Voorpagina Voorwoord De Rijnhoven Servicepunt - DOCK U Centraal Het buurtteam voor al uw hulpvragen Zelfstandig blijven wonen en actief blijven Apetito Actief blijven DOCK Utrecht Rondkomen en geldzorgen Buurtteams Utrecht Jou Utrecht Vitaal en actief ouder worden SportUtrecht Logopedie voor ouderen bij Careyn Careyn Samen staan we sterker De Woonadviseur 55+ Wmo Cliëntenraad Utrecht - Mantelzorgers staan er niet alleen voor Passie voor de zorg MBO Utrecht De Geldzaak De Rijnhoven - Jou Utrecht
Informatiekrant rondom zorg en ondersteuning

Gratis informatie en advies over geld

“Overzicht in geldzaken, geeft rust in het hoofd”

Alles wordt duurder en het lijkt wel of het leven ook steeds ingewikkelder wordt. Wanneer heb je recht op toeslag of subsidie? En hoe vraag je zoiets aan? Gelukkig kunnen Utrechters met vragen en zorgen over geld in Utrecht aankloppen bij de Geldzaak. Vijf vragen aan Evie Pasmans, medewerker van de Geldzaak.

1. Wat is de Geldzaak?

“De Geldzaak is een initiatief van stichting U Centraal. We hebben subsidie gekregen van de gemeente Utrecht. Dankzij deze subsidie kunnen wij inwoners van Utrecht gratis helpen. Studenten, mensen met en zonder werk en AOW’ers: iedereen mag bij ons aankloppen voor informatie en advies over - de naam zegt het al - geldzaken. Gratis én anoniem!”

2. Wat bedoel je met anoniem?

“Niet iedereen vindt het even gemakkelijk om over geld te praten. Sommige mensen schamen zich voor hun geldzorgen. Bij veel instanties worden je gegevens geregistreerd. Bij de Geldzaak doen we dat niet. Mensen hoeven ons niet te vertellen wie ze zijn en we leggen geen dossiers aan.”

3. Met wat voor soort vragen komen mensen binnen?

“Veel mensen maken zich zorgen. Ze vragen zich af: kan ik straks nog wel alles betalen?

Evie Pasmans

Evie en haar collega’s van de Geldzaak Achter v.l.n.r: Evie, Elianne, Joost, Sanne
Voor v.l.n.r: Deborah, Annelies, Mariëlle

Zijn er misschien regelingen of toeslagen waar ik recht op heb? Wij kunnen dat uitzoeken en helpen bij de aanvraag.”

4. Over welke groep inwoners maak jij je extra zorgen?

“Uit onderzoek van de gemeente blijkt dat werkenden, ondernemers, ouderen en vooral eenpersoonshuishoudens weinig gebruikmaken van extra inkomensregelingen. Ik ben bang dat deze mensen misschien in de financiële problemen komen. Juist nu alles duurder wordt, zijn tegemoetkomingen hard nodig. Bij de Geldzaak kunnen we checken waar iemand recht op heeft.”

5. Heb je tot slot nog een tip?

“We zien bij de Geldzaak veel mensen die het overzicht kwijt zijn. Dan helpen wij met het maken van een budgetoverzicht van inkomsten en uitgaven. Voor mezelf maak ik tegenwoordig ook zo’n overzicht. Als je je geldzaken overziet, geeft dat zoveel rust in je hoofd. Echt, ik raad het iedereen aan. Wie het lastig vindt, mag bij ons langskomen!”

Vragen of zorgen over geld?

U kunt de Geldzaak bellen, mailen, whatsappen en – met of zonder afspraak – langskomen. De locatie op de Steenweg 20 (binnenstad) is open op maandag en donderdag van 13.00 uur tot 17.00 uur en op dinsdag, woensdag en vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur.

Daarnaast heeft de Geldzaak spreekuren in de Bibliotheek op het Neude, Ondiep, Overvecht, Kanaleneiland, Utrecht West, Leidsche Rijn, Utrecht Science Park.

Wilt u weten waar en wanneer? Bel of app 030 236 1766, kijk op www.degeldzaak.nl of stuur een mailtje naar [email protected]. Ook is het in 2024 mogelijk om bij de Geldzaak informatie en advies te krijgen over alles rondom energie. Hiervoor moet u wel een afspraak maken. Dat kan per mail via [email protected]