Voorpagina Gezond samen leven in uw buurt! Voorwoord Easyslim.nu Stichting Welzijn Lelystad Flever Landstede Lelystad Humanitas - Go! Kinderopvang GO! Kinderopvang Flever - Well Welzijn Lelystad Sportservice Flevoland Lol na school MDF Buurtwerkers Vrijwilligerswerk is goed voor je gezondheid GGD Flevoland Bureau LWPC JOGG De kracht van groen Interview met Machteld Huber Aan de slag met het spinnenwebmodel Landstede - Bureau LWPC Maatschappelijk Dienstverlening Flevoland

Sietske, Janet, Alie, Annica, Charlotte en Martine zijn welzijnscoach bij Welzijn Lelystad - © Fotostudio Wierd

Welzijnscoaches: wegwijzers en verbinders in de stad

Wil je Andere mensen leren kennen, meedoen met een activiteit bij jou in de buurt of weten waar je met je vraag terechtkunt? De welzijnscoaches van Welzijn Lelystad kijken graag met jou wat bij je past. Ze hebben een goed overzicht van alle activiteiten, initiatieven, en (zorg)organisaties in Lelystad. “Wij zijn de wegwijzers en verbinders in de stad”, vertelt welzijnscoach Janet Smid.

Zinvol

Een welzijnscoach kent het aanbod in Lelystad goed. “Wij komen bij mensen thuis om de vraag en wensen in kaart te brengen. We nemen de tijd om te kijken wat je kunt doen om je leven zinvoller te maken. Loop je tegen bepaalde zaken in je dagelijks leven aan? Wij zijn er voor je!”, zegt welzijnscoach Charlotte Nijland.

Mee naar activiteiten

De drempel kan best hoog zijn om ergens alleen naar binnen te stappen en dan gaat de welzijnscoach mee. “We bellen na een tijdje om te horen hoe het gaat en hoe het bevalt. Soms is het toch niet helemaal wat iemand ervan verwachtte en dan zoeken we verder”, vertelt Janet. “We lopen een tijdje mee en daarna gaat iemand alleen verder, met een groter eigen netwerk.”

Steuntje in de rug

De welzijnscoaches zijn er voor iedere volwassene in Lelystad die een steuntje in de rug kan gebruiken. “Een dierbare verliezen, zorgen over je financiën na bijvoorbeeld een scheiding of een partner die ziek wordt; daar kan iedereen mee te maken krijgen”, legt Janet uit

“Zo was ik bij een mevrouw die zich zorgen maakte over haar man met lichte dementie. Hij vond biljarten erg leuk en dat regelden we samen. Ook gaat hij wekelijks naar de buurtkamer. Meneer vond het fijn om eruit te zijn en zijn vrouw kon even op adem komen.”

Schot in de roos

Waar word je blij van? Wat maakt je gelukkig? Dat is voor iedereen anders. Charlotte: “Ik kwam bij een mevrouw op huisbezoek, omdat ze graag wilde bewegen. Nou, er is meer dan genoeg te doen in Lelystad. Het werd zwemmen en dat bleek een schot in de roos! Tijdens ons gesprek vertelde ze dat ze ook van koken houdt en inmiddels gaat ze met veel plezier naar een eetclub in het wijkcentrum. Ze is heel bij dat ze weer onder de mensen is.”

Welzijn op Recept

De welzijnscoaches werken met vrijwel alle huisartsen en praktijkondersteuners in Lelystad samen. Zij verwijzen door naar de welzijnscoach als de situatie niet duidelijk is en er meer speelt dan alleen lichamelijke klachten.

“We werken binnen Welzijn op Recept volgens het principe Positieve Gezondheid. Dit is een bredere kijk op gezondheid, waarbij lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, zingeving, kwaliteit van leven, meedoen en dagelijks functioneren met elkaar in verbinding staan. Gezondheid gaat namelijk verder dan alleen lichamelijk gezond zijn”, besluiten Janet en Charlotte.

Contact 

Neem gratis en vrijblijvend contact op met de welzijnscoaches via 0320-707 159 of mail naar [email protected] of [email protected]

www.welzijnlelystad.nl

Van zorg naar gezondheid | Samen PositieF Gezond

lelystad

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: