bij Join Us! Dit is voor alle jongeren die zin hebben in meer sociaal contact of activiteiten.

Er is zelfs een Join Us Community, dit is een online platform voor jongeren. Kijk voor meer informatie op join-us.nu/nl.

Voor ouderen: Met je hart Oss

Een team van enthousiaste betrokken vrijwilligers uit Oss vermindert het gevoel van eenzaamheid onder Osse zelfstandig wonende ouderen, zodat zij het gevoel krijgen dat zij er toe doen. Net als de andere Met je Hart-teams wil Met je hart Oss haar ouderen laten genieten van mooie momenten en nieuwe vriendschappen.

meer informatie

Kijk voor meer informatie op www.oss.nl/eentegeneenzaamheid.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: