Voorpagina Voorwoord De Rijnhoven Servicepunt - DOCK U Centraal Het buurtteam voor al uw hulpvragen Zelfstandig blijven wonen en actief blijven Apetito Actief blijven DOCK Utrecht Rondkomen en geldzorgen Buurtteams Utrecht Jou Utrecht Vitaal en actief ouder worden SportUtrecht Logopedie voor ouderen bij Careyn Careyn Samen staan we sterker De Woonadviseur 55+ Wmo Cliëntenraad Utrecht - Mantelzorgers staan er niet alleen voor Passie voor de zorg MBO Utrecht De Geldzaak De Rijnhoven - Jou Utrecht
Informatiekrant rondom zorg en ondersteuning

Jongeren in hun kracht zetten

Jongeren zijn de toekomst. Het is dus belangrijk dat ze voldoende kansen krijgen om zich te ontwikkelen. Jongerenwerk Utrecht geeft met zo’n 100 jongerenwerkers aandacht aan alle Utrechtse jongeren tussen 12 en 23 jaar, vooral als ze steuntje in de rug nodig hebben.

Hassan, jongerenwerker, vertelt: “Wij bieden jongeren een veilige plek door met hen in gesprek te gaan. In de wijk gaan we langs plekken waar jongeren zijn. Dan praten we met ze. We nodigen ze uit in het buurthuis of we kijken samen wat voor activiteiten ze willen doen.“

In de wijk Oost, werkt jongerenwerker Jerry: “Wij zijn waar jongeren zijn: op scholen, op straat, op sportveldjes, in buurthuizen en online, als een soort mede-opvoeders. We leggen altijd de verbinding tussen jongeren en hun omgeving: ouders, school, de wijk, en partners als buurtteams, gemeente, politie, sportverenigingen en culturele organisaties.”

HET VREEDZAME PRINCIPE

“We leren jongeren goed met elkaar omgaan, vanuit het vreedzame principe: ‘We horen bij elkaar. Utrecht zijn we samen’. We geven ze een luisterend oor, een ander perspectief, een leuke activiteit, steun en ook grenzen als dat nodig is.”

Als er meer individuele aandacht nodig is, dan verwijst Jerry door naar de individueel begeleider van JoU en wordt er gekeken naar wat er meer nodig is. Ook met bijvoorbeeld groepsprogramma’s voor jongeren die eenzaamheid ervaren, of juist voor leiderschap of weerbaarheid voor meiden proberen we jongeren in hun kracht zetten.

Meer informatie?

Ga naar www.jou-utrecht.nl, www.jou030.nl of volg ons op instagram @jou_030.

Van ervaren storemanager naar Verzorgende IG

Al jaren werkzaam als storemanager in een lingeriewinkel en de stap gezet naar een opleiding tot Verzorgende IG in de ouderenzorg.

Veronic, leerling Verzorgende IG bij De Rijnhoven, vertelt: “Ik heb jaren als storemanager gewerkt maar ik dacht: ‘blijf ik dit doen of wil ik toch iets in de zorg gaan doen?’ Toen kwam ik deze kans tegen, werken en leren tegelijk. Het ene versterkt het andere en dat is perfect wanneer je uit een hele andere branche komt.”

Overstap naar de zorg

Leerlingen bij De Rijnhoven komen uit verschillende branches om als zij-instromer werken en opleiden te combineren in de ouderenzorg. Mooi aan deze opleiding is, dat je in een klas terecht komt met leerlingen die net als jij al (enige) werkervaring hebben en de overstap naar de zorg maken.

Een prachtig beroep

“Oudere mensen spreken mij gewoon aan. Dat laatste stukje van hun leven moet ook goed zijn en het geeft zo’n goed gevoel hier aan bij te dragen. De begeleiding op de werkvloer en opleiding is goed. Ik ben ontzettend blij dat ik deze keuze gemaakt heb. Het is intensief maar een prachtig beroep. Ik had het veel eerder moeten doen.”

Vanaf april 2024 start de opleiding voor Verzorgende IG bij De Rijnhoven. Een unieke opleiding van 18 maanden toegespitst op de praktijk in de eigen Academie in Harmelen. Zie je op tegen het volledige opleidingstraject? De Rijnhoven biedt de mogelijkheid om met de basiskennis na 9 maanden een erkend mbo-certificaat te halen.

Geïnteresseerd?

Kijk op komwerkenbijderijnhoven.nl.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: