Voorpagina Voorwoord ASVZ Regelingen om de winter door te komen St. Philadelphia Zorg Activiteiten in wijkcentra - Warme ontmoetingsplek Stichting JOZ SWO: Brengt ouderen bij elkaar Argos Hulp nodig? Vraag het de Bibliotheek De Boekenberg Kinderkoepel DoorgaanZ - Ouwerkerk Notariaat Stichting Zuidwester Ouwerkerk Notariaat Spijkenisse Medisch Centrum - De Klussendienst WMO Maatwerk Spijkenisse Medisch Centrum Centrum voor de Kunsten Spijkenisse Centrum voor de Kunsten - Spijkenisse
in de gemeente Nissewaard

Kunst voor iedereen

‘Cultuuraanjager’ Jimmy Plooij verbindt in Nissewaard de kennis en kunsten van het Centrum voor de Kunsten Spijkenisse (CVDKS) met activiteiten in de wijken.

“Naast het aanbod voor scholen (8000 kinderen per jaar) en het vrijetijdsaanbod (beeldende kunst, theater, muziek en dans) zoeken we aansluiting met de kernen en wijken. Docenten komen daarvoor bij maatschappelijke en sociale organisaties. Denk aan woon- en zorginstellingen, de bibliotheek of de wijkcentra. Daarmee worden we zichtbaarder voor inwoners van Nissewaard; óók voor hen die niet vanzelfsprekend met kunst en cultuur in aanraking komen”, vertelt Jimmy.

Puls en ZoBlits

In de afgelopen jaren heeft het CVDKS het wijktheater, muziekplatform Puls en het culturele bewonersplatform ZoBlits opgericht, samen met het team combinatie-
functionarissen van de gemeente. Jimmy: “Hiermee zijn al veel mensen bereikt. Puls biedt een regionaal podium en netwerk voor muzikaal talent om te spelen en ervaringen uit te wisselen.

ZoBlits organiseert culturele evenementen voor heel Nissewaard, zoals o.a. de beschildering van de metrozuilen, een theaterfestival voor lokale amateurspelers, de QR-op-uit-route en de Arts & Crafts fair in Geervliet (25 maart 2023!). Voor nieuwkomers en mensen met een taalachterstand organiseren we, samen met het Taalhuis, het landelijke project ‘Zing Nederlands Met Me’. We zijn ook intensief betrokken bij ‘Talent op Straat’ en ‘Gluren bij de buren’.”

Laten we samen dansen gaan

Enthousiast vervolgt Jimmy: “Een bijzonder project is ‘Laten we samen dansen gaan’: een dans- en muziekproject dat verschillende generaties en leefwerelden met elkaar verbindt. Met een groep van professionele dansers en muzikanten maakten we met vitale ouderen een voorstelling over verlangen, durf en vertrouwen. Iedereen kwam kijken: de verzorgers, familieleden, mantelzorgers en wijkbewoners.

Ouderen in beweging

Tijdens ‘Laten we samen dansen gaan’ gebeurde het ongelooflijke: ouderen kwamen in beweging; op hun eigen manier genoten ze met volle teugen. Én, door de voorstelling kwamen er bij veel mensen allerlei herinneringen boven en maakten ze contact met elkaar en de dansers. Mensen die normaal in zichzelf zijn gekeerd, stonden opeens op om met iemand te dansen en te genieten van de live muziek. Sommige ouderen bleken zelfs erg goed te kunnen dansen. Zoals een zeeman die weer werd herinnerd aan een leven waarin hij als jonge man veel reisde en overal had gedanst. Zo iemand neemt dan opeens het voortouw, terwijl hij best een stugge man is. Dat is ontroerend om te zien.”

Ook een goed idee?

Het CVDKS staat open voor samenwerking, het delen van kennis of het ontwikkelen van mooie nieuwe initiatieven. Ideeën? Neem gerust contact op. Contactgegevens vind je op www.cvdks.nl/contact.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: