Voorblad Voorwoord Santé Partners Sociale Poort - Wijkteam voor jeugd en gezin Home Instead EnergieVitaal Bibliotheek Rivierenland Geldproblemen? Vraag om hulp! Mozaïek Welzijn Sociaal Plein Tiel Herbergier Tiel Stichting Leergeld - Zijn uw geldzaken wel goed geregeld? Regelingen - Administratie- en Formulierenhulp Je kind wegwijs maken met geld Energietoeslag - Over Rood helpt ondernemers Maatman Zorggroep ROC Rivor - Ontmoetingscentrum Walstede ROC Rivor SZR Samen in de strijd tegen laaggeletterdheid Santé Partners - Bibliotheek Rivierenland Humanitas - Mozaïek Welzijn RIBW Nijmegen en Rivierenland Samen sterk voor mensen met een beperking 's Heeren Looinformatiekrant rondom zorg en ondersteuning

Energie besparen met EnergieVitaal

Kun je je energierekening niet of nauwelijks meer betalen? Dan helpt EnergieVitaal met tips én gratis maatregelen om energie te besparen.

Femke is energiecoach en klusser bij EnergieVitaal. Ook Gerhard gaat als klushulp en coach op pad. Daarnaast zorgt hij voor de planning. “We komen overal, in de stad en in de dorpen, van gezinswoning tot seniorenappartement”, vertelt Femke. “Zelfs als mensen al de nodige maatregelen hebben genomen, kunnen we altijd nog iets extra’s betekenen.”

Afspraak maken

EnergieVitaal gaat slim te werk. Gerhard: “We werken buurt voor buurt. Eerst bezorgen we flyers in de brievenbus. Een week later gaan we opnieuw langs en bellen we aan. Dan proberen we meteen een afspraak te maken. Als iemand niet thuis is, laten we een kaartje achter met ons telefoonnummer.” Femke vult aan: “Toen we een jaar geleden van start gingen, hadden mensen soms wat argwaan. Ze waren bang dat onze hulp geld zou kosten. Nu zijn we bekender en weten ze dat EnergieVitaal gratis helpt.”

Kleine dingen maken verschil

Na het maken van een afspraak komt een van de energiecoaches op bezoek. Zoals Femke. “Samen met de bewoner loop ik een rondje door het huis en kijk hoe je energie kunt besparen. Kleine maatregelen maken al veel verschil. Bijvoorbeeld tussendeuren dicht doen en de radiator uitzetten in ruimtes waar je niet komt.” Gerhard vult aan: “Denk ook aan tochtstrips of radiatorfolie. Of het vervangen van oude gloeilampen door ledlampen. Die verbruiken wel 10 keer minder stroom. En wist je dat een oude koelkast of vriezer vaak een echte energieslurper is? Als je een nieuwe koopt, verdien je die bijna in een jaar terug.”

Toeslagen en regelingen

De energiecoaches weten ook hoe het zit met ondersteuning bij een laag inkomen. Zoals de energietoeslag en het Noodfonds Energie. Of een regeling zodat je een energiezuinig apparaat kunt kopen. Maar alles begint met bewustwording. “Mensen weten vaak niet hoeveel energie ze verbruiken”, merkt Femke.

“Daarom vraag ik altijd naar de jaarrekening van de energiemaatschappij. We bekijken dan samen het verbruik. Daarnaast doe ik een rekensommetje dat aangeeft hoeveel je kunt besparen door korter te douchen. Daar sta je echt van te kijken.”

Gratis klushulp

Heel mooi al die adviezen. Maar hoe moet dat in de praktijk? Daar helpen de klussers van EnergieVitaal! Deze komen langs nadat de energiecoach is geweest. “We brengen bijvoorbeeld tochtstrips en radiatorfolie gratis aan”, zegt Femke. “En oude lampen vervangen we gratis door energiezuinige exemplaren.” Grote maatregelen zoals muurisolatie of nieuwe ramen kunnen de klussers niet uitvoeren. Daarvoor moet je bij de woningcorporatie zijn. Heb je een koopwoning en wil je meer weten over zulke maatregelen? Dan kun je terecht bij het energieloket.

Energieloket Tiel

EnergieVitaal is onderdeel van het energieloket. Hier kan iedereen terecht voor onafhankelijke informatie over verduurzamen. Bijvoorbeeld over isoleren, zonnepanelen of een warmtepomp. Op de website kun je ook een persoonlijk woningdossier maken. Dit laat zien welke maatregelen voor jou geschikt zijn, wat ze kosten en wat ze opleveren. Verder kun je bijvoorbeeld meedoen aan een challenge om kieren in huis dicht te maken.

Femke en Gerhard zijn blij dat ze met EnergieVitaal mensen kunnen helpen die het echt nodig hebben. “Niet alleen met gratis materialen en tips, maar ook door de weg te wijzen in de regelingen om energie- armoede aan te pakken”, zegt Gerhard. En Femke besluit: “Dat geeft mij nou energie!”

Contactgegevens

Kun je jouw energierekening niet of nauwelijks betalen? En wil je graag besparen? Kijk op www.energieloketrivierenland.nl/energievitaal of bel 0345 – 202 707. Meer informatie over het energieloket vind je op www.energieloketrivierenland.nl/tiel.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: