Voorblad Voorwoord Santé Partners Sociale Poort - Wijkteam voor jeugd en gezin Home Instead EnergieVitaal Bibliotheek Rivierenland Geldproblemen? Vraag om hulp! Mozaïek Welzijn Sociaal Plein Tiel Herbergier Tiel Stichting Leergeld - Zijn uw geldzaken wel goed geregeld? Regelingen - Administratie- en Formulierenhulp Je kind wegwijs maken met geld Energietoeslag - Over Rood helpt ondernemers Maatman Zorggroep ROC Rivor - Ontmoetingscentrum Walstede ROC Rivor SZR Samen in de strijd tegen laaggeletterdheid Santé Partners - Bibliotheek Rivierenland Humanitas - Mozaïek Welzijn RIBW Nijmegen en Rivierenland Samen sterk voor mensen met een beperking 's Heeren Loo



informatiekrant rondom zorg en ondersteuning

Je kind wegwijs maken met geld

Achraf woont met zijn twee broers en ouders in Tiel. Zelf kan hij aardig met geld omgaan. Maar in zijn omgeving ziet hij dat jongeren tegen problemen aanlopen. “Ik zie dat vrienden worden geronseld om snel geld te verdienen met drugsverkoop, lachgas of vape. Uiteindelijk kom je hier vroeg of laat mee in de problemen”, vertelt Achraf.

Geldezel

Hij heeft ook gemerkt dat jongeren als ‘geldezels’ worden gebruikt. Dat zijn mensen die hun rekening uitlenen aan criminelen, die zo gestolen geld kunnen wegsluizen. De criminelen benaderen mensen om hun bankgegevens te delen. Zoals de betaalpas, pincode en het rekeningnummer. Ze vragen dus ook kinderen. Vaak weten geldezels zelf niet dat wat ze doen strafbaar is. Zeker kinderen weten dat meestal niet. Toch kan je kind hierdoor flink in de problemen raken. Tip: leer je kind dat hij zijn rekening nooit moet laten gebruiken door iemand anders.

Geld verdienen

Achraf werkt al vanaf zijn vijftiende. Hij begon bij de pizzeria van zijn oom en had daarna een bijbaan bij de GGD.

Inmiddels werkt hij als persoonlijk begeleider bij de jeugdzorg. “Ik geef veel geld uit aan kleding en eten. Dit zou best wat minder mogen.” Achraf wil als tip meegeven: “Geef nooit meer uit dan dat er binnenkomt. En probeer naast je studie een baantje te zoeken.”

Wat verandert als je 18 wordt?

Veel ouders weten niet wat ze moeten regelen als hun kind 18 jaar wordt. Je bent als ouder dan niet meer financieel verantwoordelijk voor je kind. Zonder jullie toestemming mag je kind nu abonnementen afsluiten en (online) aankopen doen. En je kind moet een eigen zorgverzekering afsluiten en eventueel zorgtoeslag aanvragen. Als ouder heb je wel de taak om je kind wegwijs te maken in de financiële wereld. Zo voorkom je al op jonge leeftijd schulden.

En dat is nodig, want veel jongeren hebben moeite met de financiële verantwoordelijkheid die ze ineens krijgen. Daarnaast heb je als ouder een onderhoudsplicht tot je kind 21 jaar is. Dit betekent dat je moet zorgen voor onderdak, kleding, eten, scholing en medische hulp.

Hulp

Je kind wegwijs maken is misschien niet zo makkelijk als het klinkt. Schuldhulpverlening, de geldcoach van de gemeente Tiel en de jongerenwerkers van Mozaïek Welzijn helpen jou en je kind hierbij. Zo kun je terecht met vragen over inzicht krijgen in financiën. Maar ook als er schulden zijn. Je bereikt ze via [email protected]. De mobiele nummers van de jongerenwerkers vind je op www.mozaiekwelzijn.nl

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: