Voorpagina Voorwoord De Zorgzaak Stichting Welzijnswerk Hoogeveen SWW Hoogeveen Focus op jeugd en jongeren Spelerwijs Roelof van Echten College Interview met Machteld Huber De Westerkim Spinnenwebmodel Delu Je geldzaken in balans Zorgorganisatie Treant Treant Zorggroep Zwembad De Dolfijn - NNCZ Zwembad De Dolfijn NNCZ Stark - Spelerwijs De digitale overheid Bibliotheek Hoogeveen Tijdhof, Daverschot & De Jong Posthumus Notarissen - E-health Notariskantoor Tijdhof, Daverschot & De Jong Posthumus
SAMEN

POSITIEF GEZOND - In de gemeente Hoogeveen

Jongerenwerker Maron in gesprek met jongeren op het Roelof van Echten College

Focus op jeugd en jongeren

in Hoogeveen

Stichting Welzijnswerk (SWW) staat paraat om de jeugd en jongeren in Hoogeveen te helpen een goede start te maken voor een mooie toekomst. We hebben allerlei projecten en activiteiten om hen te ondersteunen en te laten groeien.

Ons doel is om jongeren en hun ouders te helpen bij een positieve opvoeding en ontwikkeling, zodat elk kind en elke jongere zelfverzekerd en veerkrachtig kan worden. We kijken niet alleen naar problemen, maar vooral naar talenten en zelfvertrouwen. We willen een veilige omgeving creëren waar jongeren kunnen bloeien. Van jongerenwerk tot ondersteuning voor jonge mantelzorgers, we zijn er voor alle jeugd in Hoogeveen. We werken samen met kinderen, jongeren, ouders, scholen en andere partners in de gemeente.

Jongerenwerk: dichtbij en betrokken

Onze jongerenwerkers zijn te vinden waar de jongeren zijn: op school, straat, in de buurt of in de wijk. Ze helpen jongeren om problemen aan te pakken en uitdagingen aan te gaan. Door naast jongeren te staan en samen aan oplossingen te werken, stimuleren ze hen om verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen leven. Daarnaast zoeken ze voortdurend naar talenten die jongeren kunnen inzetten bij het organiseren van activiteiten en projecten.


Talentenjagers

Het stimuleren van talent begint al op jonge leeftijd: Talentenjagers Hoogeveen laat nieuwsgierige kinderen kennis maken met boeiende leefwerelden en hun talenten ontdekken. Ze komen in contact met mensen met interessante beroepen en krijgen daardoor een bredere kijk op de wereld. Zo verbreden zij hun horizon en groeit hun zelfvertrouwen en het idee: “dat wil ik ook wel”.

Ieder schooljaar starten nieuwe groepen Talentenjagers met kinderen uit de groepen 7 en 8 van de basisschool.


Op alle scholen

Elke ouder gunt zijn kind een fijne jeugd en een mooie schooltijd. Want dit is een belangrijke tijd in het leven van een kind. Soms gaat het thuis of op school minder goed. Misschien merk je dat je kind al een tijdje minder goed eet of slaapt, vaker ruzie maakt of stiller is dan normaal. Dat kan gebeuren, maar als ouder kun je daar wel mee zitten. Dat hoeft niet. Op alle scholen zijn onze jeugdmaatschappelijk werkers aanwezig om ondersteuning te bieden bij opgroeien en opvoeden, thuis, in de buurt of op school. Je staat er dus niet alleen voor.

Ouders en kinderen

Ken je VVE&O al? Dat staat voor Voor- en Vroegschoolse Educatie en Opvoedingsondersteuning, een hele mond vol! Maar eigenlijk is het superleuk en leerzaam. We helpen ouders en kinderen van 0 tot 6 jaar met opvoeding en taalontwikkeling. Met programma’s zoals Boekenbeer, Puktas en Taaltas maken we leren speels en passend bij de kleintjes. Het is echt een feestje om samen aan de slag te gaan! Natuurlijk hoort daar ook voorlezen bij, en we hebben zelfs oudergroepen en een moedergroep waar we ervaringen delen over opvoeden en opgroeien.

Met een maatje kom je verder

Maatjes zijn er voor kinderen, jongeren en ouders die wat extra hulp kunnen gebruiken thuis of op school. Maatje op Maat staat klaar voor kinderen en jongeren die een steuntje nodig hebben bij schoolwerk of in hun sociale leven. Je spreekt samen af, thuis of op school. Bij Maatje op Maat kun je bijvoorbeeld een leesmaatje of huiswerkmaatje krijgen. Samen werk je hard, kun je ook lachen en praat je over van alles en nog wat. En dat werkt! Maatje@home is er speciaal voor gezinnen. Soms is een beetje extra hulp of wat handige tips van ervaren ouders precies wat een gezin nodig heeft. Bij Maatje@home bepaal je zelf waar je hulp bij wilt. Moeder Ella vertelt: “Het was lastig om activiteiten te ondernemen met een baby en een peuter van drie jaar, terwijl ik dat wel graag wilde. Met mijn maatje werd dat veel makkelijker en zag ik er niet meer tegenop. Samen gaan we met de kinderen naar de speeltuin of de bibliotheek.”


Meer informatie?

Wil je meer weten over wat SWW voor jou en je kind kan betekenen? Kijk op www.swwh.nl. Bezoek ons op het Centraal Bureau van SWW aan Het Haagje 119, waar we elke werkdag een inloopspreekuur hebben van 9.00 tot 12.00 uur of bel 0528 278 855.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: