Voorpagina Voorwoord Mantelzorgers zijn er in alle leeftijden Arbeidstoekomst Cursus 'Vallen Verleden Tijd' Toegangsteam geldzorgen - Formulieren Informatie Team (FIT) Hoe ga je slimmer om met je geld? Rondkomen van een laag inkomen Toegangsteam werk, inkomen, jeugd en zorg (wijz) Dementievriendelijke gemeente Losser Sociaal sterker dankzij Join Us Fundament Losser en Participatieraad Losser Inloopspreekuur voor opvoedvragen over de puberteit Vrijwilligerswerk zonder verplichting Culturele Ontmoeting Regeling voor inwoners met een beperkt inkomen

Gijs Katier, jongerencoach

Hoe ga je slimmer om met je geld?

Er lonkt en blinkt een hoop. In winkels maar ook online. Denk aan influencers die nieuwe make-up of kleren promoten op social media. Of die nieuwe game die je graag wilt spelen. Hoe doorzie je verleidingen? En hoe ga je slimmer om met geld? Gijs Katier van Stadsbank Oost Nederland en jongerencoach geeft tips.

Wat zijn jouw tips om slim om te gaan met geld? 

  1. “Ik zie in de dagelijkse praktijk dat mensen op een gegeven moment geen overzicht meer hebben van hun inkomsten en uitgaven. Wat ik altijd adviseer is: maak voor jezelf een begroting. Dus hoeveel geld krijg ik maandelijks binnen en hoeveel geef ik uit? Wat blijft er dan over? Dat kun je dan gebruiken voor leuke dingen of om te sparen.
  2. Check of je alle inkomsten hebt waar je recht op hebt. Op www.nibud.nl staat dat 1 op de 3 mbo-studenten niet weten dat ze recht hebben op zorgtoeslag. Dit laten zij liggen. Dat is toch 154 euro per maand: een fors bedrag. Ook niet iedereen weet dat hij belasting- aangifte kan doen, waar je met regelmaat ook een bedrag terug kunt krijgen.
  3. Bekijk goed waar een product het goedkoopste is.”

Heb je ook tips hoe je geld kunt sparen?  

  1. “De laatste paar maanden gaat de spaarrente omhoog. Je kan voor jezelf onderzoeken bij welke bank je de hoogste spaarrente krijgt en of deze bank iets voor jou is. 
  2. Een andere leuke manier om te sparen is met contant geld en een ouderwetse spaarpot. Als je geld krijgt voor bijvoorbeeld je verjaardag kan je dat geld in een spaarpot doen. Zo krijg je meer gevoel bij hoeveel geld dat nou is dan als het op de rekening staat.
  3. Je kunt ook het geld dat jij te besteden hebt iedere week pinnen en contant je uitgaven doen. Zo zie en voel je ook fysiek hoeveel geld er overblijft. Als je alles digitaal doet, wat bij deze maatschappij hoort, dan is dat overzicht een stuk minder tastbaar dan fysiek in je broekzak.  
  4. Je kunt jezelf ook uitdagen: dit heb ik te besteden. Wat ik overhoud gaat in de spaarpot en ik ga sparen voor dat wat ik leuk vind.”

Heb je ook tips hoe je geld kunt sparen?  
“Toen ik net begon in de schuldhulpverlening, was het voor mij een eye opener om te zien wat het effect van schulden kan zijn. Mensen die werden afgesloten van energie of uit hun huis werden gezet. Op het moment dat je financiële problemen krijgt, krijg je veel stress. Dat is voor niemand goed. Als je langdurig stress ervaart of in armoede leeft, doet dat ook iets met je mentale gesteldheid. Je gaat leven met de dag en bekijkt alleen nog wat er voor die dag belangrijk is. Het zicht op de langere termijn vervaagt. Uiteindelijk leidt financiële stress tot verminderde concentratie. Waardoor prestaties afnemen. In de praktijk zien we met regelmaat dat dit kan leiden tot schooluitval, werkloosheid en zelfs sociaal isolement. Met alle gevolgen van dien.”


Stel, je hebt al schulden. Hoe kom je ervan af?
“Er heerst een taboe op praten over schulden. Mensen schamen zich ervoor. De eerste stap – hoe moeilijk dit ook is – is erover praten met mensen die je vertrouwt. Zoals familie of vrienden. Maak het bespreekbaar en vraag om hulp. Soms kan het opgelost worden door jouw eigen netwerk. En als je het liever niet bespreekbaar wilt maken omdat het te dichtbij komt, dan kun je ervoor kiezen om te praten met een professional. Je kunt altijd contact opnemen met het Toegangsteam geldzorgen van de gemeente Losser.”

Meer informatie en hulp   
Toegangsteam geldzorgen: ga in gesprek met één van de consulenten over jouw financiën. Bel om een afspraak te maken via 053 – 537 74 00, of mail via [email protected].
Stadsbank Oost Nederland: voor hulp bij schulden, via www.stadsbankoostnederland.nl klik voor een gesprek over jouw financiën op: ‘ik wil mij aanmelden’.
De app van Kwikstart: Ben jij net 18 geworden? Dan verandert er veel voor jou! In de app van Kwikstart lees je meer over geldzaken. 
Nibud: Krijg inzicht in jouw financiële gezondheid en hoe je die kunt verbeteren via www.nibud.nl.