Femke is energiecoach en klusser bij EnergieVitaal. Ook Gerhard gaat als klushulp en coach op pad. Daarnaast zorgt hij voor de planning. “We komen overal, in de stad en in de dorpen, van gezinswoning tot seniorenappartement”, vertelt Femke. “Zelfs als mensen al de nodige maatregelen hebben genomen, kunnen we altijd nog iets extra’s betekenen.”
Afspraak maken
EnergieVitaal gaat slim te werk. Gerhard: “We werken buurt voor buurt. Eerst bezorgen we flyers in de brievenbus. Een week later gaan we opnieuw langs en bellen we aan. Dan proberen we meteen een afspraak te maken. Als iemand niet thuis is, laten we een kaartje achter met ons telefoonnummer.” Femke vult aan: “Toen we een jaar geleden van start gingen, hadden mensen soms wat argwaan. Ze waren bang dat onze hulp geld zou kosten. Nu zijn we bekender en weten ze dat EnergieVitaal gratis helpt.”
Kleine dingen maken verschil
Na het maken van een afspraak komt een van de energiecoaches op bezoek. Zoals Femke. “Samen met de bewoner loop ik een rondje door het huis en kijk hoe je energie kunt besparen. Kleine maatregelen maken al veel verschil. Bijvoorbeeld tussendeuren dicht doen en de radiator uitzetten in ruimtes waar je niet komt.” Gerhard vult aan: “Denk ook aan tochtstrips of radiatorfolie. Of het vervangen van oude gloeilampen door ledlampen. Die verbruiken wel 10 keer minder stroom. En wist je dat een oude koelkast of vriezer vaak een echte energieslurper is? Als je een nieuwe koopt, verdien je die bijna in een jaar terug.”
Toeslagen en regelingen
De energiecoaches weten ook hoe het zit met ondersteuning bij een laag inkomen. Zoals de energietoeslag en het Noodfonds Energie. Of een regeling zodat je een energiezuinig apparaat kunt kopen. Maar alles begint met bewustwording. “Mensen weten vaak niet hoeveel energie ze verbruiken”, merkt Femke.