Voorpagina Voorwoord De Zorgzaak Stichting Welzijnswerk Hoogeveen SWW Hoogeveen Focus op jeugd en jongeren Spelerwijs Roelof van Echten College Interview met Machteld Huber De Westerkim Spinnenwebmodel Delu Je geldzaken in balans Zorgorganisatie Treant Treant Zorggroep Zwembad De Dolfijn - NNCZ Zwembad De Dolfijn NNCZ Stark - Spelerwijs De digitale overheid Bibliotheek Hoogeveen Tijdhof, Daverschot & De Jong Posthumus Notarissen - E-health Notariskantoor Tijdhof, Daverschot & De Jong Posthumus
SAMEN

POSITIEF GEZOND - In de gemeente Hoogeveen

Ontwikkelbedrijf maakt werk van

duurzame inzetbaarheid

Het leerwerkbedrijf van de gemeenten Hoogeveen, De Wolden en Midden-Drenthe heeft een eigen vitaliteitsprogramma, Stark&Fit. Het programma is opgestart door een aantal enthousiaste personeelsleden met als doel medewerkers meer bewust te maken van de voordelen van beweging, gezonde en gevarieerde voeding en mentaal welzijn. “Want medewerkers die lekker in hun vel zitten, zijn de motor van een gezonde organisatie”, vertelt een van de initiatiefnemers enthousiast.

Het Stark&Fit traject biedt - in samenwerking met lokale professionals - in vier thema’s workshops en instructielessen aan, aan de medewerkers van het ontwikkelbedrijf. De thema’s zijn gezonde voeding, sport en beweging, mindfulness en ontwikkeling. Daarnaast is er een basisprogramma: een diëtist en chiropractor houden spreekuur binnen het bedrijf en er is wekelijks de mogelijkheid deel te nemen aan een meditatiesessie.

Het project biedt kansen voor vitaliteit, duurzame inzetbaarheid en persoonlijke ontwikkeling binnen de organisatie. Bij Stark gaan ze verder dan een wandeling tijdens de lunchpauze. Waarom zou je medewerkers tijdens werktijd een uur laten bootcampen? Het antwoord komt van een van de deelnemers aan deze workshop: “’s avonds naar de sportschool is niets voor mij, maar deze onderbreking geeft nieuwe energie voor de tweede helft van de werkdag”. Of wat te denken van een workshop drummen? De organisator lacht als ze eraan terugdenkt; “behalve de nodige reuring zorgt samen muziek maken ook voor verbinding tussen collega’s. Je gaat samen op zoek naar het beste ritme. Bovendien wordt men uitgedaagd in zulke sessies; dingen doen die je anders niet doet, dat is een goede stimulans voor ontwikkeling.”

Het ontwikkelbedrijf is letterlijk en figuurlijk in beweging. Het Stark&Fit-programma blijkt een belangrijke factor in vitaliteit en duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Voor sommigen een prettige bijkomstigheid, die maakt dat werkplezier vergroot wordt. Voor anderen is het programma het startschot voor een gezonder leven, een ergonomisch betere houding, een positieve blik naar de toekomst.

Meer informatie?

www.wijzijnstark.nl

Op tijd starten met gezond eten

daar heb je later profijt van

Gezond eten en voldoende bewegen. We weten dat het goed voor ons is, maar we doen het niet allemaal en altijd. Kinderopvangorganisatie Spelerwijs uit Hoogeveen besteedt daarom extra aandacht aan gezonde gewoontes. “Jong geleerd is gezond opgroeien”, zegt directeur Marian Kleve van Spelerwijs. “Dan heb ik het over eten en drinken, maar ook over voldoende bewegen en spelend leren.”

Op alle 22 vestigingen van de organisatie zijn sinds kort nieuwe regels van kracht. Daarin staat onder andere hoeveel boterhammen maximaal gegeten mogen worden, dat het volkorenbrood moet zijn en dat de kinderen moeten beginnen met hartig en daarna pas zoet beleg mogen.

Kind vraagt thuis om abrikoos

“Ook bieden we rauwkost en vers fruit aan”, zegt Kleve. Daarbij laten ze de jonge Hoogeveners ook kennismaken met het minder voor de hand liggende fruit. “Dus niet alleen appel, banaan en peer, maar ook eens abrikoos en meloen. We hoorden van een ouder dat een kind thuis ineens om abrikoos vroeg. ‘Dat heeft ze nog nooit gevraagd’, zei de verbaasde ouder.”

Marian Kleve: Jong geleerd is gezond opgroeien

Spelerwijs biedt peuteropvang, kinderdagopvang van kinderen tot vier jaar, voorschoolse- en buitenschoolse opvang. Dat gebeurt voornamelijk in de gemeente Hoogeveen. Bij de organisatie werken ongeveer honderd mensen.
“We hebben veel aandacht voor de kwaliteit van het personeel en we hebben een sociale achtergrond”, zegt directeur Marian Kleve. “Dat betekent onder andere dat we de landelijke uurprijs bieden. We hebben ook een eigen leerbedrijf en kunnen gelukkig aan voldoende nieuwe personeelsleden komen.”

Vroeg beginnen

Spelerwijs heeft pas kortgeleden het voedingsbeleid vastgesteld, maar besteedde al wel eerder aandacht aan voeding en bewegen. “Zes jaar geleden zijn we al overgestapt van ranja naar water drinken. In het begin was dat nog wel een dingetje. Ouders moesten er aan wennen, maar inmiddels weten ze niet beter. Een gezonde leefstijl jong aanleren is de doestelling van Spelerwijs.”

Ook bij traktaties die ouders bij de verjaardag van hun kind meegeven, dringt de kinderopvangorganisatie aan op bewustzijn. ”Je kunt ook trakteren met een klein cadeautje of met fruit.”

Meer informatie?

Kijk voor meer informatie op www.spelerwijs-hoogeveen.nl.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: