Voorpagina Voorwoord Mantelzorgers zijn er in alle leeftijden Arbeidstoekomst Cursus 'Vallen Verleden Tijd' Toegangsteam geldzorgen - Formulieren Informatie Team (FIT) Hoe ga je slimmer om met je geld? Rondkomen van een laag inkomen Toegangsteam werk, inkomen, jeugd en zorg (wijz) Dementievriendelijke gemeente Losser Sociaal sterker dankzij Join Us Fundament Losser en Participatieraad Losser Inloopspreekuur voor opvoedvragen over de puberteit Vrijwilligerswerk zonder verplichting Culturele Ontmoeting Regeling voor inwoners met een beperkt inkomen

Ali Kürekci
“Ik heb kansen gezien en ze gepakt”

Wie goed doet, goed ontmoet. Die uitspraak leert Ali Kürekci (45) van zijn taalmaatje en vriend Hans. Sindsdien is het zijn lijfspreuk. Ali komt oorspronkelijk uit Turkije en vertrekt drie jaar geleden als politiek vluchteling naar Nederland. Hier gaat hij vrijwel direct aan de slag als vrijwilliger. Die inzet levert hem een baan op bij Betoncentrale Twenthe in Hengelo.

Vanaf het moment dat hij in Nederland is, zit Ali niet stil. Hij komt terecht in het AZC in Almelo en wil het liefst zo snel mogelijk de taal leren en integreren. “Ik wilde graag onderdeel zijn van de Nederlandse maatschappij en iets terug doen.” Hij gaat aan de slag als vrijwilliger via het project #Meedoen. Zijn inzet valt op, want er verschijnt een artikel over hem in de krant.

Kansen aangrijpen
Terwijl Ali vanuit het AZC naar Losser verhuist, blijft ook het artikel niet onopgemerkt.

Betoncentrale Twenthe ziet in Ali een gemotiveerde collega en wil hem graag een kans geven. Dat heeft nogal wat voeten in de aarde. Integraal consulent werk Marleen Vaanholt van de gemeente Losser ziet dat Ali hard kan en wil werken. Ze maakt zich hard voor Ali en hij grijpt de kans met beide handen aan.

Marleen zorgt ervoor dat Ali bij de betoncentrale op een participatieplek terecht komt, met taalversterking. Vanaf dat moment gaan er allerlei deuren voor hem open. Hij kan groeien en zijn taal verbeteren.

Bron foto: Betoncentrale Twenthe BV

Welkom voelen
Het eerste jaar komt Ali terecht op een werkervaringsplek. Hij combineert zijn werkzaamheden met taallessen aan het ROC van Twente. Waar hij begint met vegen, werkt hij zich omhoog naar het laboratorium. “Ik voel me er welkom, kan lachen met mijn Nederlandse collega’s en heb echt het gevoel dat ik met mijn gezin een nieuw leven aan het opbouwen ben.”

Ondertussen werkt Ali anderhalf jaar bij het laboratorium van de Betoncentrale Twenthe in Hengelo. Hij haalde onlangs zijn Basis Betoncertificaat en heeft inmiddels een contract. “De volgende stap is de cursus Betonlaborant."

Dromen over toekomst
Ali heeft het ontzettend naar zijn zin bij de betoncentrale en durft te dromen over de toekomst. “Ik kan verder in dit werk en blijf mijn taal steeds verbeteren. Ik hoop op den duur binnen het bedrijf iets met mijn passie duurzaamheid te kunnen doen. Dat is waar echt mijn hart ligt.”

Ali is bovenal erg dankbaar voor alle kansen die hij heeft gekregen. “Niet alleen van mijn taalmaatjes en vrienden, Hans en Marja, maar ook van Marleen. Ik voel me lid van deze maatschappij. De gemeente Losser steunt mij hierin en is altijd respectvol geweest. Mensen zijn bereid om veel voor je te doen als ze zien dat je zelf bereidwillig bent.”

Integraal consulenten werk Marleen Vaanholt en Daniëlle Bartelink
“We kijken naar wat er wél kan, met een duurzaam toekomstperspectief”

Marleen en Daniëlle zijn integraal consulenten werk bij de gemeente Losser. Samen begeleiden zij inwoners naar een arbeidstoekomst. “Ons doel is werk”, leggen de consulenten uit. “Soms is eerst een tussenstap nodig. Iemand moet klaar zijn om te kunnen werken.” Marleen en Daniëlle helpen inwoners ook om werknemersvaardigheden te ontplooien. Zij coachen en voeren loopbaangesprekken voordat ze iemand aan een baan koppelen. “We kijken echt naar de persoon en zijn kwaliteiten en drijfveren. Je moet mensen de kansen laten benutten die ze verdienen. We denken mee op welke plek iemand het beste past.”

De consulenten helpen ook met praktische zaken, bijvoorbeeld het regelen van een laptop of fiets. Marleen en Daniëlle gaan na of iemand in staat is om te werken. “Als dat niet het geval is, richten we ons op re-integratie of vrijwilligerswerk.” De twee zien inwoners met verschillende achtergronden. “Nieuwkomers uit een andere gemeente of uit een totaal ander werelddeel. Je hebt jongeren met een lastige gezinssituatie, maar ook inwoners die zich willen laten omscholen.”

Soms is het zoeken naar een speld in een hooiberg, maar er is altijd een oplossing. “We leveren voor alle inwoners maatwerk en zoeken naar de juiste match. We kijken wat er wél kan, met een duurzaam toekomstperspectief.”

Wilt u in contact komen met Marleen Vaanholt of Daniëlle Bartelink? Dat kan via het Toegangsteam werk, inkomen, jeugd en zorg (wijz) 053 - 537 74 00 of stuur een mail naar: [email protected].

Integraal consulenten werk
Marleen en Daniëlle staan voor u klaar