Voorpagina Voorwoord De Zorgzaak Stichting Welzijnswerk Hoogeveen SWW Hoogeveen Focus op jeugd en jongeren Spelerwijs Roelof van Echten College Interview met Machteld Huber De Westerkim Spinnenwebmodel Delu Je geldzaken in balans Zorgorganisatie Treant Treant Zorggroep Zwembad De Dolfijn - NNCZ Zwembad De Dolfijn NNCZ Stark - Spelerwijs De digitale overheid Bibliotheek Hoogeveen Tijdhof, Daverschot & De Jong Posthumus Notarissen - E-health Notariskantoor Tijdhof, Daverschot & De Jong Posthumus
SAMEN

POSITIEF GEZOND - In de gemeente Hoogeveen

Je geldzaken

in balans

Rust, een gevoel van onafhankelijkheid en de ruimte om de toekomst te plannen. Financieel gezond zijn heeft veel voordelen. Maar door de duurdere boodschappen en de hoge energie- en brandstofprijzen staat de financiële gezondheid van veel Nederlanders onder druk. Wil jij aan de slag met je geldzaken? Lees dan verder.

Je financiën op een rij

Om grip te krijgen op je financiën, is het belangrijk om te weten wat er per maand binnenkomt en hoeveel er uitgaat. Begin daarom met het in kaart brengen van je inkomsten en uitgaven. Door hier een overzicht van te maken kom je erachter wat je per maand nu echt te besteden hebt.

Tip:

Op de website van het Nibud kun je gratis een begroting downloaden. In dit Exceldocument staan er al veel inkomsten en uitgaven tussen. Je hoeft alleen nog maar de bedragen in te vullen. Klik hier voor het Exceldocument:

Kijk waar je kunt (be)sparen

Wanneer je je geldzaken op een rijtje hebt gezet, is het tijd om te kijken waar je op kunt besparen. Kijk hier kritisch naar. Welke uitgaven zijn echt nodig? En welke niet? Denk aan abonnementen die opgezegd kunnen worden of boodschappen die goedkoper gehaald kunnen worden. Houd je geld over? Vergeet dan niet om 10% van je inkomen te sparen.

Financiële buffer

Het Nibud adviseert naast 10% van je inkomen te sparen, ook een financiële buffer aan te leggen.

Met die buffer kun je onverwachte, grote en noodzakelijke kosten betalen. In principe adviseert het Nibud voor alleenstaanden een buffer van €6.500 en voor een gezin met twee kinderen een buffer van €10.000.

Over het Nibud:

Het Nibud is een onafhankelijk kennis- en adviescentrum op het gebied van huishoudfinanciën. Met hun tools, tips en adviezen streven ze naar een Nederland zonder geldproblemen. Kijk voor meer informatie op nibud.nl.

Geen financiële ruimte?

Kom je niet uit met je inkomsten en uitgaven? Of dreigen er schulden te ontstaan? Of is het maken van een overzicht niet eens mogelijk omdat er al (grote) schulden zijn? Dan kun je meerdere dingen doen. Er zijn in Nederland veel handige websites, vrijwilligersorganisaties en instanties die gratis hulp kunnen bieden. Loop in ieder geval niet te lang rond met je geldzorgen. Het kan iedereen overkomen.

Neem contact op met Geldfit

Geldfit kan je telefonisch adviseren over je geldzaken, maar ook via de chat of e-mail. Het is ook mogelijk om een geldtest te doen om te kijken hoe je ervoor staat via
www.geldfit.nl/test.

Zelfjeschuldenregelen.nl

Met de tool zelfjeschuldenregelen van het Nibud maak je zelf binnen 1 minuut een realistisch aflosplan wanneer je beginnende schulden hebt.

BerekenUwRecht

Check BerekenUWrecht.nl en bereken in een paar stappen op welke bedragen en/of toeslagen je mogelijk recht hebt. Ook krijg je te zien waar je deze kunt aanvragen.

Tegemoetkoming voor gezinnen

Heb je kinderen en een laag inkomen? Via ‘Sam& voor alle kinderen’ kun je een aanvraag doen voor vergoeding voor bijvoorbeeld schoolspullen, sportcontributie, muziek- en zwemles. ‘Sam& voor alle kinderen’ zorgt ervoor dat de aanvraag bij de juiste organisatie terechtkomt.

Vrijwilligers

Een vrijwilliger bij jou in de buurt kan helpen om samen met jou je administratie weer op orde te krijgen. De getrainde vrijwilligers van SchulphulpMaatje begeleiden en ondersteunen mensen met geldproblemen. Kijk voor meer informatie op www.schuldhulpmaatje.nl.

Op www.lsta.nl vind je andere lokale initiatieven die helpen bij geldzaken.

Hulp en advies van uw gemeente

Trek aan de bel bij de gemeente wanneer je schulden of geldzorgen hebt. De gemeente helpt inwoners om hun schulden op te lossen. Hoe deze hulpverlening eruit ziet, is per gemeente verschillend.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: