Voorpagina Voorwoord Mantelzorgers zijn er in alle leeftijden Arbeidstoekomst Cursus 'Vallen Verleden Tijd' Toegangsteam geldzorgen - Formulieren Informatie Team (FIT) Hoe ga je slimmer om met je geld? Rondkomen van een laag inkomen Toegangsteam werk, inkomen, jeugd en zorg (wijz) Dementievriendelijke gemeente Losser Sociaal sterker dankzij Join Us Fundament Losser en Participatieraad Losser Inloopspreekuur voor opvoedvragen over de puberteit Vrijwilligerswerk zonder verplichting Culturele Ontmoeting Regeling voor inwoners met een beperkt inkomen

Medewerkers van het Toegangsteam geldzorgen Sereja Quinten en René van der Sanden: “Wacht niet te lang met vragen om hulp”

Komt u niet goed rond of bent u bang om in geldproblemen te raken? Dan kan het fijn zijn als er iemand met u meekijkt. Sereja Quinten en René van der Sanden van het Toegangsteam geldzorgen kunnen u helpen met al uw vragen over geld. Hun belangrijkste tip: Wacht niet te lang met het inschakelen van hulp.

Mensen trekken regelmatig te laat aan de bel als ze geldzorgen hebben. “Wij willen inwoners graag voortijdig helpen. Zo voorkomen we dat ze echt in de problemen komen of dat de problemen groter worden”, zeggen Sereja en René. Deze medewerkers van de gemeente Losser vormen sinds kort met z’n tweeën het Toegangsteam geldzorgen.

Inzicht in financiën
Wie vragen heeft over geld, zorgen over zijn financiële situatie of al in geldproblemen of schulden zit, kan terecht bij het Toegangsteam geldzorgen. “We zijn er ook voor inwoners die net uit de schulden zijn en bang zijn voor een terugval en we helpen inwoners op weg die ineens van alles moeten regelen. Er zijn namelijk veel situaties die invloed hebben op je financiën. Bijvoorbeeld als je gaat scheiden, een inwonend kind hebt dat 18 wordt, de pensioengerechtigde leeftijd bereikt of als je partner overlijdt.”

De consulenten denken intensief mee en zorgen ervoor dat inwoners weer inzicht krijgen in hun financiële situatie. “We kunnen meekijken of je inkomsten kloppen en de toeslagen op orde zijn. Zit je op bijstandsniveau? Dan zoeken wij voor je uit of en hoe je dit aan kunt vullen”, vertelt Sereja.

“Er zijn verschillende regelingen voor mensen met een laag inkomen, zoals de meedoenregeling, waarbij we inwoners financieel ondersteunen zodat zij bijvoorbeeld kunnen sporten.”

Als de situatie inzichtelijk is, kijken Sereja en René wat de betreffende inwoner nog nodig heeft. “Kleinere problemen kunnen we vaak met onze ervaring zelf oplossen. Is er meer nodig, dan zorgen we ervoor dat inwoners op de voor hun beste plek terechtkomen, bijvoorbeeld bij Humanitas thuisadministratie, een financieel adviseur of stadsbank Oost Nederland.”

Steuntje in de rug
Naast praktische hulp bieden Sereja en René ook een luisterend oor. “We vinden het belangrijk dat inwoners zich gehoord voelen. Schaamte speelt vaak een rol en hulp inschakelen bij geldzaken is best lastig”, zeggen de consulenten, die willen benadrukken dat hun hulp vrijblijvend is. “Je zit nergens aan vast, het blijft vrijwillige hulpverlening.”

Volgens de twee bel je nooit te vroeg. Door op tijd de hulp van het Toegangsteam geldzorgen in te roepen, kunnen grote problemen voorkomen worden. “Het helpt als je er open over bent. Vaak heb je een klein zetje nodig om de goede weg in te slaan”, zegt René. “Wij zijn er voor al je vragen, klein of groot. Als je geldzorgen hebt, is het belangrijk om te weten dat je er niet alleen voor staat.”

Toegangsteam geldzorgen
- Sereja en René - helpen u graag


Heeft u vragen aan Sereja of René? U kunt ze telefonisch bereiken via het centrale Toegangsteam wijz: 053 - 537 74 00. Stuurt u liever een Whatsappje? Dat kan ook!

Sereja 06 - 3934 2016 | René 06 - 3934 2015

 

De vrijwilligers van het Formulieren Informatie Team staan voor u klaar

Ontvangt u weleens brieven waar u geen raad mee weet? Brieven van bijvoorbeeld de Belastingdienst of van de gemeente? De vrijwilligers van het Formulieren Informatie Team (FIT) helpen u (gratis) de inhoud te begrijpen en de juiste acties te ondernemen.

Invullen van formulieren en documenten
Het FIT in Losser is er om inwoners te helpen met verschillende soorten vragen en problemen over formulieren, voorzieningen of administratieve zaken. De vrijwilligers kunnen u ook helpen bij vragen over regelingen zoals de toeslagen en uitkeringen op pagina 8 in deze krant.

Waar en wanneer kunt u bij het FIT terecht

  • In Losser: elke dinsdag van 13.30 tot 14.30 uur. ‘t Lossers Hoes, Raadhuisplein 1.
  • In Overdinkel: elke woensdag van 10.00 tot 11.00 uur. ‘t Trefhuus, Prins Hendrikstraat 1.
  • In de Lutte: op afspraak. U kunt hiervoor bellen naar 053 - 536 94 00.

Het FIT is een initiatief van Humanitas Thuisadministratie en Fundament Losser.

Vrijwilligers van het FIT