Voorpagina Gezond samen leven in uw buurt! Voorwoord Easyslim.nu Stichting Welzijn Lelystad Flever Landstede Lelystad Humanitas - Go! Kinderopvang GO! Kinderopvang Flever - Well Welzijn Lelystad Sportservice Flevoland Lol na school MDF Buurtwerkers Vrijwilligerswerk is goed voor je gezondheid GGD Flevoland Bureau LWPC JOGG De kracht van groen Interview met Machteld Huber Aan de slag met het spinnenwebmodel Landstede - Bureau LWPC Maatschappelijk Dienstverlening Flevoland

VAN MENS TOT MENS

Het kan ons allemaal gebeuren: soms red je het even niet in je eentje. Omdat er zorgen zijn over het gezin, of over geldzaken. Of omdat er niemand is voor een praatje of gezelligheid. Dan is het fijn te weten dat vrijwilligers van Humanitas je kunnen helpen. Samen met een vrijwilliger krijg je jouw leven weer op de rails.

Dankzij Chantal sta ik weer volop in het leven

Deelnemer Esther: “Door ziekte ben ik mijn sociale leven behoorlijk kwijt geraakt. Ik kwam de deur niet meer uit en voelde me eenzaam, en dat wilde ik niet. Daarom heb ik me bij Humani­tas Ontmoeting aangemeld. Met vrijwilliger Chantal klikt het enorm en ik ervaar geen eenzaamheid meer.

Vrijwilliger Chantal: “Ik had snel het vertrouwen van Esther gewonnen. We hebben een mooie mix gevonden van activiteiten ondernemen en bij haar thuis afspreken voor een kopje koffie. Dit vrijwilligerswerk vind ik heel bijzonder. Ik heb zelf ook een moeilijke periode gekend en toen veel steun ervaren. Dat wil ik ook graag voor een ander doen.”

Afgelopen jaar heb ik zoveel geleerd, en niet alleen over administratie

“Het is een heftige tijd geweest met geldzorgen. Vrijwilligster Maaike heeft me geholpen, ging mee naar instanties en gaf me vertrouwen. Nu kan ik het steeds beter zelf. Maar ze was er wanneer dat nodig was. Het is heel fijn dat ik haar heb en dat we zo’n goede klik hebben.”

Ga voor meer informatie naar www.humanitas.nl/afdeling/­lelystad-dronten of mail naar [email protected].

Een gezonde levensstijl kan niet vroeg genoeg beginnen

Van zaadje tot soep, peutergym en kinderyoga. Het is belangrijk dat kinderen leren wat een gezonde levensstijl is. Dat betekent dat er voldoende beweging is voor alle kinderen en aandacht voor gezond eten en drinken onderdeel is van de verschillende maaltijden op een dag. We spraken met Kirsten Wagenaar, locatiemanager, over de benadering van een gezonde levensstijl bij GO! Kinderopvang.

“Wij vinden een gezonde levensstijl erg belangrijk. In Lelystad wordt een gezonde levensstijl onder andere gestimuleerd door het project ‘Lelystad drinkt water’. Het drinken van water in plaats van gezoete dranken zorgt voor een kleinere kans op gaatjes in het gebit, overgewicht en betere concentratie en prestaties. Het belang van voldoende water drinken wordt dan ook benadrukt in ons voedingsbeleid.”

Bewegen is gezond

“In ons activiteitenprogramma is bewegen ook een belangrijk onderdeel. Eventjes lekker naar buiten, een uitdagend balspel spelen, speciale peutergym lessen of onder begeleiding van een speciaal getrainde pedagogisch medewerker aan een heerlijke yogales deelnemen, het hoort er gewoon bij. Voor de oudste kinderen is er in de vakanties een speciaal 9+ activiteitenprogramma. Kinderen leven zicht uit in het belevenissenbos of doen mee aan andere activiteiten die ze zelf uitkiezen. Het gebeurt allemaal!”

Zelf verbouwen, koken en proeven

“Staan kinderen nog wel genoeg stil bij de oorsprong van hun eten? En hoe leer je op een betekenisvolle manier over duurzame en gezonde voeding? Dat leren kinderen binnen het project ‘Van zaadje tot soep’. Op verschillende locaties van GO! Kinderopvang doorlopen kinderen gedurende het jaar elke stap in het proces dat vooraf gaat aan een kom soep. In de moestuin op een locatie worden eigen groenten verbouwd en wie weet komt de boer wel langs om meer te vertellen over wat zij doen. Leerzaam, maar vooral ook leuk. Op deze manier hopen wij bij te dragen aan een gezonde levensstijl, een basis voor de toekomst.”

Meer informatie?

Kijk eens op www.go-kinderopvang.nl.

Van zorg naar gezondheid | Samen PositieF Gezond

lelystad

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: