Voorblad Voorwoord Santé Partners Sociale Poort - Wijkteam voor jeugd en gezin Home Instead EnergieVitaal Bibliotheek Rivierenland Geldproblemen? Vraag om hulp! Mozaïek Welzijn Sociaal Plein Tiel Herbergier Tiel Stichting Leergeld - Zijn uw geldzaken wel goed geregeld? Regelingen - Administratie- en Formulierenhulp Je kind wegwijs maken met geld Energietoeslag - Over Rood helpt ondernemers Maatman Zorggroep ROC Rivor - Ontmoetingscentrum Walstede ROC Rivor SZR Samen in de strijd tegen laaggeletterdheid Santé Partners - Bibliotheek Rivierenland Humanitas - Mozaïek Welzijn RIBW Nijmegen en Rivierenland Samen sterk voor mensen met een beperking 's Heeren Looinformatiekrant rondom zorg en ondersteuning

MIJN MAATJE IS HET HOOGTEPUNT VAN DE WEEK

Je zult maar jongere zijn in deze tijd. Er komen veel dingen op je af. Stress over school, relatie of thuis. Eenzaamheid, verleidingen weerstaan op gebied van social media, drank en drugs. Zelfstandig worden o.a. met geld, moeten meedoen met de nieuwste telefoon of mode. Keuzes over je toekomst. .

een maatje (is er) zonder oordeel

Dit vraagt vaak om samenwerking in de benadering van verschillende organisaties. Met al deze zaken moet een jongere leren omgaan. Dat vraagt nogal wat van iemand. Hoe fijn is het dan dat er eens per week of 2 weken iemand komt waar je dit allemaal mee kunt delen, die er is zonder oordeel.

Meer zelfvertrouwen

Al heel wat jongeren zijn de afgelopen jaren op weg geholpen door deze ondersteuning en mede daardoor niet in de problemen beland. Een maatje geeft je vaak meer zelfvertrouwen en kan je helpen een netwerk op te bouwen. Zo ook het auticafé voor jongeren met autisme. Het auticafé is voortgekomen uit de verschillende jongerenmaatjesactiviteiten.

“Onze kinderen kijken er elke maand naar uit om naar het auticafé te gaan. Ze worden daar in hun waarde gelaten. Bij het auticafé kijken ze er niet van op dat het soms wat anders gaat dan anders. Ze hebben daar niet het gevoel dat ze er niet bij passen zoals verder overal in de maatschappij”
Citaat van een vader over de activiteit auticafé.

Voor een maatje snijdt het mes aan twee kanten

“Ik werd na 22 jaar dienstverband ontslagen. Daar zat ik dan op de bank en was ik mijn ritme in de dag kwijt. UWV tipte mij om vrijwilligerswerk te gaan doen. Ik ging aan de slag als vrijwilliger bij het Meldpunt van Mozaïek Welzijn. Het Meldpunt koppelt maatjes met inwoners die bijvoorbeeld gezelschap willen. Al snel heb ik mezelf gekoppeld als maatje van een oudere dame”, vertelt Gonnie.

“De mevrouw waar ik kom, is niet eenzaam, maar wil graag een ander gesprek. Ik wandel met haar en kom voor een praatje. Voor mezelf is het ook fijn omdat ik me nuttig voel. Het mes snijdt dus aan twee kanten.”

Het gaat om de aandacht

Bij het Meldpunt komen vragen binnen van mensen die onder andere iemand zoeken voor een wandeling, vervoer of iemand die meegaat naar het ziekenhuis of voor een gezellig praatje. “Het gaat vooral echt om de aandacht”, zegt Els.

Els is net als Gonnie vrijwilliger bij het Meldpunt. Ze gaat bij inwoners uit Tiel langs om te kijken wat er precies nodig is. “Tijdens mijn huisbezoek bij een mevrouw wilde zij persé mij als maatje hebben. Ik ga erlangs om gezellig koffie te drinken of we gaan er samen op uit wat mevrouw best lastig vindt. Ik help haar hierbij. Het is mooi om te zien dat ze nu zelfs ook zonder mij de deur uit gaat.”

Maatje worden of hulp nodig?

Heb jij één of twee uurtjes in de week tijd en wil jij net als Els en Gonnie écht van betekenis zijn? Word maatje! Bel naar 0344 61 15 66 of stuur een mail naar [email protected]

Wil jij geen maatje worden, maar heb je een maatje nodig? Ook dan kun je contact opnemen met Mozaïek. Kijk eens op www.mozaiekwelzijn.nl.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: