Voorpagina Voorwoord Keep in Touch Hulpverlening Sport en cultuur in Goeree Overflakkee Benschop Figee Notarissen Dorp van morgen Oost West Wonen Jongeren Op Gezond Gewicht Jan Arends Peuteropvang - Leerlijn Groepshulp Kinderopvang Kibeo Stichting Sjaloom Zorg - E-health Stichting Sjaloom Zorg Careyn - Zuidwester Careyn Eigenz Kibeo - Stichting ZIJN Stichting ZIJN
in de gemeente Goeree-Overflakkee 

"Kom eens om een bakkie!"

Piet van der Kroon (56) woont al zijn hele leven in Nieuwe Tonge. En sinds 3,5 jaar helemaal zelfstandig, met een beetje begeleiding van Sjaloom Zorg.

Piet heeft een Autisme Spectrum Stoornis en bleef daarom bij zijn ouders wonen. “Ik hoefde nooit iets zelf te doen”, vertelt hij. “Mijn moeder maakte zelfs mijn broodtrommel nog klaar.” Na het overlijden van zijn ouders kon Piet in de huurwoning blijven wonen maar toen moest hij ineens wel alles zelf regelen. Zijn collectie miniatuur tractoren verhuisde naar de woonkamer en van zijn zus leerde hij wassen, koken en poetsen. “Maar als ik ’s avonds thuiskwam was er niemand meer om een praatje mee te maken, en dat was lastig.”

Hulp op maat

Via de gemeente kon Piet ambulante zorg regelen. Dat is individuele begeleiding voor mensen die zelfstandig wonen. “Nu voel ik me gewoon veel beter”, zegt Piet. “Mijn begeleiding komt een uurtje in de week. Ik kan dan even mijn ei kwijt, we nemen de post door, en soms helpen ze met praktische zaken. Zoals iets online bestellen of met een doktersafspraak. Ze helpen me ook om nieuwe vrienden te maken.”

Zelfverzekerd

“Veel mensen zeggen dat ik erg veranderd ben. Vroeger was ik een stille muis maar nu ben ik een stuk zelfverzekerder. Ik heb geleerd om de dingen waar ik mee zit niet op te kroppen, maar erover te praten. Ik ben socialer geworden. Als ik nu iemand aardig vind, dan vraag ik gewoon: kom eens om een bakkie bij mij thuis!”

Wil je meer weten over ambulante zorg? Kijk eens op www.sjaloomzorg.nl, bel regiomanager Corrie de Boed 06-57227725 of mail naar [email protected].


Chatten met de psycholoog

In Nederland gebruiken jaarlijks zo’n 9 miljoen mensen het internet om hulp te zoeken voor psychische problemen. Helemaal sinds corona is het steeds gebruikelijker om voor deze problemen via de computer professionele hulp te krijgen.

E-health

Bij online hulpverlening (e-health) worden patiënten via het internet geholpen bij hun problemen. Zij kunnen bijvoorbeeld depressief zijn of een eetstoornis hebben. Binnen een afgeschermde online omgeving krijgt de patiënt vragen en oefeningen. Soms hoort het bij de behandeling om daarnaast te chatten/videobellen voor extra ondersteuning, maar dit is bij elke aanbieder van online zelfhulp anders.

Van anoniem tot mobiel

Zo bestaan er e-health aanbieders waarbij de patiënt anoniem een traject kan doorlopen zonder dat de huisarts of zorgverzekeraar hiervan op de hoogte wordt gesteld. Andere online therapie platformen doen aan ‘blended care’, waarbij ze e-health combineren met klassieke begeleiding.

Tegenwoordig is het ook mogelijk om via een app een e-health cursus te doen.

Nieuw onderdeel

E-health is voor zowel hulpverleners als patiënten een relatief nieuw onderdeel van de geestelijke gezondheidszorg. Het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) wijst online hulpverleners erop dat ze extra oplettend moeten zijn wanneer zij via e-mail of chat contact hebben met hun patiënten. Psychologen kunnen informatie mislopen die ze normaal gesproken halen uit lichaamstaal.

Groot aanbod

Voor veel mensen kan e-health een uitkomst zijn, omdat er talloze mogelijkheden zijn op gebied van begeleiding, privacy en kosten.

Denk je dat e-health een manier kan zijn om jouw psychische klachten te verhelpen? Informeer jezelf dan goed over de verschillende behandelingen en de aanbieders. Dit kan bijvoorbeeld via je eigen huisarts.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: