Voorpagina Gezond samen leven in uw buurt! Voorwoord Easyslim.nu Stichting Welzijn Lelystad Flever Landstede Lelystad Humanitas - Go! Kinderopvang GO! Kinderopvang Flever - Well Welzijn Lelystad Sportservice Flevoland Lol na school MDF Buurtwerkers Vrijwilligerswerk is goed voor je gezondheid GGD Flevoland Bureau LWPC JOGG De kracht van groen Interview met Machteld Huber Aan de slag met het spinnenwebmodel Landstede - Bureau LWPC Maatschappelijk Dienstverlening Flevoland

“Positieve Gezondheid verwoordt wat ik altijd al voelde”

Danielle van Kampen was echt geraakt toen ze in aanraking kwam met Positieve Gezondheid. “Ik werk al 35 jaar in de zorg, van ziekenhuis tot verpleeghuis. Positieve Gezondheid is de verwoording van wat ik al sinds mijn zeventiende heb gevoeld. Je gaat uit van wat mensen nog wel kunnen en willen en niet van hun beperkingen. Het maakt mensen bewust van hun eigen veerkracht en biedt handelingsperspectief.”

Het is dan ook niet vreemd dat haar werkgever Coloriet de benadering vanuit Positieve Gezondheid omarmt. Positieve Gezondheid kent zes aspecten: mentaal welbevinden, zingeving, meedoen, kwaliteit van leven, dagelijks functioneren en lichaamsfuncties.

Waardevolle inzichten

Door daar over na te denken komt duidelijk in beeld of mensen gelukkig zijn, of zich bijvoorbeeld eenzaam voelen. Ook wordt helder of het lukt om de dagelijkse dingen als het huishouden te doen en of mensen plezier aan hun bezigheden beleven. Ook zorgverleners krijgen waardevolle inzichten. Zo wordt het makkelijker om het gesprek aan te gaan en samen naar mogelijkheden te zoeken.
Hoewel haar werkgever officieel nog niet werkt met het principe van Positieve Gezondheid, past Danielle het idee wel in de dagelijkse praktijk toe. Het zogenaamde spinnenweb met de zes aspecten heb ik wel in mijn achterhoofd zitten. Dat geeft een gesprek meer handen en voeten.”

Enthousiast

Ze vervolgt: “Het mooie vind ik dat het voor allerlei generaties toepasbaar is. In de directe zorg voor ouderen, maar ook bij kinderen of jonge gezinnen. Ik heb een voorstel voor toepassing van Positieve Gezondheid voor de zorg binnen Coloriet gepresenteerd. Hier werd enthousiast op gereageerd, dus ik hoop hier binnenkort verder mee aan de slag te gaan.”

WEL
Academie 

Het is verbluffend hoe goed mensen zelf vaak weten wat er nodig is om hun gezondheidssituatie te verbeteren. Goed luisteren en kijken is hierbij essentieel, maar ook het vertrouwen in wat iemand zelf kan. Om professionals in zorg en welzijn te helpen bij het ontwikkelen van deze mindset startte WEL de WEL Academie. Er zijn twee leergangen: Training Implementatie in de organisatie en Training positieve gezondheid en inzetbaarheid in de organisatie.  Inmiddels hebben tientallen professionals een training afgerond. Ben of ken jij een professional die hiermee aan de slag wil? Kijk op www.welinflevoland.nl/academie voor meer informatie. 

WELdoeners

WELdoeners zijn alle mensen die bijdragen aan positieve gezondheid. Bijvoorbeeld met een inspirerend initiatief, waar we graag het verhaal van delen om jou op weg te helpen ook met positieve gezondheid aan de slag te gaan. Ken je bijvoorbeeld Dans4Fun al? Lees erover op www.welinflevoland.nl. Daar luister je ook alle afleveringen van de WELdoeners podcast met Sven van der Burg en Marcel van der Zee terug, met betrokken en bevlogen gasten op het gebied van positieve gezondheid. Ben jij klaar voor een enorme dosis inspiratie? Ga naar
www.welinflevoland.nl/podcast.

Van zorg naar gezondheid | Samen PositieF Gezond

lelystad

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: