Voorpagina Gezond samen leven in uw buurt! Voorwoord Easyslim.nu Stichting Welzijn Lelystad Flever Landstede Lelystad Humanitas - Go! Kinderopvang GO! Kinderopvang Flever - Well Welzijn Lelystad Sportservice Flevoland Lol na school MDF Buurtwerkers Vrijwilligerswerk is goed voor je gezondheid GGD Flevoland Bureau LWPC JOGG De kracht van groen Interview met Machteld Huber Aan de slag met het spinnenwebmodel Landstede - Bureau LWPC Maatschappelijk Dienstverlening Flevoland

De Positief Ouder Worden Bus in het centrum van Lelystad. Wethouder Rinze Broekema in gesprek met een inwoonster over gezond ouder worden.

Zo lang mogelijk vitaal en gezond

Veroudering gaat vanzelf, gezond ouder worden daarentegen niet. Gelukkig kun je zelf veel doen om gezonder oud te worden.

Positief ouder worden is een initiatief van GGD Flevoland. Met het programma Positief Ouder Worden willen wij kwetsbaarheid bij thuiswonende ouderen voorkomen. We delen kennis en versterken de netwerksamenwerking om gezond ouder worden in een gezonde leefomgeving in Flevoland te bevorderen.

Op de website www.positiefouderworden.nl
vind je meer informatie en tips over verschillende onderwerpen zoals Positieve Gezondheid, valpreventie en mondgezondheid. Inwoners, professionals en gemeenten kunnen aan de slag, zodat inwoners van Flevoland zo lang mogelijk vitaal en gezond kunnen blijven.

De bustour: een heel jaar lang langs alle gemeenten in Flevoland in 2023

Tijdens de maanden juni, juli, augustus, september en oktober reisde de bus door alle gemeenten in Flevoland.

Om het gezond ouder worden te bevorderen, bleek de bus een laagdrempelig middel om bewustwording onder inwoners te creëren en om de toeleiding naar lokaal aanbod te faciliteren. Op basis van ingevulde vragenlijsten door de betrokken professionals, gebaseerd op zeven dagen in juni, juli en augustus 2023, is de inzet geëvalueerd en zijn de opbrengsten in beeld gebracht.

Doelen en resultaten

Het hoofddoel was om (aankomende) oudere inwoners te bereiken en bewustzijn te vergroten over gezond ouder worden. De opzet van de bus bood de mogelijkheid om laagdrempelige gesprekken te voeren, wat leidde tot inzicht in de behoeften van ouderen en gerichte doorverwijzingen naar passende ondersteuning.

Versterkte samenwerking en zichtbaarheid

De bus bevorderde samenwerking tussen diverse organisaties, waaronder diëtisten, fysiotherapeuten, zorg- en welzijnsorganisaties, Brandweer en gemeenten. Dit vergrootte de zichtbaarheid van deze organisaties en verbeterde de toegang tot hulp en ondersteuning voor inwoners door toeleiding naar lokaal aanbod.

Diverse gezondheidsthema’s

Tijdens de inzet van de bus werden verschillende gezondheidsthema’s behandeld, zoals gezonde voeding, beweging, mondgezondheid, valpreventie, eenzaamheid, sociaal welbevinden en hersengezondheid. Bezoekers ontvingen een informatieve goodiebag.

De bus; een laagdrempelige manier om bewustwording onder ouderen te vergroten over gezond ouder worden

Inzichtelijke evaluatie

Een online vragenlijst werd ingevuld door 45 vertegenwoordigers van aanwezige organisaties. De evaluatie richtte zich op het aantal bereikte inwoners, doorverwijzingen, samenwerking, het evaluatieproces en beoordelingen van de bus inzet.

Belangrijk om te weten

De inzet van de bus in 2023 was een pilot. We hopen dat in 2024 de bussen opnieuw beschikbaar zijn voor verdere ondersteuning van gezond ouder worden in Flevoland.

(Bron: GGD Flevoland)

Meer weten?

Ga naar www.positiefouderworden.nl
Voor inwoners, professionals en gemeenten.

Van zorg naar gezondheid | Samen PositieF Gezond

lelystad

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: