Voorpagina Voorwoord Mantelzorgers zijn er in alle leeftijden Arbeidstoekomst Cursus 'Vallen Verleden Tijd' Toegangsteam geldzorgen - Formulieren Informatie Team (FIT) Hoe ga je slimmer om met je geld? Rondkomen van een laag inkomen Toegangsteam werk, inkomen, jeugd en zorg (wijz) Dementievriendelijke gemeente Losser Sociaal sterker dankzij Join Us Fundament Losser en Participatieraad Losser Inloopspreekuur voor opvoedvragen over de puberteit Vrijwilligerswerk zonder verplichting Culturele Ontmoeting Regeling voor inwoners met een beperkt inkomen

Vrijwilligerswerk zonder verplichting
“Voor iedereen is er wel iets te doen”

Bij vrijwilligerswerk denk je misschien al gauw aan een verplichting. Dat je ook op een andere manier je bijdrage kunt leveren, bewijst Martijn Heupink. De chef-kok van Grand Café Smit in Losser helpt waar en wanneer hij kan. De chef maakt lange dagen in het restaurant. Toch vindt hij op vrije dagen de tijd om liefdadigheidswerk te doen. “Daar krijg ik energie van.”

Martijn (45) heeft altijd al vrijwilligerswerk willen doen. Door zijn volle dagen had hij er geen tijd voor. Aan het begin van de pandemie kwam Martijns werk stil te liggen. “Dan ga je nadenken. Er zijn mensen die nu niets meer kunnen. Je wilt iets voor hen doen.” Hij ontdekte dat vrijwilligerswerk geen verplichting hoeft te zijn. “Het kan ook op kleine schaal. Ik begon met het maken van voedselpakketten voor de Voedselbank.”

Steentje bijdragen
Daar hield het niet op. In 2022 kwam er een groep Oekraïense vluchtelingen naar Losser. Martijn maakte ze wegwijs in de keuken van de opvanglocatie. Hij leerde ze de machines gebruiken en koken met Nederlandse ingrediënten. Op zijn beurt leerde Martijn ook weer van de Oekraïners. “Er zijn blijkbaar verschillende manieren waarop je groentesoep kunt maken. Die kennis gebruik ik nu ook in mijn werk.”

Ook hielp hij de kinderopvang in de buurt voor wie hij een barbecue organiseerde. Deze kinderen konden niet op vakantie. Daarom verbleven ze met hun begeleiders een week in een huisje in Zandbergen”, legt Martijn uit. “Ik heb een eigen barbecuebedrijf. Het is voor mij een kleine moeite.”

Zo zijn er steeds behoeften en klusjes waarbij de Lossernaar graag een steentje bijdraagt. De chef hoeft er nooit naar op zoek. “Ik word regelmatig gevraagd. Ik kan slecht nee zeggen. Iedereen weet: áls ik het kan, dan doe ik het. Alleen mijn werk gaat voor.”

Gelegenheidsvrijwilligerswerk
Martijn ziet zichzelf niet als voorbeeld. “Ik doe niet elke week iets, maar alleen wanneer ik tijd heb. Ik noem het daarom ‘gelegenheidsvrijwilligerswerk’.” Het liefst helpt hij met tastbare dingen. “Ik kan wel ergens geld storten, maar ik zie graag wat er met het geld gebeurt”, aldus de Lossernaar, die graag mensen bij elkaar brengt. “Ik ken toevallig veel ondernemers. Ik heb veel ingangen en kan daardoor eenvoudig dingen regelen.”

Martijn Heupink uit Losser

Volgens Martijn kan iedereen wel ergens een handje helpen. “We hebben allemaal wel ergens een ingang. Mensen denken vaak te zwaar over vrijwilligerswerk. Voor iedereen is er wel iets te doen. Ook al heb je een drukke baan.” De chef ziet het liefst dat mensen zich meer bewust worden van wat er allemaal mogelijk is. “Het is niet zo moeilijk. Al doe je het maar één keer. Je doet het niet voor jezelf, maar voor een ander. Als we allemaal eens in de zoveel tijd wat doen, komen we al een heel eind.”

Vacaturebank vrijwilligers

U kunt als vrijwilliger veel betekenen voor de samenleving. Ook in Losser is een grote behoefte aan vrijwilligers. Wilt u zich inzetten als vrijwilliger? Neem eens een kijkje in de vacaturebank. Deze is er voor alle inwoners, verenigingen en organisaties in de gemeente Losser.

De vacaturebank is gevuld met hele diverse vacatures. Zit er iets voor u tussen?

 • Bardiensten bij concert en bijeenkomst
  De Protestantse Gemeente Losser is op zoek naar vrijwilligers die willen helpen achter de bar tijdens concerten en bijeenkomsten in de kerk.
  Op oproepbasis, Losser
 • Communicatie verjaardagsbox Losser
  Zorg voor bekendheid van de Verjaardagsbox bij inwoners. Denk mee over de website, social media, persberichten en leuke acties. De verjaardagsbox zorgt dat kinderen waar thuis weinig geld is toch hun verjaardag kunnen vieren.
 • Meehelpen bij de #Jeugdhuiskamer
  Samen spelen, eten en leuke dingen doen. Dat is wat vrijwilligers samen met de kinderen tijdens de speelmiddagen van project Jeugdhuiskamer doen. Project Jeugdhuiskamer is speciaal voor kinderen voor wie het goed is om even buitenshuis te zijn.
  Donderdagmiddag van 14.00-18.30, Overdinkel
 • Maatje voor eenzame mevrouw uit Losser
  Voor een mevrouw in Losser (75+) zoeken wij een maatje. Mevrouw wil graag zo nu en dan samen met een maatje gezellige activiteiten ondernemen.

U kunt alle vacatures lezen op  www.fundamentlosser.nl/vrijwilligers. Weet u niet zo goed welk vrijwilligerswerk bij u past? Fundament denkt graag met u mee!

Contact: [email protected]