Voorpagina Gezond samen leven in uw buurt! Voorwoord Easyslim.nu Stichting Welzijn Lelystad Flever Landstede Lelystad Humanitas - Go! Kinderopvang GO! Kinderopvang Flever - Well Welzijn Lelystad Sportservice Flevoland Lol na school MDF Buurtwerkers Vrijwilligerswerk is goed voor je gezondheid GGD Flevoland Bureau LWPC JOGG De kracht van groen Interview met Machteld Huber Aan de slag met het spinnenwebmodel Landstede - Bureau LWPC Maatschappelijk Dienstverlening Flevoland

Een ontspannen moment bij Lelystads Ontmoeten.

Adempauze mantelzorgers in ‘huiskamers’ van Lelystads Ontmoeten

Hoe fijn is het wanneer je als mantelzorger even een paar uur op adem kunt komen. Je kunt daarvoor sinds kort terecht in de ‘huiskamer voor mantelzorgers’ van Lelystads Ontmoeten.

Voor Wilma (68) is een bezoek aan een locatie van Lelystads Ontmoeten een echte uitkomst. Ze zorgt voor haar man Klaas (72) met beginnende dementie. Hij gaat langzaam achteruit en de zorg voor hem valt Wilma niet altijd mee. “Een bezoek aan Lelystads Ontmoeten lijkt net alsof je samen bij de buurvrouw op de koffie gaat en je man in goede handen kunt achterlaten. Er wordt met veel liefde en aandacht een paar uurtjes naar hem omgekeken. Zelf heb ik dan de mogelijkheid om iets voor mezelf te doen. Even op adem komen. Ik kijk er elke week weer naar uit.’’

Alsof je samen bij je buurvrouw op de koffie gaat

Lelystads Ontmoeten heeft inmiddels twee locaties in Lelystad waar mantelzorgers en hun zorgvrager terecht kunnen. Het gaat om een gezellige ruimte in lunchroom Le Passage aan de Agorahof, elke maandagmiddag geopend van 12.00 tot 16.00 uur.

Een tweede locatie is bij Het Gouden Hart aan de Brederode 1, elke donderdagochtend geopend van 9.00 tot 13.00 uur. Binnenkort volgt een derde locatie. Je leest hierover meer op www.lelystadsontmoeten.nl.

Wil je meer weten over Lelystads Ontmoeten?

Neem gerust contact met ons op via [email protected] of telefonisch 088-2802831.

Positieve Gezondheid, voor jezelf én de ander!

Marieke Fix (practor Landstede mbo) vertelt enthousiast over het belang van positieve gezondheid binnen het mbo-onderwijs. Hierbij gaat het om veel meer dan de lichamelijke gezondheid, ook de mentale gezondheid en preventie is hier een essentieel onderdeel van. Een practoraat is een experticeplatform binnen een mbo-instelling. Het doel van het practoraat Gezondheid, Sport en Bewegen is om gezond gedrag bij studenten te stimuleren.

Vanuit het practoraat worden onderwijsteams ondersteund zodat deze de gezondheidsvaardigheden van studenten stimuleren waardoor de studenten zorg leren dragen voor zichzelf én hun omgeving. Voor alle Landstede studenten, de jongeren, maar ook de BBL-student die vaak een gezin, baan én opleiding moeten combineren is het vinden van een gezonde balans en leefstijl een uitdaging. Het ontwikkelen van gezondheidsvaardigheden helpt de studenten om zorg te dragen voor zichzelf, hun omgeving én in hun toekomstige beroep.

Bianca van Dijk (docent Verpleegkunde) vertelt hoe ze binnen Landstede Lelystad aandacht geven aan Positieve Gezondheid. Lelystad is een kleinschalige locatie, met totaal ongeveer 180 studenten. “Hierdoor kennen wij onze studenten goed en benaderen wij de studenten zoals wij ook willen dat zij de mensen waarmee zij werken benaderen.”

Dit passen ze op twee manieren toe. “We leiden onze studenten op om te werken in de kinderopvang, het onderwijs of de zorg. Onze studenten leren om steeds meer te kijken naar de hele persoon en hun omgeving. Hierin is onze insteek het bevorderen van zelfmanagement. Omdat we merken dat een ‘goed voorbeeld volgen doet’ laten we ook onze studenten zelf kennis maken met Positieve Gezondheid. Zo volgen zij bij ons sportlessen, krijgen zij tijdens leren en burgerschap informatie over positieve gezondheid en bevorderen wij ook hun zelfmanagement.” Studenten bij Landstede mogen zelf keuzes maken in hun leerroute passend bij hun eigen leer- en leefstijl.

Meer informatie?

Kijk op www.landstedembo.nl.

Van zorg naar gezondheid | Samen PositieF Gezond

lelystad

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: