Mensen trekken regelmatig te laat aan de bel als ze geldzorgen hebben. “Wij willen inwoners graag voortijdig helpen. Zo voorkomen we dat ze echt in de problemen komen of dat de problemen groter worden”, zeggen Sereja en René. Deze medewerkers van de gemeente Losser vormen sinds kort met z’n tweeën het Toegangsteam geldzorgen.
Inzicht in financiën
Wie vragen heeft over geld, zorgen over zijn financiële situatie of al in geldproblemen of schulden zit, kan terecht bij het Toegangsteam geldzorgen. “We zijn er ook voor inwoners die net uit de schulden zijn en bang zijn voor een terugval en we helpen inwoners op weg die ineens van alles moeten regelen. Er zijn namelijk veel situaties die invloed hebben op je financiën. Bijvoorbeeld als je gaat scheiden, een inwonend kind hebt dat 18 wordt, de pensioengerechtigde leeftijd bereikt of als je partner overlijdt.”
De consulenten denken intensief mee en zorgen ervoor dat inwoners weer inzicht krijgen in hun financiële situatie. “We kunnen meekijken of je inkomsten kloppen en de toeslagen op orde zijn. Zit je op bijstandsniveau? Dan zoeken wij voor je uit of en hoe je dit aan kunt vullen”, vertelt Sereja.
“Er zijn verschillende regelingen voor mensen met een laag inkomen, zoals de meedoenregeling, waarbij we inwoners financieel ondersteunen zodat zij bijvoorbeeld kunnen sporten.”
Als de situatie inzichtelijk is, kijken Sereja en René wat de betreffende inwoner nog nodig heeft. “Kleinere problemen kunnen we vaak met onze ervaring zelf oplossen. Is er meer nodig, dan zorgen we ervoor dat inwoners op de voor hun beste plek terechtkomen, bijvoorbeeld bij Humanitas thuisadministratie, een financieel adviseur of stadsbank Oost Nederland.”
Steuntje in de rug
Naast praktische hulp bieden Sereja en René ook een luisterend oor. “We vinden het belangrijk dat inwoners zich gehoord voelen. Schaamte speelt vaak een rol en hulp inschakelen bij geldzaken is best lastig”, zeggen de consulenten, die willen benadrukken dat hun hulp vrijblijvend is. “Je zit nergens aan vast, het blijft vrijwillige hulpverlening.”
Volgens de twee bel je nooit te vroeg. Door op tijd de hulp van het Toegangsteam geldzorgen in te roepen, kunnen grote problemen voorkomen worden. “Het helpt als je er open over bent. Vaak heb je een klein zetje nodig om de goede weg in te slaan”, zegt René. “Wij zijn er voor al je vragen, klein of groot. Als je geldzorgen hebt, is het belangrijk om te weten dat je er niet alleen voor staat.”