Voorpagina Voorwoord De Rijnhoven Servicepunt - DOCK U Centraal Het buurtteam voor al uw hulpvragen Zelfstandig blijven wonen en actief blijven Apetito Actief blijven DOCK Utrecht Rondkomen en geldzorgen Buurtteams Utrecht Jou Utrecht Vitaal en actief ouder worden SportUtrecht Logopedie voor ouderen bij Careyn Careyn Samen staan we sterker De Woonadviseur 55+ Wmo Cliëntenraad Utrecht - Mantelzorgers staan er niet alleen voor Passie voor de zorg MBO Utrecht De Geldzaak De Rijnhoven - Jou Utrecht
Informatiekrant rondom zorg en ondersteuning

Logopedie voor ouderen geeft zo’n goed resultaat!

Omdat veel mensen denken dat logopedie alleen voor kinderen is, hebben we een interview met Judith Krijger, logopedist bij Careyn.

Wat is logopedie?

“In de logopedie hou je je bezig met het onderzoeken en behandelen van spraak-, taal-, slik-, stem- en ademhalingsproblemen. We geven ook advies om dingen te voorkomen.”

Kan je altijd alles oplossen?

“Nou het is altijd eerst erg belangrijk dat je goed kijkt wat het probleem is. Er komt bijvoorbeeld iemand bij me met een spraakprobleem. Maar is dat het probleem? Kan het ook zijn dat meneer door zijn hoge leeftijd niet meer op een woord kan komen? Of is het een beginnende ziekte?”

Je moet dus ook verder kijken dan de reden waarom iemand is doorverwezen?

“Ja, dat ook en dan moet je goed doorvragen. Misschien zijn er problemen in het dagelijks leven en kun je ook een screening laten doen door de psycholoog. Of een afspraak maken met de ergotherapeut.”

Kan dat allemaal via jou?

“Ik werk bij Careyn, een grote ouderenzorgorganisatie in Utrecht. Bij ons werken heel veel specialisten. Zoals fysiotherapeuten, diëtisten, specialisten ouderengeneeskunde etc. Dus iemand hoeft niet van de ene naar de andere praktijk om de hoek. Dat is echt een groot voordeel!”

Lukt het ook altijd om alles op te lossen?

“Voor mij is het belangrijk dat ik goed kijk naar de persoon die bij me komt. Je moet je eigen oordeel loslaten. En aan die persoon vragen, wat is voor jou belangrijk? Als je dat weet, weet je ook wat voor iemand de motivatie is om te oefenen.” Ze lacht: “Want ja dat oefenen moet natuurlijk wel gebeuren.”

Hoe kom je bij een logopedist terecht?

“Je wordt doorverwezen. Door een arts, bijvoorbeeld de specialist ouderengeneeskunde, de huisarts of via een revalidatiecentrum. Of door het ziekenhuis of bijvoorbeeld een Parkinsoncentrum.”

Parkinsoncentrum?

“Ja mensen met Parkinson kunnen last krijgen van problemen waar onze gespecialiseerde collega’s heel goed bij kunnen helpen. Dus dat is voor de persoon zelf heel erg fijn.”

“Maar ook als je, bijvoorbeeld na een herseninfarct minder lang en goed kunt communiceren, of moe bent, dan kan de logopedist goed helpen. Ook bij beginnende dementie kun je vooruitgang boeken. Eerst zelfs nog vooruitgang, daarna stabiliteit. Tot een bepaald punt en zelfs dan kunnen we samen nog veel doen.”

Je wilde ook nog een tip geven?

“Ja, heel graag! Beginnende problemen met eten en drinken kunnen heel goed opgelost worden. Veel huisartsen verwijzen hiervoor niet door. Maar als je dit nu leest en je hebt er last van, kom naar ons toe. We kunnen je daar goed bij helpen. En het wordt vergoed door de zorgverzekering. En dan kun je gewoon zelf wel weer de dingen eten die je graag wilt eten. We werken er graag met z’n allen aan dat iedereen zo lang mogelijk prettig zelfstandig thuis kan blijven wonen.”

MEER WETEN?

Kijk voor meer informatie op www.careyn.nl.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: