Voorblad Voorwoord Santé Partners Sociale Poort - Wijkteam voor jeugd en gezin Home Instead EnergieVitaal Bibliotheek Rivierenland Geldproblemen? Vraag om hulp! Mozaïek Welzijn Sociaal Plein Tiel Herbergier Tiel Stichting Leergeld - Zijn uw geldzaken wel goed geregeld? Regelingen - Administratie- en Formulierenhulp Je kind wegwijs maken met geld Energietoeslag - Over Rood helpt ondernemers Maatman Zorggroep ROC Rivor - Ontmoetingscentrum Walstede ROC Rivor SZR Samen in de strijd tegen laaggeletterdheid Santé Partners - Bibliotheek Rivierenland Humanitas - Mozaïek Welzijn RIBW Nijmegen en Rivierenland Samen sterk voor mensen met een beperking 's Heeren Looinformatiekrant rondom zorg en ondersteuning

Langer zelfstandig thuis blijven wonen

“Eigenlijk mogen we dit niet doen hè, Joost”, was een antwoord dat Joost vaak kreeg. Bijvoorbeeld die keer toen hij vroeg aan de verpleegkundige of de vuilniszak met incontinentiemateriaal buitengezet kon worden. Joost had ’s nachts een ongelukje gehad en het bed afhalen en de wasmachine aanzetten was echt nodig. Omdat de kinderen van meneer ver weg wonen zat Joost lange tijd met de handen in het haar. Joost kreeg meer kwaaltjes, zo was hij snel buiten adem, ging het lopen ook moeilijker en vergat hij sommige dingen. Gelukkig is er sinds kort een oplossing, namelijk de nieuwe manier van ondersteuning en de nadruk op thuis leven!

Door de steeds groter wordende zorgvraag ligt er steeds meer nadruk op het zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. Voor de één gaat dit goed, maar voor de ander geeft dit veel zorgen. Bij Santé Partners is hiervoor iets mogelijk! Er wordt samen met de cliënt en het bestaande netwerk gekeken welke ondersteuning nodig is.

Voor Joost is deze ondersteuning gericht op hulp bij de warme maaltijd, omdat koken en de magnetron bedienen lastig werd. Hulp bij wassen en aankleden en er is voor de medicatie een technologisch snufje ingezet.

Joost vertelt: “Op bepaalde tijden geeft de Medido een signaal af en kan ik eenvoudig zelf de medicijnen pakken. De wasmachine wordt bij nood aangezet en anders doet de huishoudelijke hulp dit. Eens per week komt er zelfs iemand om met mij naar buiten te gaan met de rolstoel. Zo fijn dat dit nu kan. En na het wassen en aankleden drinken we hier nog een kopje thee om mijn agenda door te nemen en belangrijke afspraken te plannen. Als dit niet gedaan wordt, vergeet ik alles! ”

Bent u benieuwd hoe dit allemaal kan? En wat er mogelijk is in Tiel? Voor meer informatie over ‘Langer Zelfstandig Thuis’, neem vrijblijvend contact met ons op 0900-8433 of kijk op www.santepartners.nl/zelfstandigthuis.


Eerste Hulp bij Online in de Bibliotheek

Niet iedereen kan even goed overweg met websites, apps en smartphones. En dat is best onhandig. Tegenwoordig moeten steeds meer zaken digitaal geregeld worden. Bij de Bibliotheek is daarom hulp beschikbaar voor iedereen die ondersteuning wil bij het regelen van allerlei online zaken. De hulp is 1-op-1, gratis en voor iedereen. Je hoeft géén lid te zijn van de Bibliotheek.

Tijdens deze spreekuren helpen medewerkers van de Bibliotheek mensen digitaal verder op weg. Zoals in dit recente verhaal:

Jacqueline, medewerker digitale vaardigheden bij de Bibliotheek vertelt:

“Ik ontvang een reservering voor ‘Eerste hulp bij Online’. Meneer en mevrouw geven in de reservering aan hulp nodig te hebben met de DigiD app. Eenmaal bij mij aangeschoven, blijkt dat zij hun belastingaangifte te vroeg hebben doorgestuurd. Zij waren nog niet klaar met invullen. Ik kan ze direct helpen.

Na deze mensen op weg te hebben geholpen en nadat meneer en mevrouw de aangifte volledig hebben ingevuld en doorgestuurd, praten we nog even na.

Zij willen graag weten wat mijn functie als medewerker digitale vaardigheden precies inhoudt. Ik leg uit wat wij zoal doen.

Bijvoorbeeld over de cursussen die wij geven over omgaan met de computer, omgaan met internet en digitale zorg. Ze melden zich meteen aan voor een cursus DigiSterker. En ze geven aan nog meer mensen in hun omgeving enthousiast te zullen maken en als groep de cursus te kunnen volgen!”

De bieb helpt je graag verder! Loop eens binnen in een van de vestigingen in heel Rivierenland, kijk op www.bibliotheekrivierenland.nl of bel 0344-63 99 40.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: