Voorpagina Voorwoord De Vijverhof Voel je goed! Adviesgroep Sociaal Domein Meedoen voelt goed. Ook voor kinderen! Leger des Heils - Aida Welzijn Capelle: altijd in de buurt Welzijn Capelle Goede ondersteuning en zorg voor ouderen Hess Uitvaartzorg Helpen maakt het leven leuker! Wij zijn er voor mantelzorgers Huizen van de Wijk De Vijverhof - CJG Capelle aan den IJssel Sportief Capelle - IJsselland Ziekenhuis IJsselland Ziekenhuis Bibliotheek aan den IJssel - E-health Eenzaamheid onder jongeren Stichting JOZ Capelle
in de gemeente Capelle aan den IJssel

Wegwijs op het internet, de bibliotheek helpt je verder!

Boodschappen doen, bankieren en beeldbellen met je dierbaren of je eigen gegevens van de huisarts of het ziekenhuis inzien. Het internet is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. En je kunt steeds meer met je computer of mobiele telefoon.

Je weg weten te vinden op internet is nodig én kan heel leuk zijn. Denk aan online spelletjes doen, muziek luisteren of de krant lezen. Ook hebben mensen vandaag de dag veel en vaak contact met elkaar via internet en blijf je online snel en makkelijk op de hoogte, van de wereldreis van jouw kleindochter bijvoorbeeld of de blog van jouw beste vriendin. Het internet kan je van dienst zijn, als je (tijdelijk) minder goed uit de voeten kunt, maar wel een boodschapje nodig hebt of een declaratie wilt indienen bij je zorgverzekeraar. Weten hoe je het internet gebruikt - en op een veilige manier - is essentieel.

Onze Digimaatjes leggen je graag uit hoe het werkt, ín de bibliotheek en altijd één-op-één; prettig en vlot, ook wordt jouw privacy zo gewaarborgd. Digimaatjes zijn bevlogen medewerkers van de Rabobank, getraind om jou zo goed mogelijk op weg te kunnen helpen. Aan de hand van jouw vragen maken jullie samen een plan en bepalen jullie hoe vaak je afspreekt in de bibliotheek. En, na afronding van het traject krijg je van de Rabobank een jaarabonnement van Bibliotheek aan den IJssel cadeau!

“Een Digimaatje maakt de eerste stappen online makkelijker. Hij of zij kan je de weg wijzen en zaken verduidelijken, en bij vragen of onzekerheden staat jouw Digimaatje voor je klaar. Een fijn gevoel!”

Meer weten?

Stuur een e-mail aan coördinator Digitaal Meedoen, Claire Zandvliet: c.zandvliet@biblio­theekaandenijssel.nl of bel 010 450 32 44. Je kunt je ook aan de balie van de Rabobank aanmelden.

Chatten met de psycholoog

In Nederland gebruiken jaarlijks zo’n 9 miljoen mensen het internet om hulp te zoeken voor psychische problemen. Helemaal sinds corona is het steeds gebruikelijker om voor deze problemen via de computer professionele hulp te krijgen.

E-health

Bij online hulpverlening (e-health) worden patiënten via het internet geholpen bij hun problemen. Zij kunnen bijvoorbeeld depressief zijn of een eetstoornis hebben. Binnen een afgeschermde online omgeving krijgt de patiënt vragen en oefeningen. Soms hoort het bij de behandeling om daarnaast te chatten/videobellen voor extra ondersteuning, maar dit is bij elke aanbieder van online zelfhulp anders.

Van anoniem tot mobiel

Zo bestaan er e-health aanbieders waarbij de patiënt anoniem een traject kan doorlopen zonder dat de huisarts of zorgverzekeraar hiervan op de hoogte wordt gesteld. Andere online therapie platformen doen aan ‘blended care’, waarbij ze e-health combineren met klassieke begeleiding. Tegenwoordig is het ook mogelijk om via een app een e-health cursus te doen.

Nieuw onderdeel

E-health is voor zowel hulpverleners als patiënten een relatief nieuw onderdeel van de geestelijke gezondheidszorg. Het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) wijst online hulpverleners erop dat ze extra oplettend moeten zijn wanneer zij via e-mail of chat contact hebben met hun patiënten. Psychologen kunnen informatie mislopen die ze normaal gesproken halen uit lichaamstaal.

Groot aanbod

Voor veel mensen kan e-health een uitkomst zijn, omdat er talloze mogelijkheden zijn op gebied van begeleiding, privacy en kosten. Denk je dat e-health een manier kan zijn om jouw psychische klachten te verhelpen? Informeer jezelf dan goed over de verschillende behandelingen en de aanbieders. Dit kan bijvoorbeeld via je eigen huisarts.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

















<