Voorpagina Gezond samen leven in uw buurt! Voorwoord Easyslim.nu Stichting Welzijn Lelystad Flever Landstede Lelystad Humanitas - Go! Kinderopvang GO! Kinderopvang Flever - Well Welzijn Lelystad Sportservice Flevoland Lol na school MDF Buurtwerkers Vrijwilligerswerk is goed voor je gezondheid GGD Flevoland Bureau LWPC JOGG De kracht van groen Interview met Machteld Huber Aan de slag met het spinnenwebmodel Landstede - Bureau LWPC Maatschappelijk Dienstverlening Flevoland

De juiste route naar financiële gezondheid

Verder kijken. De vraag achter de vraag stellen. De vrijwilligers bij het financieel spreekuur in Flevoland spelen een belangrijke rol bij het oplossen van financiële problemen. Meerdere keren per week is er de mogelijkheid om langs te komen met financiële kwesties. “De papierwinkel ontcijferd en weer rust in het hoofd: bezoekers voelen zich gehoord”, vertelt Ellen Hoekstra, coördinator schuldhulppreventie bij MDF (Maatschappelijke Dienstverlening Flevoland).

Een kwijtschelding aanvragen, een uitkeringsaanvraag rond krijgen of online de weg vinden met DigiD: vaak zijn het deze financiële kwesties waarbij hulp welkom is. “En daar biedt het spreekuur hulp”, zegt Ellen. “Al acht jaar zitten enthousiaste vrijwilligers in wijkcentra, bibliotheken en verpleeghuizen door heel de stad klaar om mensen te helpen met hun financiële hulpvraag.”

Meer om het lijf

En de vrijwilligers – inmiddels gegroeid tot 30 - blijven zich daar elke week sterk voor maken. “Inzicht geven en een helpende hand bieden in het doolhof aan regels, daar zijn onze vrijwilligers goed in. Sommige vrijwilligers zijn al vanaf het begin werkzaam bij het spreekuur”, vertelt Ellen. “We kijken en denken mee met de bezoekers. Ook hebben we aandacht voor de onderliggende problemen als daar sprake van is”, legt Ellen uit.

Door hun scherpe inzicht handelen de vrijwilligers snel. “Regelmatig komt het voor dat door de korte lijntjes die we hanteren mensen snel worden doorverwezen naar bijvoorbeeld de voedselbank of maatschappelijk werk. Dan blijkt dat de hulpvraag meer om het lijf had dan de ogenschijnlijke eerste vraag op zich.

Dat is mooi, dat we de bezoekers sneller door kunnen verwijzen, dat ze niet van het kastje naar de muur gestuurd worden. Er zijn heel veel verschillende manieren om het probleem op te lossen”, legt Ellen uit.

Inzicht geven en een helpende hand bieden in het doolhof aan regels, daar zijn onze vrijwilligers goed in

Onnodige stress

Stress heeft een negatieve invloed op de gezondheid. “Het is vervelend en onnodig dat stress door financiële problemen de overhand krijgt. Dat ondermijnt het welzijn: zo zonde om verstrikt te raken in dat steeds beklemmendere web. Op het spreekuur was laatst een mevrouw van 80 jaar. Al jaren kreeg ze automatisch kwijtschelding voor de Gemeentebelasting en dat stopte. Mevrouw verloor het overzicht en kreeg stress. Van DigiD ontbrak de kennis, maar de vrijwilligers hebben stapje voor stapje de aanvraag voor kwijtschelding met haar doorlopen”, licht Ellen toe.

“Het mooie aan ons spreekuur is dat het een inloop is, dus je hoeft geen afspraak te maken. Dit houdt de drempel laag en dat vinden we erg belangrijk. Snel schakelen en de lijntjes kort houden: dat is essentieel in ons werk. Mensen op weg helpen naar financiële gezondheid, maar hen zelf zo veel mogelijk de regie laten houden, dat vormt altijd ons uitgangspunt”, benadrukt Ellen.

Passende route

“Kom vooral langs op ons financieel spreekuur. Samen kijken we naar een passende route, die aansluit bij jouw behoeften. We bieden ondersteuning en nemen de tijd om te luisteren naar wat er écht speelt”, zegt Ellen tot slot.

Meer weten of aanschuiven bij het financieel spreekuur?

Kijk op: www.mdflevoland.nl voor meer informatie.

Van zorg naar gezondheid | Samen PositieF Gezond

lelystad

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: