Voorpagina Voorwoord Mantelzorgers zijn er in alle leeftijden Arbeidstoekomst Cursus 'Vallen Verleden Tijd' Toegangsteam geldzorgen - Formulieren Informatie Team (FIT) Hoe ga je slimmer om met je geld? Rondkomen van een laag inkomen Toegangsteam werk, inkomen, jeugd en zorg (wijz) Dementievriendelijke gemeente Losser Sociaal sterker dankzij Join Us Fundament Losser en Participatieraad Losser Inloopspreekuur voor opvoedvragen over de puberteit Vrijwilligerswerk zonder verplichting Culturele Ontmoeting Regeling voor inwoners met een beperkt inkomen

De Culturele Ontmoeting is een succes
Waar cultuur en gezelligheid samenkomen

Hoe vaak komt u nog in een museum? Of gaat u naar een bioscoop of concert? Voor wie op zoek is naar cultuur en een gezellig samenzijn, komt bij de Culturele Ontmoeting in Losser alles samen. Van lezingen tot kunst en van muziek tot historische films.

De Culturele Ontmoeting is een plek waar cultuur en gezelligheid hand in hand gaan. Elke donderdagochtend opent Erve Kraesgenberg haar deuren voor ouderen. “Het is niet alleen een fantastische locatie, maar ook een plek waar inwoners nieuwe contacten maken of oude contacten worden hernieuwd”, vertelt André van Huizen van Fundament. Hij organiseert samen met Anita Evering de Culturele Ontmoeting.

Interesse in cultuur
Elke week staat er een nieuwe activiteit, spreker of nieuw onderwerp op de planning. Zo is er de ene week een lezing over de DDR of Griekse mythologie en geniet de groep een andere week van een seniorenorkest of een film over de oorlog in Bosnië. “Laatst hadden we zelfs een violiste van 92 jaar te gast”, vertelt André. “Je moet wel een beetje interesse hebben in cultuur, maar iedereen is welkom.”

Bovenal is de Culturele Ontmoeting een fijn samenzijn. Voor twee euro krijg je een kopje koffie of thee en kun je deelnemen aan de activiteit. Voor vijf euro kun je ook mee-eten. “Je moet het zien als een gezellig uitje. Je mág mee-eten, maar je hoeft niks.”

Een groot succes
De Culturele Ontmoeting startte oktober vorig jaar en is in korte tijd uitgegroeid tot een succes. “We hadden niet verwacht dat het zo goed zou lopen.” Het doel was volgens André een groep van tien deelnemers. Dat aantal zijn ze ruimschoots voorbij. “We hebben een grote groep vaste bezoekers. Er is altijd wel een man of 25 die blijft eten. Daarnaast zijn er ook inwoners die zo een keer binnen komen lopen”, vertelt André. “Of je nou een vaste bezoeker bent of voor het eerst komt, we doen echt ons best om alle inwoners een warm gevoel te geven. Het is zoals we in Losser zeggen: mooi da’j d’r bint!”

De Culturele Ontmoeting vindt elke donderdag plaats van 10.00 uur tot 13.00 uur. Opgeven kan via [email protected] of 06 - 1210 0580.

Piet Sterkenburg met twee andere deelnemers


Piet Sterkenburg over de Culturele Ontmoeting:
“Je vindt hier geen treurwilgen”

Een opgewekte sfeer, goed gezelschap, interessante culturele activiteiten en een heerlijke warme maaltijd toe. Voor Piet Sterkenburg is de Culturele Ontmoeting één van de leukste momenten van de week. “Je vindt hier geen treurwilgen.”

Piet (83) is geboren in Enschede, maar woont al sinds 1972 in Losser. Sinds het ontstaan van de Culturele Ontmoeting komt hij elke donderdag trouw naar Erve Kraesgenberg. “Ik eet het liefst elke week mee. Dan hoef ik niet te koken.”

Boeiend en leerzaam
De naam ‘Culturele Ontmoeting’ komt niet uit de lucht vallen. Dat is precies wat Piet zo aanspreekt aan de wekelijkse bijeenkomst. “Het is toch dat stukje cultuur dat ik hier vind en de afwisseling daarin. De ene keer luisteren we naar een muziekgroep uit Borne, dan spelen we een quiz of komt iemand vertellen over zijn bijzondere hobby, bijvoorbeeld vogels.” De bijeenkomsten zijn volgens Piet erg boeiend en leerzaam. “Het is erg gezellig. Je ontmoet hier veel inwoners met soortgelijke interesses, zowel mannen als dames.”

Eigen film
Op één van de bijeenkomsten mocht Piet zijn eigen film laten zien. De Lossernaar was vroeger een enthousiast videofilmer. Dertig jaar geleden ging hij naar Bosnië, waar het op dat moment oorlog was.“Vanuit Losser ging er hulptransport die kant op. Ik ben mee geweest en heb alle transporten gefilmd.” Van die films maakte hij een montage, die hij aan de overige deelnemers liet zien.

Oude bekenden
Tijdens de bijeenkomsten ontmoet Piet niet alleen nieuwe mensen, maar komt hij ook in contact met oude bekenden. “Het is heel grappig. Mijn oude buurvrouw, die ik jaren niet gesproken of gezien heb, kwam ik hier ineens tegen.”

Piet kan iedereen de Culturele Ontmoeting van harte aanbevelen. “Je moet eigenlijk zelf ervaren hoe leuk het is. Er hangt altijd een positieve sfeer en het gezamenlijk eten is erg fijn. Maar, je moet wel eten wat de pot schaft”, lacht Piet.