Voorpagina Gezond samen leven in uw buurt! Voorwoord Easyslim.nu Stichting Welzijn Lelystad Flever Landstede Lelystad Humanitas - Go! Kinderopvang GO! Kinderopvang Flever - Well Welzijn Lelystad Sportservice Flevoland Lol na school MDF Buurtwerkers Vrijwilligerswerk is goed voor je gezondheid GGD Flevoland Bureau LWPC JOGG De kracht van groen Interview met Machteld Huber Aan de slag met het spinnenwebmodel Landstede - Bureau LWPC Maatschappelijk Dienstverlening Flevoland

De kracht van groen

De bomen in je straat, het park om de hoek en de volkstuinen verderop in de wijk. Allemaal hebben ze een functie voor mens en dier. Groen in je omgeving is goed voor de biodiversiteit, zorgt voor verkoeling en vermindert de effecten van wateroverlast. Maar dat niet alleen. Groen heeft ook positieve effecten op onze gezondheid. Alleen al het zien van groen zorgt ervoor dat jij je beter voelt. Meer weten over de kracht van groen? Lees dan verder.

Groen verbindt

In een park komen mensen van alle leeftijden samen. Dat zet aan tot sociaal contact en leidt tot minder gevoelens van eenzaamheid. Bezoekers, van jong tot oud, komen in de buitenlucht samen om op hun eigen manier te ontspannen, sporten of recreëren en te spelen.

Groen ontspant

Voor een wandeling in het groen hoeven inwoners van Nederland niet ver van huis te gaan. In sommige buurten ligt het dichtbijzijnde groen binnen 100 meter afstand. En dat is maar goed ook. 30 minuten in de natuur wandelen kan je bloeddruk al doen verlagen en je stemming verbeteren. Wist jij dat 96% van de Nederlanders zich gezonder en rustiger voelt na een bezoek aan de natuur?

Groen stimuleert

Lekker klauteren, boomhutten bouwen en in de plassen stampen. Buiten spelen in een natuurlijke omgeving is goed voor de ontwikkeling van kinderen. Een kind dat elke dag in de natuur speelt, maakt makkelijker vriendjes, heeft meer waardering voor de natuur en ook minder last van overgewicht.

Groen heelt

Uit onderzoek blijkt dat mensen die in de buurt wonen van groen en tijd besteden in de natuur zich beter voelen en minder vaak ziek zijn.

Het vermindert het risico op hart- en vaatziektes, diabetes type II, vroeggeboorte, voortijdige dood, stress, hoge bloeddruk en je slaapt beter. Dat komt omdat je in de nabijheid van groen sneller geneigd bent om activiteiten buiten te doen die goed zijn voor je gezondheid. Bovendien heeft de natuur een rustgevende werking die helpt om alle prikkels van een druk leven in de stad te verwerken.

Wil jij je inzetten voor meer groen in jouw buurt?

Hier enkele tips:

  • Begin met je tuin. Meer plek maken voor de natuur voor en achter het huis? Of op je balkon? Volg dan de gratis cursus van IVN Nederland via www.ivn.nl/online-cursussen-over­-de-natuur/een-levende-tuin/
  • Betrek buren bij je plannen. Uit onderzoek blijkt dat buurtinitiatieven succesvoller zijn als meerdere buurtgenoten er enthousiast over zijn.
  • Betrek je gemeente erbij! Die kan jou ondersteunen in je plannen en jou vertellen of er subsidies en/of middelen zijn voor groene initiatieven. Check het via De Groene Subsidiewijzer.

Van zorg naar gezondheid | Samen PositieF Gezond

lelystad

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: