Voorblad Voorwoord Santé Partners Sociale Poort - Wijkteam voor jeugd en gezin Home Instead EnergieVitaal Bibliotheek Rivierenland Geldproblemen? Vraag om hulp! Mozaïek Welzijn Sociaal Plein Tiel Herbergier Tiel Stichting Leergeld - Zijn uw geldzaken wel goed geregeld? Regelingen - Administratie- en Formulierenhulp Je kind wegwijs maken met geld Energietoeslag - Over Rood helpt ondernemers Maatman Zorggroep ROC Rivor - Ontmoetingscentrum Walstede ROC Rivor SZR Samen in de strijd tegen laaggeletterdheid Santé Partners - Bibliotheek Rivierenland Humanitas - Mozaïek Welzijn RIBW Nijmegen en Rivierenland Samen sterk voor mensen met een beperking 's Heeren Looinformatiekrant rondom zorg en ondersteuning

“Iedereen heeft nou eenmaal een andere leerbehoefte”

Maatwerk zorgopleidingen voor jongeren én volwassenen

Een chronisch tekort aan mensen die werkzaam zijn in de zorg. Daar lopen veel zorginstellingen al een tijd lang tegenaan. Jennifer de Boer, projectmanager bij WZW, zocht samen met ROC Rivor en Avans+ naar een manier om meer zij-instromers aan te trekken én te behouden door buiten de gebaande kaders op te leiden. Nog steeds staat Jennifer vierkant achter dit krachtige onderwijsconcept dat net even anders is dan anders.

“Het opleidingstraject houdt rekening met het vaak drukke privéleven van de zij-instromer”

Starten wanneer je wil

Veel zij-instromers vinden het lastig de overstap te maken van hun huidige beroep naar een functie in de zorg. Het is nou eenmaal lastig een opleiding in te passen in het drukke privéleven. “Helemaal als je in een bepaalde levensfase zit”, zegt De Boer. “Als je jonge kinderen hebt of mantelzorger bent bijvoorbeeld. Een opleiding volgen naast je baan is altijd heftig. Het vraagt heel veel van je. Dan is het fijn dat een opleidingstraject daar rekening mee houdt.” Met de flexibele en gepersonaliseerde leerroutes kan op ieder gewenst moment gestart worden.

“Heel prettig”, vindt De Boer. “Je wilt tenslotte, als je de keuze maakt om van beroep te veranderen, niet eerst een half jaar of langer moeten wachten voordat je kunt beginnen.” Bovendien is er binnen je leerroute voldoende ruimte om te versnellen of te vertragen waar dat nodig is. “Iedereen heeft nou eenmaal een andere leerbehoefte. Daar houdt dit beproefde onderwijsconcept rekening mee. Ik denk dat deze leermethode veel kan bijdragen, juist omdat het maatwerk is.”

Ligt jouw ambitie in de zorg?

ROC Rivor, de mbo-opleider in de regio, biedt o.a. zorg- opleidingen voor jongeren én volwassenen. Binnen het volwassenenonderwijs is er veel mogelijk: scholing, bijscholing, omscholing en werk- en praktijkverklaringen. Je kunt rekenen op onderwijs op maat. De opleidingen passen bij jouw achtergrond, toekomstdromen, veranderende wensen én de groei die je doormaakt. Verdiep je eens in de mogelijkheden.
www.rivorvolwassenenonderwijs.nl
T: 0344-656 220.
E: [email protected]

“Het is fijn om onder de mensen te zijn”

Lizzy Versteeg, medewerker van SZR, is op weg naar mevrouw B. en ontmoet haar tijdens een bezoek aan het Ontmoetingscentrum Walstede. Ze vertelt graag over haar ervaring.

Onder de mensen

Bij binnenkomst komt de geur van vers gezette koffie mij al tegemoet. Mevrouw B. begroet mij hartelijk. Onder het genot van een kop koffie, ingeschonken door een aardige vrijwilligster, praat ik met mevrouw B. Zij heeft dementie. Ze vertelt: “Mijn vriendinnen zijn overleden en ik ben alleen thuis. Het is dan fijn om onder de mensen te zijn.”

langer thuis blijven wonen

Via een kennis kwam zij in contact met Ontmoetingscentrum Walstede, onderdeel van SZR. Hier krijgt ze de structuur en ondersteuning die ze nodig heeft. Zij en haar naasten worden ook geholpen om zo goed mogelijk om te gaan met de gevolgen van dementie. Zo kan ze langer thuis blijven wonen.

Op mijn vraag of zij er tegenop zag om naar het Ontmoetings- centrum te gaan antwoordde ze: “Helemaal niet. Want als je overal nee op zegt, kom je nergens.” Mevrouw B. geniet volop van de zangactiviteiten. Want zij heeft in een koor gezongen. “Vroeger op de fiets met mijn ouders zongen we onderweg ook altijd liedjes. En mijn tante had een orgel. Ja, we hebben veel gezongen.”

In goede handen

Mevrouw B. is bij de zorgmedewerkers Linda en Jolanda en de vrijwilligers van het Ontmoetingscentrum in goede handen. Zo wordt er onder leiding van de medewerkers aan geheugentraining gedaan, spel- en beweegactiviteiten aangeboden en wordt er een gezamenlijke warme maaltijd gegeten. Ook kan ze, indien nodig, gebruik maken van een specialist ouderengeneeskunde en andere behandelaren. “Ik heb het hier goed naar mijn zin”, besluit mevrouw B.

Meer informatie?

Mail naar Ontmoetingscentrum[email protected] of bel
0344-578085.
Of kijk op www.szr.nl.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: