Voorpagina Voorwoord Keep in Touch Hulpverlening Sport en cultuur in Goeree Overflakkee Benschop Figee Notarissen Dorp van morgen Oost West Wonen Jongeren Op Gezond Gewicht Jan Arends Peuteropvang - Leerlijn Groepshulp Kinderopvang Kibeo Stichting Sjaloom Zorg - E-health Stichting Sjaloom Zorg Careyn - Zuidwester Careyn Eigenz Kibeo - Stichting ZIJN Stichting ZIJN
in de gemeente Goeree-Overflakkee 

Gemeente Goeree-Overflakkee zet zich in voor gezonde omgeving voor kinderen en jongeren

Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) is een landelijk initiatief dat streeft naar een samenleving waarin alle kinderen en jongeren (0-19 jaar) wonen, leren, recreëren en werken in een omgeving waarin een gezonde leefstijl de normaalste zaak van de wereld is. Gemeente Goeree-Overflakkee heeft zich in 2015 bij dit initiatief aangesloten. JOGG-regisseur binnen de gemeente Sjoerd Maller stuurt erop aan dat partijen in de wijk meer aandacht hebben voor voeding, sport en bewegen. Dit onder de noemer ‘Kind naar gezond gewicht’.

De JOGG-aanpak is ingesteld om de omgeving waarin kinderen en jongeren opgroeien structureel gezonder te maken

“De aanpak is erop gericht dat kinderen en jongeren gezond eten, genoeg bewegen en goed slapen”, vertelt Sjoerd. “Dit gebeurt onder andere door in verschillende omgevingen zoals thuis, op school, in de vrije tijd of op het werk gezonde keuzes makkelijk en vanzelfsprekend te maken. Voorbeelden van projecten die op Goeree-Overflakkee lopen zijn ‘Teamfit’, ‘Gezonde School’ en ‘Gezonde Kinderopvang’.”

Eén op de 7 kinderen heeft overgewicht en dat is op Goeree-Overflakkee niet anders

Sjoerd geeft aan dat overgewicht een maatschappelijk probleem is en dat we dit als overheid niet alleen kunnen oplossen.

“We hebben iedereen nodig. Daarom brengen we binnen ons netwerk bestuurders, beleidsmakers en professionals bij elkaar. Samen richten we de samenleving gezonder in. Inmiddels hebben 212 gemeenten zich aangesloten bij de JOGG-beweging.”

De ambitie van gemeente Goeree-Overflakkee is om te blijven werken aan een gezondere jeugd die opgroeit in een gezonde omgeving

“Hierbij zijn er volop kansen om voldoende te bewegen en gezond te eten. Of we nu werken aan beleid voor een veilige buurt, afspraken maken met de supermarkt over gezonde voeding of op school een watertappunt plaatsen… samen maken we gezond gewoon.”

Meewerken en meedoen!

Wilt u ook meewerken aan een gezonde aanpak op het werk, de vereniging, de school, de kinderopvang of een andere omgeving? Neem dan contact op met Sjoerd Maller via [email protected].

GymPlus: Beweegplezier voor ieder kind

De gemeente biedt extra gymlessen na schooltijd aan onder de noemer GymPlus. Sportteam GO organiseert jaarlijks 10 gratis GymPlus-lessen in ieder dorp op Goeree-Overflakkee. Deze zijn speciaal voor kinderen uit groepen 4 tot en met 6 van de basisschool die moeite hebben met bewegen en het vinden van een passende sport.

Plezier staat centraal

De kinderen klimmen, klauteren, balanceren, springen en maken zelfs koprollen om hun beweegvaardigheden te ontwikkelen. Ook ligt de focus op vloeiend schakelen tussen bewegingen, een vaardigheid die levenslang van pas komt, bijvoorbeeld bij het behalen van het rijbewijs.

In het tweede kwartaal van 2023 vond de eerste editie van GymPlus plaats. Ouders waren positief. Een ouder zei: “Mijn kind vond het fijn dat er andere kinderen waren op hetzelfde niveau, dat gaf plezier en zelfvertrouwen”. 85% van de deelnemers werd aanzienlijk vaardiger in bewegen.

Tweede editie start in februari

In februari 2024 start de tweede editie van GymPlus. Merkt u dat uw kind moeite heeft met balanceren, het lastig vindt om over de kop te gaan en/of onzeker is in bewegen? Neem contact op met de intern begeleider van de basisschool of mail Chantal van der Klooster via [email protected].

Doe mee en geef uw kind de kans om beweegvaardigheden te verbeteren met GymPlus!

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: