VEELGESTELDE VRAGEN OVER HET BUURTTEAM
Hoe maak ik een afspraak bij het buurtteam?
U kunt bellen of een e-mail sturen om een afspraak te maken met het buurtteam in uw wijk. Meestal lukt het om binnen een paar dagen een afspraak te plannen. In overleg met u is die afspraak telefonisch, bij u thuis of bij het buurtteam op locatie. Daarnaast zijn er ook inloopspreekuren waarop u zonder afspraak bij het buurtteam kunt langskomen. Op de website www.buurtteamsutrecht.nl vindt u naast het adres ook de contactgegevens en de tijden van de inloopspreekuren van uw buurtteam.
Hoelang duurt de ondersteuning van het buurtteam?
Dit is afhankelijk van uw vraag of situatie. Soms is één gesprek al voldoende. Het kan ook zijn dat er meer tijd nodig is om samen een oplossing te vinden.
Wat als ik specialistische en langdurige zorg nodig heb?
Ook als specialistische of langdurige zorg nodig is, helpt het buurtteam. Bijvoorbeeld door u in contact te brengen met de juiste organisaties. Ook zorgt het buurtteam ervoor dat het behandelplan van de specialist goed past bij de andere zorg en ondersteuning die u nodig heeft. Zo werken de hulpverleners niet langs elkaar heen en houdt u het overzicht.
Kan ik nog steeds naar de huisarts voor een verwijzing naar andere hulpverleners?
Wanneer specialistische zorg nodig is, kan het buurtteam u doorverwijzen naar de juiste hulpverlenende organisaties.
Moet ik betalen voor de ondersteuning van het buurtteam?
Nee, ondersteuning van het buurtteam is gratis. De dienstverlening wordt betaald vanuit de overheid via de Jeugdwet en de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).
Voor wie is de Jeugdwet?
In de Jeugdwet is bijna alle zorg en ondersteuning geregeld voor kinderen en jongeren tot 18 jaar. Het gaat dan bijvoorbeeld om hulp en ondersteuning bij de opvoeding, behandeling voor kinderen met een psychische stoornis, een verstandelijke beperking of de begeleiding van kinderen.
Voor wie is de Wmo?
De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is er voor volwassenen die problemen ervaren in hun dagelijks leven. Mensen voor wie het moeilijk is om activiteiten zelfstandig te ondernemen en om allerlei problemen zelf aan te pakken. Denk aan het huishouden, wonen, sociale contacten of goede invulling van de dag. Bij de Wmo gaat het erom dat iedereen mee kan blijven doen in de samenleving. In eerste instantie is iedereen daar zelf verantwoordelijk voor, maar het kan zijn dat er soms wat extra ondersteuning bij nodig is.