Voorpagina Voorwoord Mantelzorgers zijn er in alle leeftijden Arbeidstoekomst Cursus 'Vallen Verleden Tijd' Toegangsteam geldzorgen - Formulieren Informatie Team (FIT) Hoe ga je slimmer om met je geld? Rondkomen van een laag inkomen Toegangsteam werk, inkomen, jeugd en zorg (wijz) Dementievriendelijke gemeente Losser Sociaal sterker dankzij Join Us Fundament Losser en Participatieraad Losser Inloopspreekuur voor opvoedvragen over de puberteit Vrijwilligerswerk zonder verplichting Culturele Ontmoeting Regeling voor inwoners met een beperkt inkomen

Tisja en Joyce

Tisja Husken over Join Us:
“Hier mag je alles zijn wat je wilt”

Alle ruimte om jezelf te ontwikkelen, nieuwe vrienden te maken en jezelf te leren kennen. Voor de 19-jarige Tisja Husken uit Losser was Join Us een welkome verrassing. Na een jaar is het voor de Losserse tijd om zonder Join Us verder te gaan. “Toen ik hier kwam was ik een klein musje, onzeker en gesloten. Nu straal ik weer.”

Toevallig kwam ze Join Us tegen. Online, zonder dat ze er echt naar zocht. “Ik zag een advertentie en dacht: dit past zó bij mij.” Ze meldde zich aan en werd al snel uitgenodigd voor een gesprek. “Ik kwam niet veel buiten, was onzeker en op zoek naar een leuke manier om leeftijdsgenoten te ontmoeten.”

Opbloeien
Bij Join Us bloeit Tisja helemaal op en voelt ze zich op haar plek. “Je mag hier alles zijn wat je wilt. Er zijn geen grenzen. Nou ja, bijna niet”, lacht Tisja. De gezelligheid, daar kijkt ze elke keer het meest naar uit. “Vooral de afwisseling is leuk. Heb je even geen zin om te kletsen? Dan ga je wat anders doen.”

De bijeenkomsten zorgen ervoor dat de 19-jarige beter haar grenzen durft aan te geven. “Nee zeggen is moeilijk. Ik heb hier geleerd hoe je het op de juiste manier brengt, zonder iemand te kwetsen. Door middel van de ik-boodschap, bijvoorbeeld.”

Overbodige ideeënbox
De activiteiten verschillen per keer. “We hebben een ideeënbox voor als we niks kunnen verzinnen, maar volgens mij hebben we die nog nooit gebruikt.

Elke keer vullen we zelf de activiteiten in. Soms doen we een escaperoom of halen we een ijsje, de keer erna zitten we gewoon lekker te kletsen.”

Niet iedereen in de groep heeft hetzelfde doel. Dat verschilt per persoon. De één zoekt actief naar nieuwe vrienden. De ander hoeft niet per se een groter netwerk, maar wil sociaal sterker worden. Dat laatste geldt ook voor Tisja. “Ik ben helemaal oké met hoe ik ben. Het is ook prima om alleen te zijn.”

Nieuwe uitdaging
Na de zomervakantie begint Tisja met een nieuwe opleiding. “Ik ga in Almelo de opleiding eerste monteur mechatronica volgen. Ik heb een leuke baan bij het klimbos in Deurningen. Ik ga weer de deur uit, besteed minder tijd aan social media en heb geleerd om dingen in mijn eentje te ondernemen.”

Na ruim een jaar is het voor Tisja tijd om afscheid te nemen van de groep. De ontmoetingen hebben haar veel gebracht. “Ik heb mezelf leren kennen. Het is tijd om de volgende uitdagingen aan te gaan.”

Sociaal
sterker
dankzij
Join Us

Wil jij vaker leuke activiteiten ondernemen met leeftijdsgenoten? Of ben je op zoek naar een makkelijke manier om nieuwe vrienden te maken? Join Us is er voor jongeren tussen de 18 en 25 jaar die zin hebben in meer sociaal contact.

“De jongeren die hier komen, missen vaak verbinding of zelfvertrouwen. Bij Join Us vinden ze op een laagdrempelige manier aansluiting”, zegt Joyce Hollander van Fundament. De jongerencoach begeleidt samen met een collega de bijeenkomsten, die eens per twee weken plaatsvinden. Join Us Losser is onderdeel van een landelijke organisatie die jongeren helpt nieuwe vrienden te maken en sociaal sterker te worden.

De jongeren organiseren en bedenken zelf wat ze gaan doen. “Wij zijn er als begeleiders wel bij, maar we laten de deelnemers hun ding doen.” De activiteiten lopen uiteen: van gamen tot een filmpje kijken en van bowlen tot spelletjes spelen.

Social challenges
Om ze verder te helpen, organiseren de jongerencoaches social challenges. “We gaan met de jongeren in gesprek om er achter te komen wat ze nodig hebben om sociaal redzaam te worden. We helpen de jongeren om hun netwerk uit te breiden en leren ze op eigen benen staan”, zegt Joyce. “Door het ontmoeten van andere mensen leren de jongeren zelf ook beter wat ze wel en niet willen. De één zoekt meer contact, de ander wil zichzelf beter leren kennen. Je leert van elkaar, dat is wat Join Us zo mooi maakt.”

Join Us Losser vindt om de donderdag plaats van 18.30 uur tot 21.00 uur in het Jongeren Activiteiten Centrum aan de Bookholtlaan 1 in Losser. Aanmelden kan via [email protected] of 053 - 536 94 00.