Voorpagina Voorwoord De Vijverhof Voel je goed! Adviesgroep Sociaal Domein Meedoen voelt goed. Ook voor kinderen! Leger des Heils - Aida Welzijn Capelle: altijd in de buurt Welzijn Capelle Goede ondersteuning en zorg voor ouderen Hess Uitvaartzorg Helpen maakt het leven leuker! Wij zijn er voor mantelzorgers Huizen van de Wijk De Vijverhof - CJG Capelle aan den IJssel Sportief Capelle - IJsselland Ziekenhuis IJsselland Ziekenhuis Bibliotheek aan den IJssel - E-health Eenzaamheid onder jongeren Stichting JOZ Capelle
in de gemeente Capelle aan den IJssel

Samen bewegen, mét een kop koffie

Bewegen loont. Altijd. En het kan nog gezellig zijn ook. Kijk maar naar deze voorbeelden:

  • Het is vrijdag. Mevrouw Bakker (75) en haar vriendin mevrouw Wapenaar (69) begroeten elkaar vrolijk in de horeca van zwembad Aquapelle. Ze gaan banenzwemmen. De dames kennen elkaar al jaren. Vroeger gingen ze tennissen, maar tegenwoordig zwemmen ze liever. “We worden een dagje ouder. Als je zwemt, dan voel je je lijf niet zo. En kun je lekker kletsen”, vertelt mevrouw Bakker.
  • Ondertussen is in het warmwaterbad een groepje mensen actief dat een bijzondere band heeft met elkaar: ze zijn allen kankerpatiënt. Deze mensen kennen elkaar via het Ondersteuningscentrum De IJssel. Het centrum heeft Sportief Capelle gevraagd of ze samen konden zwemmen. Dit hebben wij kunnen regelen.
  • Ger en Gerda gaan elke week fietsen op de duofiets. Deze speciale fiets kunnen inwoners van Capelle aan den IJssel kosteloos lenen. Ger is vrijwilliger. Gerda kreeg acht jaar geleden een hersenbloeding. Ze is halfzijdig verlamd en het spreken gaat haar moeilijk af. Op de duofiets kunnen zij toch samen bewegen! Na hun rit, drinken ze gezellig een kop koffie.
  • Zeventigplussers volgen de cursus In Balans. “Daarin werken we aan balans en spierkracht van senioren. De kans om te vallen wordt daarmee kleiner. In Balans draait op verschillende locaties in Capelle. Als de cursus na twaalf weken is afgelopen vinden mensen dat vaak zo jammer, dat ze vragen of ze elke week samen kunnen blijven bewegen”, lacht sport- en beweegcoach Johanna. “Dan kijken we wat er mogelijk is. Er is zoveel te doen. Een eigen beweeggroep starten, samen wandelen. Er is zelfs een fanatiek walking voetbalteam!”

Meer weten?

Wilt u ook graag zwemmen, sporten of bewegen in Capelle aan den IJssel en bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Mail ons op [email protected] of bel 010 – 2588787. Wij helpen u graag!

De persoonlijke benadering staat centraal

Dhr. Reyngoudt is patiënt in het IJsselland Ziekenhuis bij afdeling orthopedie. Met orthopedisch chirurg Evelien van der Meij doorliep hij een traject voor zijn beide knieën: inmiddels is hij gerevalideerd én enthousiast over het resultaat.

“Ik had last van meerdere gewrichten, vooral knieën en schouders. Daar tobde ik al jaren mee. Op een gegeven moment vroeg mijn vrouw of het niet eens tijd werd om naar de dokter te gaan? In het ziekenhuis was op de foto’s en de MRI te zien dat de botten elkaar raakten: logisch dat het zeer deed. In de spreekkamer was alle tijd voor mij en samen kwamen we tot een plan.

Eerst werd de linkerknie geopereerd, daar had ik het meeste last van. Op basis van alle informatie is gekozen om alleen het binnenste deel van mijn knie te vervangen. Wat nog goed is, moet je niet vervangen. De resultaten waren erg goed en ook de revalidatie ging sneller dan ik had verwacht. Ik dacht dus: ‘zo snel mogelijk die andere knie ook!’

Mijn verwondering was groot: zes weken na de operatie wandelde ik rustig het ziekenhuis binnen voor een controlefoto. Daarop was te zien dat het allemaal goed zat.

Omdat ik in één jaar aan twee knieën werd geopereerd, werd de ‘opleveringskeuring’ (zoals ik het noem) na anderhalf jaar gepland. Wederom was er alle ruimte om te praten over het resultaat én hoe het gaat. Ik kon mijn knieën weer meer dan voldoende buigen: 50 graden verder dan de richtlijn na operatie! Je kunt wel zeggen dat je nieuwe knieën hebt, maar het blijven uiteindelijk kunstknieën. Het gaat om kwaliteit van leven.

De orthopedisch chirurgen weten heel goed wat ze doen, hebben de tijd voor je en staan voor je klaar. Net als de verpleegkundigen. Al die deskundige, warme zorg waardeer ik zeer. Mankeer je iets aan je lijf: ga naar het IJsselland Ziekenhuis!”

Meer informatie?

Orthopedie IJsselland:
010–258 5965
www.ysl.nl/orthopedie

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

<