Voorpagina Voorwoord De Rijnhoven Servicepunt - DOCK U Centraal Het buurtteam voor al uw hulpvragen Zelfstandig blijven wonen en actief blijven Apetito Actief blijven DOCK Utrecht Rondkomen en geldzorgen Buurtteams Utrecht Jou Utrecht Vitaal en actief ouder worden SportUtrecht Logopedie voor ouderen bij Careyn Careyn Samen staan we sterker De Woonadviseur 55+ Wmo Cliëntenraad Utrecht - Mantelzorgers staan er niet alleen voor Passie voor de zorg MBO Utrecht De Geldzaak De Rijnhoven - Jou Utrecht
Informatiekrant rondom zorg en ondersteuning

Vitaal en actief ouder worden

Vitaal ouder worden dat is wat iedereen wil. Door actief en in beweging te blijven houd je je lijf en je hoofd soepel en sterk. En daardoor behoud je spierkracht en balans, wat belangrijk is om vallen te voorkomen. Maar hoe doe je dat en wat zijn de sleutels om te voorkomen dat je valt als je ouder wordt? We spraken met Utrechters over hoe zij vitaal en actief blijven en wat ze doen om vallen te voorkomen.

In gesprek met…

Veronica (78) doet er alles aan om vitaal te blijven. “Ik doe aan fitness en kan prima op één been staan. Met mijn evenwicht is niks mis. Dat vind ik belangrijk want als je ouder wordt, til je je voeten niet meer zo goed op.”

Dat bij het ouder worden het risico op vallen groter is ziet Abdelkader (59) regelmatig tijdens zijn werk met ouderen. “Ze glijden uit onder de douche of stappen mis op de trap. Ik denk dat ze met wat tips geholpen zijn om bewuster te worden. En wat uiteraard ook helpt is blijven bewegen en soepel blijven.” Abdelkader merkt zelf ook nu hij ouder wordt, dat actief blijven erg belangrijk is. “Naarmate ik ouder word, wordt het risico van vallen en de gevolgen van een val groter. Daarom blijf ik in beweging: ik wandel, fiets en ga regelmatig naar de sportschool.”

Soms speelt de angst om te vallen ook mee. Zo vertelt Gerrie (79) dat ze heel voorzichtig was en daarom aan een balanstraining heeft meegedaan: “Ik onderneem nu best veel. Ik ga zwemmen, naar de atletiekclub of naar fysiogym. Als ik niks te doen heb, kom ik mijn bed niet uit, dus ik heb voor elke dag een clubje.” In beweging blijven is volgens deze Utrechters dus heel belangrijk om actief te blijven en vallen te voorkomen. Op DatValtMee.nl staat hun hele verhaal en nog meer tips.

Gerrie (79) is na haar deelname aan de balanstraining elke dag actief

Balanstraining

Als u wel eens bent gevallen, bang bent om een keer te vallen of moeite heeft met bewegen, lopen, fietsen of balans? Dan is een balanstraining (hier zijn geen kosten aan verbonden), waarbij u leert wat u kunt doen om vallen te voorkomen, u fit wordt en leert hoe in balans te blijven, zeker iets voor u.

Doe Mee In Utrecht

En er is meer te doen dan u denkt: kijk eens op DoeMeeinUtrecht.nl, loop eens binnen bij het buurtcentrum of neem contact met ons op. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk beweegmaatje te worden, dan helpt u iemand anders om meer te gaan bewegen en u blijft dat zelf ook:
sportutrecht.nl/beweegmaatjes/.

Gezellig samen fietsen

Meer informatie?

Heeft u vragen of wilt u meer informatie om vitaal en actief te blijven en over het voorkomen van vallen? Neem dan vooral contact op met Linda Willemsen van SportUtrecht: [email protected] of 06-83443223. Hier kunt u zich ook aanmelden voor de InBalans training en om advies te krijgen over beweegmogelijkheden in de buurt.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: