Voorpagina Voorwoord De Rijnhoven Servicepunt - DOCK U Centraal Het buurtteam voor al uw hulpvragen Zelfstandig blijven wonen en actief blijven Apetito Actief blijven DOCK Utrecht Rondkomen en geldzorgen Buurtteams Utrecht Jou Utrecht Vitaal en actief ouder worden SportUtrecht Logopedie voor ouderen bij Careyn Careyn Samen staan we sterker De Woonadviseur 55+ Wmo Cliëntenraad Utrecht - Mantelzorgers staan er niet alleen voor Passie voor de zorg MBO Utrecht De Geldzaak De Rijnhoven - Jou Utrecht
Informatiekrant rondom zorg en ondersteuning

ZELFSTANDIG BLIJVEN WONEN EN ACTIEF BLIJVEN

LANGER ZELFSTANDIG THUIS WONEN

Lukt het u niet meer om zelfstandig uw huishouden te doen? En kent u niemand die u hierbij kan helpen? Of bent u slecht ter been en kunt u zich thuis en buiten niet meer goed bewegen? Lukt het u bijvoorbeeld niet meer goed om te reizen met de auto, fiets of het openbaar vervoer? Dit zijn voorbeelden waarin de gemeente u kan helpen.

In een persoonlijk gesprek kijken we samen met u wat de mogelijkheden zijn voor hulp bij het huishouden, openbaar vervoer, een hulpmiddel of een woningaanpassing. Maak hiervoor een afspraak via 14 030 of online via www.utrecht.nl/wmo. Of neem contact op met het buurtteam bij u in de buurt. We helpen u graag verder.

NEDERLANDS LEREN

Wilt u de Nederlandse taal (beter) leren spreken, lezen of schrijven? Op verschillende plekken in Utrecht kunt u terecht bij het gratis inloopspreekuur van het DigiTaalhuis in de bibliotheek.

Samen bekijken we wat bij u past: een cursus, een leesgroep of een taalmaatje.
We helpen u ook bij het aanmelden voor een taal- of computercursus. Kijk op www.digitaalhuisutrecht.nl voor alle inloopspreekuren.

VRIJWILLIGERSWERK DOEN

Wilt u graag vrijwilligerswerk doen? De Vrijwilligerscentrale Utrecht helpt u daarbij. Op www.vcutrecht.nl vindt u alle informatie over vrijwilligerswerk. Ook kunt u via de vacaturebank op basis van uw interesses vrijwilligerswerk dicht bij huis zoeken.

Contact met Vrijwilligerswerk Utrecht

Heeft u vragen? Bel dan naar 030 - 231 22 89. U kunt ook langslopen bij een inloopspreekuur bij u in de buurt. Kijk op www.vcutrecht.nl/contact voor de locaties.

MANTELZORG

Een partner, kind, ander familielid of een vriend(in) wordt (chronisch) ziek en u voelt zich verantwoordelijk. Voor hen zorgen is vaak erg intensief, want ook werk, studie, gezin en vrienden vragen om aandacht. Wanneer u hiervoor advies en hulp zoekt, kunt u terecht bij het buurtteam (zie pagina 5). Ook Mantelzorg Utrecht geeft mantelzorgers advies en hulp, in de vorm van voorlichtingsbijeenkomsten of trainingen. Mantelzorg Utrecht heeft een mantelzorgmakelaar die meedenkt bij mantelzorgvragen rondom wet- en regelgeving.

Meer informatie

Bel 030 – 236 17 40 of kijk op www.U-centraal.nl/mantelzorg en www.mantelzorgutrecht.nl.

Gerrie (79): “Ik ben voorzichtig. Ik heb ook een keer een balanstraining gedaan, bij de fysiotherapeut. Daarbij moest je op een mat vallen en goed landen. Ik ga altijd achterstevoren van de trap af en houd de leuning goed vast. En ik neem expres geen gecoate bril: daar komen krasjes op en dat maakt het zicht slechter. Dat vind ik vervelend. In huis zou ik wel wat dingen kunnen aanpassen, maar ik heb weinig zin om alles te verbouwen. En ik douche bijvoorbeeld in bad. Dat is misschien niet handig, maar ik wil mijn bad ook niet kwijt.’’


Tips om vallen te voorkomen

Iedereen valt weleens. Vaak valt het mee. Maar als u 65+ bent, valt het soms tegen. Gelukkig zijn er veel manieren om de kans op vallen te verkleinen. Wat kunt u doen om de kans op vallen te verkleinen? Denk hierbij aan gezond eten, vitamine D op peil houden en stevige schoenen dragen.

Meer informatie

Kijk op www.datvaltmee.nl voor meer tips en informatie.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: