Voorpagina Voorwoord ASVZ Regelingen om de winter door te komen St. Philadelphia Zorg Activiteiten in wijkcentra - Warme ontmoetingsplek Stichting JOZ SWO: Brengt ouderen bij elkaar Argos Hulp nodig? Vraag het de Bibliotheek De Boekenberg Kinderkoepel DoorgaanZ - Ouwerkerk Notariaat Stichting Zuidwester Ouwerkerk Notariaat Spijkenisse Medisch Centrum - De Klussendienst WMO Maatwerk Spijkenisse Medisch Centrum Centrum voor de Kunsten Spijkenisse Centrum voor de Kunsten - Spijkenisse
in de gemeente Nissewaard

Voorschoolse educatie voor peuters

Opgroeien en ontwikkelen gaat niet altijd vanzelf. Soms zijn er omstandigheden waardoor een kind extra hulp kan gebruiken. Op de peuteropvanglocaties in gemeente Nissewaard kunnen peuters die een (dreigende) taal- of ontwikkelingsachterstand hebben, gebruik maken van VVE. VVE staat voor Voor- en Vroegschoolse Educatie. Voorschoolse educatie is bedoeld om kinderen van 2 tot 4 jaar op een speelse manier hun (taal)achterstand te laten inhalen voordat ze aan groep 1 beginnen. Dat doen we in de peuteropvang.

Peuters met een door het CJG (consultatiebureau) geïndiceerde (taal)achterstand kunnen in Nissewaard gratis extra dagdelen per week komen op de peuteropvang. De reguliere plaatsing betalen ouders zelf op basis van hun inkomenssituatie, de extra VVE-dagdelen zijn voor alle ouders gratis.

PeuterPlusPlan

Bij de Kinderkoepel observeren en registreren pedagogisch medewerkers de ontwikkeling van de peuters met behulp van PeuterPlusPlan. Met dit digitale hulpmiddel worden alle ontwikkelingsgebieden van een kind gevolgd. Zo worden achterstanden en voorsprongen gesignaleerd. Pedagogisch medewerkers krijgen inzicht in eventuele aandachtspunten, hierdoor kunnen ze gericht ondersteuning bieden.

Intensieve begeleiding

Tijdens de extra dagdelen krijgen VVE-peuters intensieve begeleiding die de (taal)ontwikkeling stimuleert. Vanuit een thema worden verschillende soorten spel en activiteiten aangeboden, die o.a. hun taal verrijken. De woorden komen op diverse manieren en met verschillende activiteiten aan bod. Er worden liedjes met elkaar gezongen, boekjes gelezen, er is een ontdekhoek en verteltafel en het aanbod van materiaal en creatieve en beweegactiviteiten sluiten allemaal aan op het thema.

Door de extra VVE-dagdelen, de intensieve begeleiding en stimulatie van de taalontwikkeling worden ontwikkelingsachterstanden verminderd of verholpen. Zo krijgt elke peuter de best mogelijke start op de basisschool.

Kijk voor een peuteropvanglocatie bij jou in de buurt op www.kinderkoepel.nl.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: