Voorpagina Voorwoord Keep in Touch Hulpverlening Sport en cultuur in Goeree Overflakkee Benschop Figee Notarissen Dorp van morgen Oost West Wonen Jongeren Op Gezond Gewicht Jan Arends Peuteropvang - Leerlijn Groepshulp Kinderopvang Kibeo Stichting Sjaloom Zorg - E-health Stichting Sjaloom Zorg Careyn - Zuidwester Careyn Eigenz Kibeo - Stichting ZIJN Stichting ZIJN
in de gemeente Goeree-Overflakkee 

Peuteropvang als een belangrijke aanvulling op de opvoeding en ontwikkeling van het kind

In 2022 zette gemeente Goeree-Overflakkee, samen met kinderopvangorganisaties op het eiland, een onderzoek uit naar de opvangwensen van ouders met peuters (2 en 3 jaar). Bijna 150 ouders vulden een online vragenlijst in en er werden interviews afgenomen. Eén van de belangrijkste onderzoeksuitkomsten toen was dat de informatievoorziening over peuteropvang beter kon. Ouders weten vaak niet goed wat de mogelijkheden zijn én wat het nut van peuteropvang is. Het idee voor het lanceren van een campagne over peuteropvang was geboren.

Begin september van dit jaar werd de campagne gelanceerd

Dit gebeurde in het bijzijn van een breed netwerk van betrokken, lokale partijen, bij peuteropvangaanbieder Het Kinderpaleis in Middelharnis. In de campagne - met de slogan ‘Spelenderwijs je kind voorbereiden op de basisschool’ - dragen kinderopvangaanbieders, onderwijs én organisaties als gemeente en het Centrum voor Jeugd en Gezin de eerder gezamenlijk opgestelde kernboodschap uit: Peuteropvang is een belangrijke aanvulling op de opvoeding en ontwikkeling van uw kind. Daarnaast zorgt het voor een goede balans tussen werk en gezin. Kies daarom voor peuteropvang op Goeree-Overflakkee.

Peuteropvang is een ontwikkel- instrument

Peuteropvang wordt nu nog vaak gezien als arbeidsinstrument: het kind gaat vaak naar de opvang omdat de ouder moet werken. Het is veel meer dan dat. Het is een ontwikkelinstrument. Het ondersteunt peuters in hun ontwikkeling en het is een goede voorbereiding op de basisschool.

Peuteropvang in elk dorp

Op Goeree-Overflakkee zijn verschillende aanbieders van peuteropvang met verschillende missies, visies en kernwaarden. Zo is er altijd een peuteropvangaanbieder die aansluit op de gewoontes van thuis. In alle dorpen is peuteropvang mogelijk. KidzEiland biedt op 15 locaties op het eiland peuteropvang aan. Kibeo heeft 6 reguliere locaties, er zijn 4 Wiedewei locaties (‘groene’ opvang) en er is 1 Elorah locatie (christelijk reformatorische peuteropvang). Daarnaast zijn er vestigingen van Het Kinderpaleis in Oude-Tonge en Middelharnis. Kinderopvang Flakkee heeft een locatie in Dirksland en Stichting Christelijke Peuterspeelzaal ‘Prinses Amalia’ heeft een locatie in Ouddorp.

Het Ontwikkelbedrijf helpt werkzoekenden naar een baan in de kinderopvang

In mei van dit jaar ging de leerlijn Groepshulp Kinderopvang van start bij het Ontwikkelbedrijf van gemeente Goeree-Overflakkee. Het traject is uniek in Nederland. Samen met Voorne-Putten Werkt (gemeente Nissewaard) en HWwerkt! (gemeente Hoeksche Waard) helpen zij werkzoekenden naar een baan in de kinderopvang. Een groepshulp ondersteunt de pedagogisch medewerkers van een opvang, bijvoorbeeld bij de brood- en fruitmaaltijden. Of bij het klaarzetten van het knutselwerk. Ook zorgt de groepshulp ervoor dat de vestiging er netjes en verzorgd uitziet.

Elsa Jefter is een van de deelnemers aan de leerlijn

Elsa heeft 8 weken een traject gevolgd in het Ontwikkelbedrijf. Zo heeft ze haar kinder-EHBO-diploma gehaald en het werkboek ‘Assistent Dienstverlening Mbo niveau 1 doorlopen’. Vervolgens heeft ze haar vaardigheden in de praktijk gebracht bij kinderopvangorganisatie Kidzeiland. Dit werd beloond met een Mbo praktijkverklaring en een dienstverband.

Elsa werkt nu als groepshulp op de Peuterspeelzaal en BSO van Kidzeiland

“Ik ben erg blij dat ik de leerlijn heb mogen volgen. Ik heb altijd al met kinderen willen werken en schoonmaken doe ik ook graag.

De combinatie is perfect voor mij. Als groepshulp mag ik met de kinderen spelen, puzzelen, knutselen en gesprekjes voeren. Ik vind het fijn om bij Kidzeiland te werken. Ik heb vriendelijke en behulpzame collega’s en ben blij dat ik deze kans heb gekregen.”

Maaike Stadhouders, BSO-coördinator bij Kidzeiland, is minstens zo enthousiast

“Kidzeiland was gelijk enthousiast om mee te doen met de leerlijn. We zijn erg blij met Elsa. Voor ons was het nieuw om met een groepshulp te gaan werken, maar we merken nu al dat Elsa veel werk van de pedagogisch medewerkers uit handen neemt. Pedagogisch medewerkers krijgen steeds meer taken en dan is het fijn dat de groepshulp de hand- en spandiensten eromheen kan oppakken.

Zo kunnen pedagogisch medewerkers aandacht blijven geven aan de kinderen. Elsa straalt tijdens het werken en we zien dat ze al steeds meer taken op zich neemt.”

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: