Voorpagina Gezond samen leven in uw buurt! Voorwoord Easyslim.nu Stichting Welzijn Lelystad Flever Landstede Lelystad Humanitas - Go! Kinderopvang GO! Kinderopvang Flever - Well Welzijn Lelystad Sportservice Flevoland Lol na school MDF Buurtwerkers Vrijwilligerswerk is goed voor je gezondheid GGD Flevoland Bureau LWPC JOGG De kracht van groen Interview met Machteld Huber Aan de slag met het spinnenwebmodel Landstede - Bureau LWPC Maatschappelijk Dienstverlening Flevoland

Vrijwilligers Rita en Tom samen aan het werk - © Fotostudio Wierd

“Vrijwilligerswerk is goed voor je gezondheid”

Vrijwilligerswerk doe je niet alleen voor de ander, ook voor jezelf. Daar kunnen Tom en Rita over meepraten. Beide zijn vrijwilligers in hart en nieren.

Tom (25) wilde aan zichzelf werken en ging als vrijwilliger aan de slag bij Challenge Up van Welzijn Lelystad. Rita (67) wilde haar netwerk vergroten toen ze net in Lelystad kwam wonen. “Het heeft mij een heel mooie kennissen- en vriendenkring gebracht.” Tom vond via vrijwilligerswerk zelfs de liefde van zijn leven.

Challenge Up

Tom begon als vrijwilliger bij Challenge Up van Welzijn Lelystad, op advies van zijn psycholoog. Dit is een project voor maatschappelijke diensttijd speciaal voor jongeren. Eigenlijk had ik er geen zin in, maar in overleg met mijn ouders ben ik toch gaan kijken wat het was. “Eenbeetje prikken, praten… dat werkte voor mij op dat moment heel goed. Binnen een maand of zes was ik getransformeerd van totaal ongemotiveerd naar gemotiveerd en enthousiast!” Uiteindelijk kwam hij via Challenge Up bij Flevolands Jeugdtheater JTL als vrijwilliger terecht. “Ik houd me hier tijdens de voorstellingen met licht en techniek bezig en dat vind ik echt superleuk.”

Gastvrouw in ziekenhuis

Rita wilde graag weer iets gaan doen toen haar kinderen naar school gingen. Ze begon in haar vorige woonplaats Zoetermeer als gastvrouw en dat ligt haar. “Ja, ik houd echt van mensen”, vertelt Rita. Toen ze naar Lelystad verhuisde, werd ze gastvrouw bij ziekenhuis St Jansdal. Ze gaf ook aerobicslessen in verzorgingshuis De Ankerplaats, ze ging mee als begeleider met uitjes van de Zonnebloem en ze was gastvrouw bij Plein 201 van Welzijn Lelystad in de Hanzeborg. Stilzitten? Daar houdt Rita niet van.

Meer mensen leren kennen

Beide genieten van het vrijwilligerswerk en ze zijn vooral blij dat ze deze stap zetten. Tom en Rita hadden allebei een andere reden om zich vrijwillig in te zetten voor een ander. Tom wilde aan zichzelf werken, nieuwe jongeren ontmoeten en hij daagde zichzelf uit door buiten zijn comfortzone te treden. Rita wilde graag Lelystad beter leren kennen en haar netwerk vergroten in -destijds- haar nieuwe woonplaats.

De Vrijwilligerscentrale

Tom en Rita vonden via de Vrijwilligerscentrale van Welzijn Lelystad vrijwilligerswerk. Dit is een breed platform voor al het vrijwilligerswerk in Lelystad. “Wij zijn er voor alle inwoners uit de stad. Het doen van vrijwilligerswerk biedt vele voordelen. Het is goed voor je gezondheid, je blijft langer fit en je ontmoet nieuwe mensen”, zegt Michelle de Jongh van de Vrijwilligerscentrale. Haar collega Ludwig Bruins vult aan: “Het is ook heel dankbaar en zinvol om vrijwilligerswerk te doen, want je kunt écht van betekenis zijn voor een ander. De Vrijwilligerscentrale stimuleert alle vormen van vrijwillige inzet.”

Word ook vrijwilliger

Klik hier voor meer informatie.

Van zorg naar gezondheid | Samen PositieF Gezond

lelystad

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: