Voorpagina Voorwoord ASVZ Regelingen om de winter door te komen St. Philadelphia Zorg Activiteiten in wijkcentra - Warme ontmoetingsplek Stichting JOZ SWO: Brengt ouderen bij elkaar Argos Hulp nodig? Vraag het de Bibliotheek De Boekenberg Kinderkoepel DoorgaanZ - Ouwerkerk Notariaat Stichting Zuidwester Ouwerkerk Notariaat Spijkenisse Medisch Centrum - De Klussendienst WMO Maatwerk Spijkenisse Medisch Centrum Centrum voor de Kunsten Spijkenisse Centrum voor de Kunsten - Spijkenisse
in de gemeente Nissewaard
De eerste deelnemer aan de Koffiebus ontvangt een bloemetje. Vrijwilligers gaan op bezoek bij ouderen die moeilijk naar activiteiten kunnen komen om in de tuin of thuis een bakje koffie te drinken.

SWO: brengt ouderen bij elkaar

Uit onderzoek blijkt dat mensen die geregeld contact hebben met familie, vrienden en buren gelukkiger zijn dan anderen. Een actief sociaal netwerk is dus erg belangrijk. Zeker voor senioren, die vaak naarmate ze ouder worden minder sociale contacten hebben. Met een breed aanbod aan activiteiten en diensten probeert Stichting Welzijn Ouderen (SWO) Spijkenisse een bijdrage te leveren aan de gezondheid en zelfredzaamheid van ouderen in de regio.

Kop koffie & een praatje

Stoelyoga, een maaltijdservice, het internetcafé en taalcursussen. Het zijn maar enkele voorbeelden van de activiteiten en diensten die de SWO voor oudere inwoners organiseert. De een doet mee voor de gezelligheid, de ander wil graag fitter worden. Directeur Ron Janssen vertelt: “Naarmate mensen ouder worden, dunt hun sociale netwerk uit. Dat kan allerlei redenen hebben. Omdat een partner overlijdt of omdat ze door lichamelijke problemen minder mobiel zijn. Tijdens onze activiteiten is aandacht voor dat sociale aspect en nemen we de tijd voor een kop koffie en een praatje. Zo komen deelnemers makkelijker met elkaar in contact.”

Toenemende vraag

De SWO kan deze activiteiten en diensten aanbieden dankzij de inzet van vele betrokken vrijwilligers.

Ze organiseren bijeenkomsten, brengen leden naar een medische afspraak of komen als Maatje bij de mensen thuis. Janssen verwacht, net als vele andere welzijnsorganisaties die met vrijwilligers werken, dat de vraag naar deze vormen van ondersteuning zal toenemen. “De vergrijzing in combinatie met het personeelstekort in de zorg gaat voor frictie zorgen. Om ook in de toekomst aan de vraag te kunnen voldoen, zoeken we nu naar oplossingen.” Beeldbellen en online activiteiten zijn daar voorbeelden van en de stichting heeft daarnaast enkele deelnemers gevraagd om zich als vrijwilliger in te zetten voor een activiteit. “Daar is positief op gereageerd, maar het is géén verplichting. Mensen moeten het in de eerste plaats doen, omdat ze het leuk vinden om te helpen”, legt Janssen uit. Hij benadrukt verder dat de problemen in de informele ouderenzorg echt structurele oplossingen nodig hebben.

Oog voor elkaar

Volgens de directeur is het vooral belangrijk dat inwoners oog voor elkaar blijven houden. Je bewust zijn van de mensen in je omgeving is al een begin. “En wie wat tijd te besteden heeft, kan dat bij ons zelf invullen. De SWO denkt met je mee over welk vrijwilligerswerk het beste bij je past. Er zijn volop mogelijkheden.”

Word vrijwilliger

Ook van betekenis zijn voor de ouderen in Nissewaard? De SWO maakt graag kennis met je. Kijk op www.swospijkenisse.nl/­vrijwilligerswerk-informatie voor de vacatures of stuur een e-mail naar [email protected]. Bellen kan ook via telefoonnummer 0181-695255.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: